Πυγμαχία: Ο ρουφιάνος στο καμπ του Ράιαν Γκαρσία και ένας Φλόιντ με δύναμη νοκ άουτ

Ο Ράιαν Γκαρσία έπεσε νοκ άουτ από ένα χτύπημα του Γκερβόντα Ντέιβις στο συκώτι και ύστερα μίλησε για ένα «καρφί» στο καμπ του, που βοήθησε τον αντίπαλό του

Αυτός ο αγώνας δεν έγινε για τίτλο. Με την επιγραφή «It Doesn’t Get Any Better Than This» να την συνοδεύει, η αναμέτρηση του Γκερβόντα Ντέιβις με τον Ράιαν Γκαρσία στην «T-Mobile Arena» της Νεβάδα, τα ξημερώματα της Κυριακής, 23 Απριλίου, δύο πρωταθλητών ελαφρών βαρών στις κατηγορίες τους, ο πρώτος στην WBA και ο δεύτερος στην WBC Interim, έμοιαζε με ανταρσία τεστοστερόνης.

Φυσικά, δεν ήταν έτσι: όταν μιλάμε για τέτοιες συμφωνίες, η κατάσταση διαφοροποιείται. Ειδικά ανάμεσα στον Ντέιβις, που ανήκει στο καράβι των πυγμάχων για τους οποίους διαπραγματεύεται ο Φλόιντ Μέιγουεδερ, και τον Γκαρσία, ο οποίος, ακόμα κι αν δεν έχει ΤΟΝ παγκόσμιο τίτλο, έχει την αύρα του «χρυσού» παιδιού του μποξ και γι’ αυτόν το λόγο τον εκπροσωπεί η Golden Boy Promotion, η οποία ανήκει στον Όσκαρ ντε λα Χόγια.

Ο Φλόιντ Μέιγουεδερ με τον επίδοξο διάδοχό του, Γκερβόντα Ντέιβις

Παρεμπιπτόντως, Μέιγουεδερ και Ντε λα Χόγια είχαν έρθει αντιμέτωποι επίσης στη Νεβάδα, συγκεκριμένα στο «MGM Grand», στις 5 Μαΐου του 2007, όταν ο Φλόιντ ήθελε να πάρει από τον Καλιφορνέζο τη ζώνη της WBC για την κατηγορία της super welterweight. Ο Μέιγουεδερ νίκησε με μοιρασμένη απόφαση ύστερα από 12 γύρους και ο Ντε λα Χόγια, που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, βρέθηκε σε ένα καθεστώς παρακμής.

Ο Μέιγουεδερ πόνταρε πρώτα στον Άντριεν Μπρόνερ, αλλά ο τελευταίος αποδείχθηκε απάτη, αφού σε μία από τις πιο απολαυστικές, για τους ουδέτερους, αναμετρήσεις, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2013, ο Αργεντινός Μάρκος Μαϊντάνα τον έκανε μία από χόρτα. Ο τελευταίος αντιμετώπισε τον Μέιγουεδερ στις 4 Μαΐου του 2014 και μπορεί να έχασε στους 12 γύρους με απόφαση πλειοψηφίας, αλλά, όπως ο Ντε λα Χόγια, έδωσε μια πραγματική μάχη στον «Money».

Δεν είναι τυχαίο το προσωνύμιο: ο Φλόιντ είναι ο πιο πλούσιος μποξέρ στην Ιστορία, μόνο εκείνος ο αγώνας με τον Ντε λα Χόγια έκανε 130 εκατομμύρια δολάρια. Για τους δύο ανταγωνιστές της περασμένης Κυριακής, τέτοιοι αριθμοί χρησιμεύουν ως παράδειγμα.

Ο Ράιαν Γκαρσία έχασε από τον Ντέιβις ευκολότερα από ό,τι είχε ηττηθεί ο Όσκαρ ντε λα Χόγια από τον Φλόιντ Μέιγουεδερ

Η διαφορά του Ντέιβις με τον Μπρόνερ είναι ότι ο πρώτος έχει την υπομονή ώστε να γίνει τόσο ενοχλητικός όσο ήταν ο Μέιγουεδερ, και να υπηρετεί το πλάνο του λες και ουδείς εξωγενής παράγοντας μπορεί να τον αναχαιτίσει. Επιπλέον, έχει δύναμη πυγμάχου που μπορεί να βγάλει τον αντίπαλό του νοκ άουτ, που ούτε ο Φλόιντ είχε. Στα 28 του, έχει 29-0-0 ρεκόρ και 27 νοκ άουτ. Ο Γκαρσία είναι μόλις 24 και μέχρι τον αγώνα της Κυριακής είχε 23-0-0 με 19 νοκ άουτ.

Ωστόσο, ο Ντέιβις είχε τον τρόπο. Μέχρι τον έβδομο γύρο, ήταν ο καλύτερος πυγμάχος από τους δύο. Και ύστερα, μέ ένα αριστερό χουκ στο συκώτι, με 1’34’’ για τη λήξη, τον έριξε κάτω.

Για την ακρίβεια, σε εκείνο το σημείο εξαπέλυσε το χουκ. Ο Γκαρσία οπισθοχώρησε, ωστόσο για να γονατίσει με το αριστερό έπρεπε να περάσουν τέσσερα δευτερόλεπτα. Έμεινε εκεί και παρ’ ότι θεωρούνταν ζήτημα χρόνου το να σηκωθεί, έκανε μια ξεψυχισμένη απόπειρα, αλλά δεν τα κατάφερε.

Οι αντιδράσεις ήρθαν βροχηδόν. Έγιναν περιγέλαστοι οι θαυμαστές του πυγμάχου με τις μεξικανικές ρίζες, αφού τα σχόλια που τον αφορούσαν έκαναν λόγο για παραίτηση. Ο Γκαρσία, ανέφεραν, γινόταν να σηκωθεί, αλλά δεν το έκανε, αφού ήξερε ότι δεν είχε οποιαδήποτε τύχη για την αναμέτρηση. Ο άγραφος νόμος, ειδικά για τους Μεξικανούς, αναφέρει ότι ακόμα κι αν έχεις μόνο μια ικμάδα να δώσεις στο ρινγκ, την δίνεις και σταματάς μόνο αν δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε άλλο.

Γκερβόντα Ντέιβις και Ράιαν Γκαρσία μετά τη λήξη της αναμέτρησης

Βεβαίως, μετά το περίφημο «No mas», που είχε πει ο Ρομπέρτο Ντουράν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησής του με τον «Σούγκαρ» Ρέι Λέοναρντ το 1980, όταν απλώς σταμάτησε να αγωνίζεται κατά τη διάρκεια του όγδοου γύρου, τέτοιου είδους αβαρίες επιτρέπονται πια, ακόμα και σε αγώνα με δυνατό pay per view. Ο Γκαρσία, φυσικά, δεν παραδέχθηκε ότι τα παράτησε, αλλά τόνισε ότι δεν μπορούσε να σηκωθεί.

Ο Ντέιβις μετά την αναμέτρηση είπε ότι «ήταν σαν να ήξερα τι θα κάνει πριν το κάνει», αν και αργότερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, του επιδαψίλευσε τον έπαινο «ήταν ο καλύτερος πυγμάχος με τον οποίο έχω αγωνιστεί.

Ωστόσο, το δράμα συνεχίστηκε. Ο Γκαρσία έγραψε σε σελίδα του στα social media ότι στο καμπ του υπήρχε ένας… ρουφιάνος, που έδωσε κατευθυντήριες στον Ντέιβις για το πώς να τον αντιμετωπίσει. Τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού έχασε δίκαια, αλλά πως είναι σοκαρισμένος από την εξέλιξη.

O Τσεντμπαατάρ Ερντενεμπάτ

Ο Καλιφορνέζος δεν έδωσε όνομα, αλλά πιθανότατα εννοούσε τον παρτενέρ του στο σπάρινγκ, τον Μογγόλο Τσεντμπαατάρ Ερντενεμπάτ.

Αυτό προκύπτει από την αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος τού έγραψε αρχικά «Βασιλιά Ράιαν, στο σπάρινγκ σε τραυμάτισα με μια γροθιά στο σώμα. Τώρα, έχασες από τον “Tank”. Λυπάμαι. Είσαι καλά;»

Έπειτα, συνέχισε: «Ε, Βασιλιά Ράιαν, Αδελφέ μου. Για το τελευταίο μου ποστ χρησιμοποίησα το google translate. Η μετάφραση ήταν λανθασμένη και μπερδεμένη. Οι απολογίες μου. Ποιος είναι ο ρουφιάνος; Για ποιο πράγμα μιλάς; Εγώ δεν είμαι ρουφιάνος, δεν μιλάω καν αγγλικά. Δεν μου αρέσει καν ο “Tank”. Θα αγωνιστώ μαζί του και θα τον βγάλω νοκ άουτ στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια του σπάρινγκ, προσπαθούσα να σε βοηθήσω και αγωνιζόμουν με τον τρόπο του “Tank”. Σε υποστήριζα να νικήσεις. Είσαι σπουδαίος μποξέρ. Αλλά την επόμενη φορά, προσπάθησε να μάθεις από το σπάρινγκ και να μην χτυπηθείς από την ίδια γροθιά κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Καλή τύχη και ο Θεός μαζί σου».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News