Χριστίνα Λιναρδάτου: Την απέβαλαν σε αγώνα για παγκόσμιο τίτλο για εγχείρηση καταρράκτη... εφτά χρόνια πριν

Η Χριστίνα Λιναρδάτου έκανε εγχείρηση και έβαλε εμφύτευμα το 2016, πήρε δύο φορές τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, αγωνίστηκε κανονικά στο Λονδίνο το 2019 και τώρα την… έκοψαν 30 ώρες πριν την αναμέτρησή της με τη Μικαέλα Μάγερ στο «Κόπερ Παρκ»

Αυτό που έγινε στην περίπτωση της Χριστίνας Λιναρδάτου, στον αγώνα που επρόκειτο να δώσει με τη Μικαέλα Μάγερ, για τον παγκόσμιο τίτλο της WBC Interim, στο «Κόπερ Παρκ» του Λονδίνου τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, 15 Απριλίου, είναι από τα άγραφα. Μόνο οι Άγγλοι θα μπορούσαν να έχουν πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υποκινούνται -κι αυτό αναφέρεται με εντελώς καλή προαίρεση- από ίδιο κίνητρο.

Είναι σκανδαλώδης και φριχτή η αναβολή για την Ελληνίδα πυγμάχο, που επρόκειτο να επιστρέψει στη διεκδίκηση τίτλου ύστερα από 3,5 χρόνια, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν κατέκτησε τη ζώνη με αντίπαλο τη Γαλλίδα Πρισκά Βικό στο Χάμοντ των ΗΠΑ.

Η Λιναρδάτου και ο προπονητής της, Μανώλης Λαβδάκης, έκαναν τα πάντα σωστά, αλλά τα ανεκδιήγητα μέλη του British Boxing Board of Control (που, όπως είπε και ο Λαβδάκης, φωνάζουν το σώμα British Boxing Board of No Control) πήραν μια απόφαση άνω ποταμών, η οποία είναι εντελώς προσβλητική.

Η Λιναρδάτου αποβλήθηκε για… εμφύτευμα στο μάτι, το οποίο έβαλε πριν εφτά χρόνια, έπειτα από εγχείρηση καταρράκτη στην οποία προέβη. Για να κατανοήσει κάποιος για ποια γκάφα ολκής γίνεται λόγος, στις 24 Μαρτίου του 2019 πήρε τον τίτλο της WBC στο γυμναστήριο του Δούκα απέναντι στην Κάντι Γουάιατ. Από εκεί και ύστερα έκανε μία υπεράσπιση με την Νταϊάνα Χομπς στο Γαλάτσι, στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους, και στις 2 Νοεμβρίου αγωνίστηκε στο Λονδίνο με την Κέιτι Τέιλορ.

Στοπ καρέ.

Η Μάγερ και η Λιναρδάτου έκαναν κανονικά το προμόσιον του αγώνα πριν η BBBc αποφασίσει το ανεκδιήγητο

Έχουν περάσει 3,5 χρόνια από εκείνη την αναμέτρηση για τη ζώνη, άρα άλλα τόσα από εκείνα που η Λιναρδάτου έκανε την επέμβαση για τον καταρράκτη. Ο αγώνας έγινε κανονικά, υπό την αιγίδα του British Boxing Board of Control, δηλαδή του ίδιου οργάνου που τη Μεγάλη Παρασκευή αποφάνθηκε πως το εμφύτευμα της 35χρονης Ελληνίδας πυγμάχου είναι απαγορευτικό για τη συμμετοχή της στην αναμέτρηση.

Είναι περίπου απίστευτο ότι η Λιναρδάτου βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας εδώ και τρεις εβδομάδες -επέστρεψε στην Αθήνα το μεσημέρι της Κυριακής- και η Ομοσπονδία υπό την οποία θα γινόταν το event με τη Μάγερ αποφάσισε 30 ώρες πριν την αναμέτρηση και μία ώρα πριν το weigh in, το επίσημο ζύγισμα, να απαγορεύσει τη συμμετοχή της.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της, μάλιστα, η Λιναρδάτου έκανε εξέταση σε χειρουργό οπτικό, αφού είναι αυτονόητο πως στο ιατρικό ιστορικό της έχουν πρόσβαση οι φορείς που προγραμματίζουν τους αγώνες και οι μάνατζερ, και εκείνος αποφάνθηκε ότι η κατάστασή της είναι άψογη και βρίσκεται στη θέση να αγωνιστεί.

Μάλιστα, στο εγχειρίδιο κανονισμό των αγώνων πυγμαχίας για την Αγγλία δεν αναφέρεται ότι αν έχεις κάνει εγχείρηση για καταρράκτη δεν έχεις δικαίωμα συμμετοχής, αν και αυτό συμβαίνει σε πολιτείες της Αμερικής, όπως η Νεβάδα, η Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Η Λιναρδάτου ονειρευόταν το κλέος, αλλά το Συμβούλιο Ελέγχου τής το στέρησε τη χειρότερη δυνατή στιγμή

Η Λιναρδάτου, η οποία, πάντως, δεν τιμωρήθηκε με medical suspension, κάτι αναπότρεπτο που θα την εμπόδιζε να βρεθεί ξανά επαγγελματικά στο ρινγκ, ήταν καταρρακωμένη ύστερα από αυτήν την εξέλιξη. Η πλευρά της, προεξάρχοντος του μάνατζερ Λου ΝτιΜπέλα, που έφτασε σε συμφωνία με τον αγήρω Μπομπ Αρούμ για τη διεξαγωγή της αναμέτρησης -επισκιάζοντας τον περιβόητο Έντι Χερν, που είχε κάνει στην Ελληνίδα πυγμάχο ευτελή πρόταση για άλλον αγώνα- πρόκειται να κινηθεί νομικά προκειμένου να αποζημιωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, καθώς έχασε την αμοιβή της.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, φέρεται να κοιτάζουν τη λήξη της συμφωνίας με τον ατζέντη Μπράιαν Κοέν, με τους ψιθύρους να αναφέρουν, όχι μόνο ότι δεν ασχολήθηκε ώστε να διαφημίσει τον αγώνα της Χριστίνας αλλά, πως ήθελε να την βάλει για άλλο αγώνα, εκείνον με μία από τις πυγμάχους του Χερν, με αποτέλεσμα να του αποδίδεται -όχι επισήμως, πάντως, και ούτε από την πλευρά της Ελληνίδας μποξέρ- δόλος στην αδιαφορία.

Σε ό,τι αφορά το British Boxing Board of Control, η επικοινωνία μέσω mail και σχολίου στο facebook ήταν μονομερής, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα. Είναι απογοητευτικό, ακόμα και για τρίτο που δεν συμπάσχει με την προσπάθεια που έκανε η Λιναρδάτου, το γεγονός ότι θα επέστρεφε 3,5 χρόνια μετά τον τελευταίο αγώνα της -κι αν εξαιρεθεί μία αναμέτρηση με τη Σέρβα Αλεξάντρα Βούγιοβιτς στην Καβάλα, το καλοκαίρι του 2022- κι αφού της έκοψε την πορεία ο κορονοϊός και έπειτα έμεινε έγκυος.

Η ίδια, στην τοποθέτησή της, τόνισε ότι θα επιστρέψει. Αυτό που προς το παρόν θα πρέπει να διασφαλιστεί είναι να μην προκύψει επιθετική άμυνα από το όργανο, προκειμένου να «διορθώσει» την γκάφα του.

Είναι, επιπλέον, δεδομένο πως η ελληνική πλευρά θα κινηθεί νομικά απέναντι στο BBBc, αφού υπάρχει δεδικασμένο. Η περίπτωση του Κόνορ Μπεν, γιου του σπουδαίου παγκόσμιου πρωταθλητή Νάιτζελ Μπεν, που το μήνυσε για μία περίπτωση ενός αγώνα που είχε κανονιστεί οκτώ μήνες, είχαν πέσει 26 εκατομμύρια δολάρια, μόνο και μόνο για να του ανακοινώσουν, μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του, ότι είχε βρεθεί ντοπαρισμένος σε έλεγχο που είχε γίνει… όταν κανονίστηκε.

*Υπάρχει κι ένα άλλο σενάριο για την αναβολή του αγώνα. Πρόκειται για φήμες που δεν αποδεικνύονται, αλλά που έχουν πάρει μορφή επειδή λέγονται επανειλημμένως και από αρκετούς. Σύμφωνα με αυτές, η Μάγερ ήθελε να χρησιμοποιήσει το όνομα της Λιναρδάτου ως κράχτη, προκειμένου να ισχυρίζεται ότι νίκησε την παγκόσμια πρωταθλήτρια, η οποία δεν έχει χάσει τη ζώνη της από το 2020.

Όταν έγινε αντιληπτό πως η Λιναρδάτου είναι σε εξαιρετική κατάσταση, φέρεται να αποφασίστηκε να προστατευτεί η αθλήτριά τους και μάλιστα υπό την ανοχή μάνατζερ που ήταν θεωρητικά φίλα κείμενοι στην Ελληνίδα.

Η Μάγερ, σύμφωνα με την πληροφόρηση, φέρεται να ήταν αδύνατον να σταθεί στα 63,5 κιλά, ως εκ τούτου ο φόβος διογκώθηκε. Μάλιστα, η Γουάιλντχαρτ, την οποία αντιμετώπισε και νίκησε με ομόφωνη απόφαση, είναι πυγμάχος της κατηγορίας φτερού, δηλαδή δύο κάτω από εκείνη των ελαφρών βαρών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News