Ολυμπιακός: Η οργανωμένη ομάδα... στην επιπολαιότητα φαίνεται!

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέτρεψε στον εαυτό του να… ολισθήσει στην απόλαυση του street basketball και οι παίκτες του Ολυμπιακού εμπιστεύονται με τυφλά μάτια το πλάνο του προπονητή τους!

Έχοντας νικήσει τη Φενέρμπαχτσε δύο φορές κατά την κανονική περίοδο της Euroleague, ο Ολυμπιακός έπρεπε να σκεφτεί τρόπους προκειμένου να μπει νικηφόρα στα Playoffs. Η βάση της σκέψης, που πλέον όλοι και εμπειρικά έχουν φτιάξει, είναι ότι όσο κι αν η αναμέτρηση με το συγκρότημα του Δημήτρη Ιτούδη αφορά σε μια σειρά παιχνιδιών, ουσιαστικά παίζουν για ένα ματς κάθε φορά.

Έπαιξαν, λοιπόν, στο ΣΕΦ για να νικήσουν το πρώτο ματς. Το οποίο, με αυτήν τη λογική, δεν ήταν το πρώτο, αλλά το μόνο. Ως εκ τούτου, έπρεπε να βρουν τον τρόπο για να νικήσουν αυτό το ματς και μόνο.

Οι αθλητικοί ψυχολόγοι ομνύουν σε αυτόν το νόμο. Αναγνωρίζουν την αξία του, υπερθεματίζοντας στο προνόμιο και το πλεονέκτημα μία ομάδα ή ένας αθλητής να βλέπουν, να έχουν φτάσει στη μέθεξη του ρόλου, μόνο το επόμενο βήμα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε μια δήλωση που παρουσιάστηκε ως όμορφη αλλά ήταν απροσδόκητη στο σημείο που έγινε, χαρακτήρισε την ομάδα του «ορχήστρα».

Σάσα Βεζένκοφ και Τόμας Γουόκαπ δείχνουν την ανακούφισή τους μετά την επικράτηση επί της Φενέρμπαχτσε

Ο χαρακτηρισμός αυτός από έναν προπονητή της κλάσης και της εμπειρίας του, αλλά και αρκετά εκρηκτικό ώστε να αντιδρά στη χαλάρωση με το… γνώριμο «μεμίσιο» στυλ του, θα ήταν ριψοκίνδυνος αν έβλεπε στην ομάδα που κουμάνταρε, ψήγματα οίησης, υπό την έννοια της σιγουριάς που θα απέρρεε της πρώτης θέσης στον όμιλο της Euroleague.

Ο Μπαρτζώκας ήξερε, όμως, τι περίμενε από τους παίκτες του. Εξαιρουμένης της έντασης που είχε στο παιχνίδι του, εκείνης που συχνά ανταμώνουν οι γηπεδούχοι που έχουν πλεονέκτημα έδρας στις αρχές των σειρών, ο Ολυμπιακός έπαιξε με τη σοβαρότητα και την οργάνωση που του άρμοζε, απομυζώντας, στα δικά του κενά, την ικανότητα της προσαρμοστικότητας στο σετ παιχνίδι και σε ένα ρυθμό αργό που η Φενέρ προσπαθούσε να επιβάλει, μεταφέροντας το δικό της πεδίο δράσης παράλληλα στην εξωτερική γραμμή.

Στη μετάδοση επισημάνθηκε, αν και ήταν φωτεινότερο ήλιου, ότι ο Ολυμπιακός ήθελε να τρέξει το γήπεδο. Η Φενέρ γλίτωσε από αυτό το κομμάτι την αιμορραγία, αν και οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν τρόπους να αξιοποιήσουν το τρανζίσιον, σε περιπτώσεις με τους φόργουορντ τους, ήτοι τον Σάσα Βεζένκοφ, που πρέπει να του απονεμηθεί πτυχίο διδακτορικού για τον τρόπο που έχει αναλύσει την απόσταση, και το πώς μπορεί να είναι ο πιο γρήγορος στους 10 παίκτες στο παρκέ, ανά στιγμές πιθανότατα όντας ο 10ος πιο… ταχύς.

Ο Κώστας Παπανικολάου χαιρετά τον κόσμο του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ

Αυτό που έχει κατορθώσει η συγκεκριμένη ομάδα, είναι να έχει διάφορα πλάνα για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στην πίεση, όπως κι αν αυτή έχει προκύψει. Αυτό μπορεί να είναι ψυχολογικό, πνευματικό ή να μη βγαίνει κάτι. Θα μπορούσε να είναι απροσδόκητα αποτυχημένα μις ματς ή κάποιο κενό που το τεχνικό τιμ δεν μπορούσε να διαδεί, διότι άνθρωποι είμαστε, ακόμα και στους καλύτερους εξ ημών γίνεται να διαφύγει κάτι.

Ωστόσο, αυτό που κάνει ο καλός καγαθός προπονητής, ο καλός καγαθός επαγγελματίας, είναι να αφήνει όποια προσέγγιση έχει κάνει στην άκρη και να προβαίνει σε κινήσεις που ενδεχομένως να μην του ταιριάζουν ιδιοσυγκρασιακά ή και ηθικά.

Ακριβώς αυτό έγινε στο τρίτο δεκάλεπτο, που ο Ολυμπιακός έχει, σε αρκετές περιπτώσεις τη φετινή σεζόν, βρει τον τρόπο να επιταχύνει. Ούτως ή άλλως ένας προπονητής, από τη στιγμή που έχει ένα έμψυχο δυναμικό, έχει τη δυνατότητα να τους εκμεταλλεύεται όλους. Η διαχείριση του Αϊζάια Κάνααν από τη μεριά του τεχνικού επιτελείου είναι, φέτος, άψογη.

Ο Κάνααν είναι δύσκολη περίπτωση. Το ψηφιδωτό του αφορά σε κάποιον που είναι πολύ ταλαντούχος, διακρίνεται για την αυτοπεποίθησή του, η οποία ορισμένες φορές είναι παράλογη, αλλά φαίνεται ότι έχει την «ικανότητα», αν βρει το χώρο, να καταστρέψει τα αποδυτήρια μίας ομάδας.

Το σόου του Αϊζάια Κάνααν είναι ένα κομψοτέχνημα διαχείρισης

Ο Αμερικανός γκαρντ βάζει τέσσερα τρίποντα σε 3’45’’ στο πρώτο ματς που παίζει ενώ είναι εκτός της λίστας της Basket League. Ο Κάνααν είναι σίγουρος για τον εαυτό του, αλλά θα μπορούσε να έχει υποστεί πλήγμα με αυτήν την «απαγόρευση» και να αντιδράσει άγαρμπα.

Αντιθέτως, βρίσκει το χώρο για να μπορέσει να ενεργήσει και αυτό το κάνει κατ’ εντολή του προπονητή, ο οποίος κάνει τη μετατροπή του οργανωμένου μπάσκετ στο street basketball, και αφήνει τον Αμερικανό γκαρντ να μπει στο δικό του κόσμο, εν ολίγοις να νιώσει όμορφα.

Η πάσα του Σάσα Βεζένκοφ στη γωνία, στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, είναι η επιτομή αυτής της εμπιστοσύνης σε ένα πλάνο σχετικά αχρησιμοποίητο ή, εν πάση περιπτώσει, διαθέσιμο πολύ νωρίς στο ματς, όταν δεν έχει περάσει στις ειδικές συνθήκες.

Με τον Ολυμπιακό να κάνει αυτήν την κίνηση από νωρίς στη σειρά, βάζει επιπλέον ένα πρόβλημα στη Φενέρ. Διότι δεν μπορεί να δώσει, πια, το περιθώριο ούτε να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους» ωθώντας τους να παίξουν επιπόλαιο μπάσκετ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News