Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: Ο μάστορας στο παιχνίδι των σκιών

Μετά το μπρέικ της Παρτίζαν στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ, για το πρώτο ματς των Playoff στη Euroleague, η παράδοση του σχεδόν ανίκητου σε σειρές Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μοιάζει με ενεργό ηφαίστειο

Το τρίποντο του Κέβιν Πάντερ στον πρώτο προημιτελικό της Ρεάλ Μαδρίτης με την Παρτίζαν για τα Playoff της Euroleague την περασμένη Τρίτη, 25 Απριλίου, με 0,4 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του παιχνιδιού στη Μαδρίτη, ήταν μια εικόνα που ο εγκέφαλος δεν ήταν εύκολο να διαχειριστεί.

Η πληθώρα πληροφοριών, που τον επισκέφτηκε, δεν αφορούσε, βεβαίως, στο παιχνίδι αυτό καθαυτό, όσο κι αν το ανδραγάθημα της έβδομης ομάδας των ομίλων της Euroleague εκτός έδρας εγκαθίσταται αυτόνομα και αυτόφωτα.

Η τελευταία επίθεση υπήρξε ένα τακτικό αριστούργημα, τόσο για τις διαστάσεις με τις οποίες σχεδιάστηκε όσο και για το χρόνο. Ο Πάντερ θα έκανε το τέλειο σουτ αν στο ρολόι δεν είχε μείνει χρόνος, αλλά και τα 40 εκατοστά του δευτερολέπτου υποδηλώνουν ότι πρόθεση ήταν να μηδενίσει εντελώς. Ο πόιντ γκαρντ της Παρτίζαν ευτύχησε να λειτουργήσει υπό καθεστώς απομόνωσης και να επιτεθεί «φορτώνοντας» την αριστερή πλευρά.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς μετά τη λήξη του πέμπτου προημιτελικού του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι το 2012

Δεν περιείχε ακριβώς τη μαεστρία με την οποία κάποτε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σχεδίασε μια επίθεση στη Μάλαγα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, που έφερε το νικητήριο τρίποντο από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά πλησιάζει.

Αυτό, βεβαίως, ουδόλως σημαίνει ότι η Παρτίζαν προκρίθηκε στο Final 4 του Βελιγραδίου, που είναι προγραμματισμένο να γίνει από τις 19 έως τις 21 Μαΐου. Μόνο αφέλεια εγκληματικού διαμετρήματος θα επέτρεπε τέτοια αβαρία, σε μια σειρά που κρίνεται στις τρεις νίκες. Γι’ αυτό, κιόλας, το συγκεκριμένο κείμενο γράφεται τώρα και δημοσιεύεται πριν το δεύτερο προημιτελικό, την Πέμπτη, 27 Απριλίου, στις 21:45.

Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, απέναντι, μάλιστα, στην παραμένουσα ως πολυνίκη του θεσμού, με 10 κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών. Από τις υπόλοιπες εφτά ομάδες, οι έξι έχουν πάρει το τρόπαιο. Μόνο η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία έσπασε την έδρα της Μονακό, έχει πάνω από πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών, δηλαδή έξι. Οι υπόλοιπες έχουν οκτώ: τρία ο Ολυμπιακός, δύο η Μπαρτσελόνα, από ένα οι Φενέρμπαχτσε, Παρτίζαν και Ζάλγκιρις Κάουνας.

Ο Ομπράντοβιτς ανακατεύεται σε τρία από τα συνολικά 24 που έχουν πάρει αυτές οι εφτά ομάδες, πλην, δηλαδή, Μονακό: έχει ένα με τη Ρεάλ, το 1995, ένα με τη Φενέρ, το 2017 και ένα με την Παρτίζαν, το 1992.

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη την παραμονή του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Σαραγόσα, το 1995

Ο 63χρονος Σέρβος βρίσκεται στους πάγκους εδώ και πάνω από 31,5 χρόνια: σημαίνει ότι φέτος συμπλήρωσε στους πάγκους πάνω από τη μισή ζωή του. Από το 1991, όταν ο προφέσορ Αλεξάντερ Νίκολιτς και ο κουμπάρος του Ντούσαν Ίβκοβιτς τον παρότρυναν να σταματήσει το μπάσκετ, το όνομα του τελευταίου πολύ σπουδαίου Γιουγκοσλάβου προπονητή βρίσκεται από καιρού εις καιρόν στην επικαιρότητα.

Όχι, βέβαια, για συμβάντα εκτός παρκέ, αλλά εντός κι επί ταυτά. Ομάδα που οδηγείται από τον Ομπράντοβιτς στη μάχη παίζει, αυτόν τον καιρό, τον 22ο προημιτελικό της. Μόνο 11 χρόνια, εκ των οποίων τα δύο υπήρξε άεργος, δεν έφτασε σε προημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης. Πέρυσι, ακριβώς στις 25 Απριλίου, στο sportday.gr δημοσιεύτηκε αυτό εδώ το κείμενο, μετά τον αποκλεισμό της Παρτίζαν στη φάση των «16» του EuroCup με την Μπούρσασπορ. Οι «γκρόμπαρι» ήθελαν να κατακτήσουν το τρόπαιο, προκειμένου να παίξουν στη Euroleague, εν τέλει, όμως, πήραν wild card και νάτοι, πετιούνται.

Από τους 19 προημιτελικούς που έχουν κριθεί, οι ομάδες του Ομπράντοβιτς έχουν νικήσει τους… 18. Έχει και δύο προκρίσεις σε σειρές στη φάση των «16», που σημαίνει 20 στις 21.  Είναι ένα ποσοστό απίστευτο: με την Παρτίζαν, την πρώτη χρονιά του, όταν οι Γιουγκοσλάβοι έδιναν τα εντός έδρας παιχνίδια τους στη Φουενλαμπράδα της Ισπανίας, απέκλεισε την Κνορ Μπολόνια με πλεονέκτημα έδρας και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι «γκρομπάρι» κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών με ένα -πολύ πιο δύσκολο από του Πάντερ- τρίποντο του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

Κατά την παρουσίασή του από τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1999

Επακολούθησε η πρόκριση της Μπανταλόνα επί της Ρεάλ Μαδρίτης το 1994, της «βασίλισσας» επί της Τσιμπόνα το 1995 και επί του Ολυμπιακού το 1996. H Ρεάλ προσπέρασε άνετα τη Σλασκ Βρότσλαβ στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997.

Ο Ομπράντοβιτς πήγε στο Τρεβίζο και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1998 απέκλεισε την Εφές Πίλσεν. Πριν, στη φάση των «16», είχε περάσει την Ολίμπια Λιουμπλιάνας. Στο Final 4 εκείνης της χρονιάς, στη Βαρκελώνη, πήγε και η Παρτίζαν, για τελευταία φορά. Το 1999, η Μπενετόν απέκλεισε την πρώην ομάδα του στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Σαπόρτα. Από τότε και μετά, άρχισε η εποχή του Παναθηναϊκού.

Απέκλεισε αρκετά δύσκολα την Μπούντουτσνοστ και πιο εύκολα την Τσιμπόνα το 2000 για να πάει στο Final 4 της Θεσσαλονίκης, το 2001, στο πλαίσιο της Suproleague, πέρασε την Άλμπα Βερολίνου για να φτάσει στο Παρίσι. Για την επόμενη τριετία, το σύστημα διεξαγωγής δεν είχε προημιτελικούς, αλλά Top 16. Το 2005 έφτασε στη Μόσχα με τον αποκλεισμό επί της Εφές Πίλσεν σε τρία παιχνίδια, ενώ την επόμενη χρονιά ήρθε η μόνη κατραπακιά: αποκλείστηκε στη σειρά με την Τάου Κεράμικα με μειονέκτημα έδρας, όταν ηττήθηκε 74-71 στο ΟΑΚΑ.

Ο Ομπράντοβιτς με το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης το 2017, το τελευταίο που κατέκτησε

Το 2007, πριν την κατάκτηση του τέταρτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών για λογαριασμό του Παναθηναϊκού στο Μαρούσι, πέρασε την Ντινάμο Μόσχας, αλλά μία χρονιά αργότερα έμεινε εκτός προημιτελικών, από το Top 16. Φυσικά επανήλθε, και το 2009 απέκλεισε με πλεονέκτημα έδρας -αλλά και δύο περιπάτους στην Τοσκάνη, την Μοντεπάσκι Σιένα, ώστε να φτάσει στο Βερολίνο.

Ένα χρόνο μετά, έμεινε εκτός προημιτελικών, όμως το 2011 έφτασε στη Βαρκελώνη αποκλείοντας την οικοδέσποινα Μπαρτσελόνα σε ένα έπος τεσσάρων παιχνιδιών. Το 2011-12 έκανε το ίδιο, για να πάει στην Κωνσταντινούπολη, στη ραψωδία με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τον πέμπτο προημιτελικό στο ΟΑΚΑ, που τελείωσε 86-85.

Ήταν το τελευταίο Final 4 του Παναθηναϊκού.

Με τον Δημήτρη Ιτούδη την πρώτη χρονιά συνεργασίας τους στον Παναθηναϊκό

Ύστερα από την πρώτη, αναγνωριστική, χρονιά με τη Φενέρμπαχτσε, το 2015 «σκούπισε» τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και έφτασε στο Final 4 της Μαδρίτης.Έκανε το ίδιο απέναντι στη Ρεάλ, δηλαδή 3-0, για να πάει στο Βερολίνο το 2016.

Ένα χρόνο μετά, όταν η Φενέρ έφτασε στη θέωση στην Κωνσταντινούπολη στον τελικό με τον Ολυμπιακό, «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό. Το 2018 η τουρκική ομάδα έχασε τον πρώτο προημιτελικό της επί εποχής του, με την Μπασκόνια, αλλά νίκησε σε τρία παιχνίδια και βρέθηκε στο Βελιγράδι.

Το αυτό έκανε ένα χρόνο μετά, με το 3-1 επί της Ζάλγκιρις Κάουνας, και πήγε στη Βιτόρια.

Σημαίνει πολλά, για το μπάσκετ, να είναι η Παρτίζαν στους προημιτελικούς της Euroleague. Κουβαλά την κουλτούρα και την τρέλα της, ένα υπόβαθρο που πρέπει να διαβείς τη «Χάλα Πιονίρ» για να το αντιληφθεί. Σημαίνει ακόμα περισσότερα, να βρίσκεται σε αυτό το σημείο ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ύστερα από τρία χρόνια αγρανάπαυσης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News