NBA: Η απουσία του ΛεΜπρόν Τζέιμς στο βραβείο του MVP δείχνει το κατόρθωμά του

twitter

Είναι η πρώτη χρονιά σε όλη την καριέρα του στο NBA που ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν πήρε ψήφο για τον Πολυτιμότερο Παίκτη -και αυτό πιθανότατα είναι άδικο

Ο Τζοέλ Εμπίντ κέρδισε το βραβείο του MVP για την κανονική περίοδο του NBA και ξέσπασε σε δάκρυα. Ο Τζέιμς Χάρντεν, μόνος συμπαίκτης του που το έχει κάνει στο παρελθόν, το 2018, τον αγκάλιασε για να τον συγχαρεί. Ο σέντερ των Σίξερς άφησε πίσω του τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δηλαδή τους δύο παίκτες που το κέρδισαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από ισάριθμες διαδοχικές φορές καθένας.

Στη λίστα των πολυτιμότερων παικτών για την κανονική περίοδο, το όνομα του ΛεΜπρόν Τζέιμς βρίσκεται περίοπτο. Ο ηγέτης των Λέικερς και ένα πραγματικό αθλητικό φαινόμενο δεν κορδακίζει όταν λέει ότι θεωρεί πως είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών. Δεν το κάνει να ακούγεται σαν να προκαλεί τον αντίπαλο πυγμάχο ούτε βαράει φόρα ντεσιμπέλ ασκόπως και αστόχως.

Το εννοεί, ανεξαρτήτως αν είναι αδύνατον να αποδειχθεί. Αν ρωτήσεις τον Τζούλιους Έρβινγκ, θα σου πει πως ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών είναι ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Αν ρωτήσεις τον Μάικλ Τζόρνταν, πιθανότατα να σταθεί στον Τζούλιους Έρβινγκ. Ο Κρις Πολ έχει τον Μάτζικ Τζόνσον και ο Ντέβιν Μπούκερ τον Κόμπε Μπράιαντ.

Ο ΛεΜπρόν έχει κάνει δύο back2back, δηλαδή το 2009 και το 2010 και το 2012 και το 2013. Αυτό σημαίνει ότι έχασε το τρόπαιο μία φορά, το 2011, από τον Ντέρικ Ρόουζ. Αυτό επίσης δεν γίνεται να αποδειχθεί, αφού τα γεγονότα τις περισσότερες φορές είναι έρμαια της ίδιας της αλληλουχίας τους, παρ’ όλα αυτά θα μπορούσε να το έχει κατακτήσει πέντε διαδοχικές φορές αν ο πόιντ γκαρντ των Σικάγο Μπουλς δεν έμοιαζε απλώς με εκτοξευμένη ρουκέτα, στην έναρξη της κίνησής της, μέσα στο παρκέ.

Ο Στέφεν Κάρι είναι ο μόνος παίκτης στην Ιστορία του NBA που έχει πάρει το βραβείο του MVP παμψηφεί

Στον Τζέιμς, λοιπόν, λείπει αυτό που έχουν κάνει ο Μπιλ Ράσελ, ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και ο Λάρι Μπερντ.

Αυτοί και μόνο αυτοί. Ούτε καν ο Μάικλ Τζόρνταν. Οι τρεις της κατηγορίας είναι οι μόνοι που έχουν κατακτήσει το MVP τρεις σερί φορές. Ο Ράσελ από το 1961 έως το 1963, ο Τσάμπερλεϊν από το 1966 έως το 1968 και ο Μπερντ από το 1984 έως το 1986.

Κατά τα άλλα, η παρέα που έχει ο Τζέιμς στις διαδοχικές φορές, μπορεί να είναι ξεχωριστή, αλλά είναι και σχετικά πολυπληθής: Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ (δις), Μόουζες Μαλόουν, Μάτζικ Τζόνσον, Μάικλ Τζόρνταν, Τιμ Ντάνκαν, Στιβ Νας, Στέφεν Κάρι, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Νίκολα Γιόκιτς.

Ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς, όμως, δεν ξεχωρίζει. Το 2015 ο Κάρι έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία (εξαιτίας και ενός… ηλίθιου, όπως είπε ο Σακίλ Ο’ Νιλ για το δημοσιογράφο που έδωσε τη 2000 μία ψήφο στον Άλεν Άιβερσον και δεν έκανε εκείνος το απόλυτο) που βγήκε παμψηφεί MVP, κάτι που ο Τζέιμς δεν έχει καταφέρει. Έχει φτάσει κι αυτός, δύο χρόνια πριν τον Κάρι, στο σημείο να κάνει το απόλυτο, τη σεζόν 2012-13, ωστόσο το έχασε για μία ψήφο στον Καρμέλο Άντονι.

Γιάννης Αντετοκούνμπο και ΛεΜπρόν Τζέιμς ανήκουν στην εκλεκτή κατηγορία των παικτών που έχουν κατακτήσει διαδοχικά βραβεία πολυτιμότερου παίκτη

Αυτό, όμως, που έχει κατορθώσει και δεν το έχει κάνει οποιοσδήποτε από τους προηγούμενους, μια απίθανη ραψωδία της διάρκειας και της αντοχής του, φάνηκε στη φετινή ψηφοφορία για τον Πολυτιμότερο Παίκτη. Πολύ σημαντικό, ότι έγινε σαφές εν τη απουσία του.

Οι μηδέν ψήφοι

Στη φράση «ο Τόμας Έντισον ανακάλυψε το λαμπτήρα» ή «ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ ανακάλυψε το τηλέφωνο» ή «ο Νίκος Βακόνδιος ανακάλυψε το φραπέ», το μεγαλείο που υποφώσκει χάνεται στο πέρασμα του χρόνου.

Πράγματι, είναι σημαντικές στιγμές για την ανθρωπότητα, αλλά η ίδια η φράση χάνει τη δυναμική της επειδή επαναλαμβάνεται. Ακόμα κι αν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, που δεν πρόκειται να ξαναγίνει, η ίδια η συνήθεια γίνεται ο εχθρός του. Όταν, δε, κάτι συμβαίνει συνεχώς, είναι ακόμα πιο εύκολο να καταλογιστεί ως κάτι που γίνεται και αυτό είναι η αρχή για να θεωρηθεί κάτι που γίνεται συχνά.

Μόνο όταν τελειώσει, όταν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, ο δέκτης βρίσκεται ξανά στο σημείο της αναθεώρησης, που δεν είναι ανόμοιο με το αρχικό. Ακριβώς τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κατορθώματος.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν πήρε ψήφο για το βραβείο του MVP

Στη φετινή ψηφοφορία για τον MVP του NBA, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς δεν πήρε ψήφο. Θα γινόταν να θεωρηθεί αποτυχία, αν δεν καθίστατο σοφό το σαφές: είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που συνέβη αυτό.

Σε κάθε σεζόν από το 2003, που ο Τζέιμς πάτησε για πρώτη φορά παρκέ σε παιχνίδι NBA, έως και τώρα, έπαιρνε πάντα ψήφους στη διαδικασία που βγάζει τον Πολυτιμότερο Παίκτη της κανονικής σεζόν. Πρόκειται για 19 χρόνια, στα οποία ήταν ανέκαθεν παρών στη λίστα. Η χειρότερη θέση του ήταν η 13η το 2021, πέρυσι ήταν 10ος, το 2019 έφτασε στην 11η θέση και την πρώτη σεζόν του ήταν ένατος.

Εξαιρουμένων αυτών των τεσσάρων φορών, δεν έχει πέσει κάτω από την έκτη θέση. Ένα μοναδικό επίτευγμα για έναν παίκτη που είναι πιθανόν να αποσύρουν τη φανέλα του τρεις ομάδες, ειδικά αν κατακτήσει το δεύτερο δαχτυλίδι με τους Λος Άντζελες Λέικερς και φτάσει τα πέντε, αλλά που κυρίως είναι αειθαλής και συνεχίζει ακάθεκτος.

Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει παίξει λιγότερα παιχνίδια στην καριέρα του από τα διαδοχικά του ΛεΜπρόν με διψήφιο αριθμό πόντων

Δεν θα έβλαπτε και φέτος μία ψήφος για να συνεχιστεί το σερί, ειδικά σε μια χρονιά που έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στο NBA και που είχε 28,9 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ σε 55 παιχνίδια. Με αυτήν τη στατιστική, μοιάζει σκανδαλώδες που δεν βρέθηκε ένας δημοσιογράφος για να τον ψηφίσει. Ο άνθρωπος έφτασε, στο τέταρτο παιχνίδι με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, τα 1.151 διαδοχικά παιχνίδια με διψήφιο αριθμό σε πόντους – ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε 1.072 ματς στην καριέρα του συνολικά.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News