Ολυμπιακός - ΑΕΚ 2-1: Κόκκινη ψυχή, κίτρινη πρόκριση!

EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε ψυχή, πάλεψε για μια θρυλική ανατροπή, αλλά η καλύτερα δουλεμένη από τον Αλμέιδα ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τα δώρα της «ερυθρόλευκης» άμυνας και πανηγύρισε δίκαια πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος!

Ο Ολυμπιακός νίκησε, η ΑΕΚ προκρίθηκε, έχοντας το μαξιλαράκι των τριών γκολ από το πρώτο παιχνίδι που οι «ερυθρόλευκοι» έλαμψαν δια της απουσίας τους, σε αντίθεση με το αντίστοιχο ματς πρωταθλήματος που έκαναν… παρέλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή τη φορά, η ομάδα του Ζοζέ Ανιγκό έδειξε χαρακτήρα, έβγαλε ψυχή απέναντι στην -καλύτερα δουλεμένη- ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, πέτυχε δύο υπέροχα γκολ, αλλά πάλι πληγώθηκε από την αμυντική της λειτουργία, καθώς για μία ακόμη φορά φέτος δέχθηκε αυτογκόλ (Μπα)!

Σε ένα γεμάτο ένταση, πάθος, δύναμη και ενέργεια παιχνίδι, οι δύο ομάδες είχαν τις στιγμές τους, κυριάρχησαν κατά διαστήματα, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν δύο φορές, ωστόσο, το γκολ που δέχθηκαν, ουσιαστικά ψαλίδισε τις όποιες πιθανότητες πρόκρισης. Με τους δύο σκόρερ να είναι και οι καλύτεροι σε απόδοση παίκτες του αγώνα, η ομάδα του Πειραιά πήρε μια νίκη γοήτρου και ψυχολογίας, χειροκροτήθηκε από τον κόσμο της για την προσπάθεια, αλλά οι φιλοξενούμενοι έφυγαν με την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου.

Με τέσσερα νέα πρόσωπα προσέγγισε το παιχνίδι από άποψη ενδεκάδας ο Ζοζέ Ανιγκό. Διάλεξε για το αρχικό σχήμα τον Βαλμπουενά στη θέση «10», όπως είχε πράξει και στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ.  Τον Μπιέλ στο δεξί άκρο της επίθεσης, αντί του Μασούρα, τον Ανδρούτσο αντί του (ταλαιπωρημένου από ίωση) Ροντινέι και τον Σισέ αντί του Σωκράτη στο κέντρο της άμυνας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ματίας Αλμέιδα προτίμησε να εμπιστευθεί εκ νέου τα περισσότερα πρόσωπα που είχε επιλέξει και στο πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες για το Κύπελλο.  Από τους θεωρητικά βασικούς διατήρησε στο αρχικό σχήμα τους Ρότα, Μουκουντί, Πινέδα και Λιβάι Γκαρσία, με τη διάταξη στο 4-1-3-2.

Οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν γκάζι από το πρώτο λεπτό και επιχείρησαν να φτάσουν στο γρήγορο γκολ. Μέχρι τη συμπλήρωση δέκα λεπτών είχαν μπει τρεις φορές στην αντίπαλη περιοχή, αλλά με μόλις μία τελικά, ένα άστοχο σουτ του Χουάνγκ από τον κεντρικό άξονα.

Με διάθεση να πιέσουν ψηλά οι γηπεδούχοι πιέσαν τους παίκτες της Ένωσης από την πρώτη πάσα, ωστόσο, παρότι έκλεψαν δύο φορές, επιτέθηκαν βιαστικά και χωρίς ουσία. Νωρίς νωρίς οι φιλοξενούμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αλλαγή λόγω προβλήματος του Μοχαμάντι, του οποίου τη θέση στο 13′ πήρε ο Χατζισαφί.

Με αργό τέμπο, αλλά άμεσο πρέσινγκ στη μπάλα, οι παίκτες της ΑΕΚ κατάφεραν να ισορροπήσουν, ψάχνοντας την αντεπίθεση. Ένα δυνατό σουτ του Τσούμπερ εκτός περιοχής ήταν η σοβαρή πρώτη επίσκεψη προς τα καρέ του Πασχαλάκη (24′) που δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, ενώ λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αστοχήσει εντός περιοχής και ο Λιβάι Γκαρσία.

Ο Ματιέ έκανε του… κεφαλιού του και 1-0

Στο 26′ οι «ερυθρόλευκοι» εκδήλωσαν γρήγορη αντεπίθεση, ο Μπακαμπού έκανε κούρσα από αριστερά ως εξτρέμ, πατώντας σχεδόν πάνω στην πλάγια γραμμή. Την κατάλλη στιγμή σέντραρε εντός περιοχής, με τον Βαλμπουενά να πιάνει κεφαλιά – οβίδα και να αφήνει άγαλμα τον Στάνκοβιτς για το 1-0.

Μετά από μια σύντομη διακοπή για να βάλουν μια μπουκιά στο στόμα τους και να πιουν νερό οι μουσουλμάνοι παίκτες των δύο ομάδων, αλλά και ο Αζέρος διαιτητής Αγκάγιεφ, λόγω ραμαζανιού, το παιχνίδι συνεχίστηκε με την ΑΕΚ να παίρνει περισσότερα μέτρα προς την επίθεση.

Την πρώτη μεγάλη ευκαιρία, ωστόσο, είχε πάλι ο Ολυμπιακός στο 35′ όταν ο… δαίμονας Βαλμπουενά πάσαρε στο ημικύκλιο της περιοχής στον Μπιέλ, ο οποίος από πλεονεκτική θέση και με το τέρμα… πιάτο, σούταρε άστοχα με το αριστερό.

Τη δική της πολύ καλή στιγμή για να φέρει το παιχνίδι στα ίσια, ωστόσο, είχε και η ΑΕΚ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου με τον Πινέδα να πιάνει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και δεξιά, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ από το απέναντι δοκάρι, έπειτα από σέντρα του Χατζισαφί.

Η ανάπαυλα βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν δημιουργήσει από έξι τελικές, με τη διαφορά ότι οι μισές από πλευράς Ολυμπιακού ήταν στο στόχο, ενώ η ΑΕΚ δεν βρήκε ούτε μία φορά την εστία του Πασχαλάκη.

Μία, δύο τρεις και γκολ ο Λιβάι Γκαρσία

Ανατροπή σκηνικού από το ξεκίνημα του β’ μέρους, με τους παίκτες της ΑΕΚ να μπαίνουν πιο αποφασιστικά στο γήπεδο και να χάνουν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν δύο φορές με τον Λιβάι Γκαρσία μέσα σε ένα λεπτό. Στο 48′ σε στρώσιμο του Πινέδα, ο Λιβάι σούταρε, αλλά ο Πασχαλάκης βρήκε τη μπάλα και την έστειλε κόρνερ.

Στην εκτέλεση του κόρνερ και πάλι ο επιθετικός της Ένωσης βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά σούταρε ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Λιβάι Γκαρσία έγινε πάλι αποδέκτης εκτός περιοχής, σούταρε, ο Μπα σήκωσε το πόδι για να κόψει την πορεία της μπάλας, αλλά εκείνη κατέληξε στα δίχτυα του Πασχαλάκη για το 1-1.

Γκολάρα ο Χουάνγκ για το 2-1

Το 1-1 που έγινε με αρκετή δόση τύχης, αφύπνισε τους γηπεδούχους, οι οποίοι αποφάσισαν να επιτεθούν ξανά και κατάφεραν να προηγηθούν εκ νέου στο 57′ με γκολάρα του Ινμπόμ Χουάνγκ (2-1). Ο Κορεάτης χαφ πήρε τη μπάλα εκτός περιοχής από τον Φορτούνη και σούταρε υπέροχα με το αριστερό για να στείλει τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Στάνκοβιτς που δεν κατάφερε να αγγίξει τη μπάλα.

Κάπου εκεί ξεκίνησε και το γαϊτανάκι των αλλαγών με τον Ζοζέ Ανιγκό να φέρνει στο γήπεδο τους Βρουσάι και Γκάρι Ροντρίγκες αντί των Μπιέλ και Βαλμπουενά. Από την άλλη πλευρά, ο Ματίας Αλμέιδα έριξε στο γήπεδο τους Ελίασον, Γιόνσον και Γκατσίνοβιτς, για να φρεσκάρει τη μεσοεπιθετική του γραμμή, ενώ αποχώρησαν οι Λιβάι, Μάνταλος και Φερνάντες.

Στο 70ό λεπτό οι «κιτρινόμαυροι» ισοφάρισαν ξανά έπειτα από ωραία κίνηση και εξαιρετικό πλασέ του Τσούμπερ, ωστόσο, ο Ελβετός ήταν εκτεθειμένος στο ξεκίνημα της φάσης και το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR.

Ο αγώνας έκλεισε με 9 τελικές για τον Ολυμπιακό, οι 5 στην εστία κι 11 για την ΑΕΚ με δύο στην εστία. Η συνολική κατοχή μπάλας ήταν στο 53-47%.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News