Euroleague: Οι «εμφύλιοι» στα Final Four... απομακρύνουν την κούπα!
Μόνο τρεις φορές σε 15 περιπτώσεις έχει καταφέρει ομάδα που επιβίωσε σε ματς από συντοπίτισσα να κατακτήσει τη Euroleague, οιωνός που ευνοεί τον Ολυμπιακό αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Μονακό.
Σπάνιοι, στο βαθμό που ο αναγνώστης θα φανταζόταν, οι ημιτελικοί Final 4 μεταξύ ομάδων από την ίδια χώρα δεν είναι. Το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, που πρόκειται να γίνει στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ της Παρασκευής, 19 Μαΐου, θα είναι ο 16ος «εμφύλιος» ημιτελικός.
Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ, αφού πρόκειται να ανταμώσουν για πέμπτη φορά σε αυτό το παιχνίδι, μεγαλώνουν την απόσταση με το άλλο πλέον σύνηθες ζευγάρι που μιλάει την ίδια γλώσσα: τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που έχουν συναντηθεί τρις, με τους «ερυθρόλευκους» να νικούν τις δύο πρώτες, το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα, και τους «πράσινους» την τελευταία, δηλαδή το 2009.
Και στην περίπτωση του ισπανικού clasico, πάντως, υπάρχει ανισομετρία. Η Μπαρτσελόνα νίκησε την πρώτη φορά, το 1996, αλλά η Ρεάλ επικράτησε τις τρεις επόμενες, το 2013, το 2014 και το 2022, με πλέον εκκωφαντικό αποτέλεσμα να είναι το 100-62 υπέρ της «βασίλισσας» στο Μιλάνο.
Και στις τέσσερις περιπτώσεις που οι δύο ομάδες έχουν ανταμώσει, ο παρονομαστής είναι κοινός: δεν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Η Ρεάλ δεν νίκησε στο Λονδίνο, το Μιλάνο και το Βελιγράδι, η Μπαρτσελόνα δεν επικράτησε του Παναθηναϊκού στο Παρίσι. Γενικώς, είναι ασύνηθες να βγει πρωταθλήτρια Ευρώπης από ημιτελικό Euroleague ομάδων από την ίδια χώρα.
Πρόκειται για ένα ποσοστό λίγο κάτω από το 20%, τρεις στις 15 περιπτώσεις, το οποίο, όμως, είναι δυνητικά μικρότερο αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε αρκετά από αυτά τα παιχνίδια προκρίθηκε ομάδα που ήταν γκράντε φαβορί για να κατακτήσει το τρόπαιο.
Η Μπανταλόνα νίκησε την Εστουδιάντες το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, στον πρώτο «εμφύλιο», αλλά έχασε από την Παρτίζαν Βελιγραδίου με το μυθικής υπόστασης τρίποντο του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς σχεδόν στην εκπνοή.
Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό στο Τελ Αβίβ το 1994, αλλά ηττήθηκε από την Μπανταλόνα, με πιο δυνατή ανάμνηση το (μοναδικό που έβαλε στην καριέρα του) τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον. Οι Καταλανοί έγιναν οι πρώτοι που επιβίωσαν του δικού τους «εμφυλίου», με την Μπαρτσελόνα, αλλά ουδείς θεωρεί ότι ήταν το «ξόρκι» της κατάρας, αφού αναμετρήθηκαν με ομάδα που είχε δώσει περισσότερη ενέργεια στη μάχη εντοπιότητας.
Η Κίντερ Μπολόνια νίκησε την Τιμσίστεμ το 1999 στο Μόναχο και την Μπενετόν Τρεβίζο το 2002 στην Μπολόνια, αλλά ηττήθηκε από τη Ζάλγκιρις Κάουνας και τον Παναθηναϊκό αντιστοίχως. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση έγινε και το σόου του Έτορε Μεσίνα, που στη συνέντευξη Τύπου μετά το ιδιαιτέρως απολαυστικό 90-82 επί της Τρεβίζο, σχολίασε σκωπτικά την ερώτηση για τις «κατάρες των εμφυλίων». «Αν δεν ήταν κυρίες στο χώρο, θα σας έδειχνα ότι τις κατάρες τις ξορκίζουμε ξύνοντας τ’ αρχ%%$ μας», είπε ο υπέροχος Ιταλός.
Υπάρχουν άλλοι δύο ημιτελικοί που δεν έβγαλαν νικητή, αλλά οι ομάδες που επικράτησαν πήγαν στον τελικό ως αμνοί επί σφαγή: η Μπενετόν Τρεβίζο νίκησε Μοντεπάσκι Σιένα στη Βαρκελώνη το 2003, αλλά έχασε από την Μπαρτσελόνα που είχε Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Ντέγιαν Μποντιρόγκα στη σύνθεσή της, ενώ το 2004, με τους Τοσκανούς να βρίσκονται επίσης στην πλευρά των ηττημένων, η Σκίπερ Μπολόνια υπέφερε στον τελικό του Τελ Αβίβ: κάποια από τα ρεκόρ που έκανε η Μακάμπι του Πίνας Γκέρσον, με Γιασικεβίτσιους, Άντονι Πάρκερ, Μασέο Μπάστον και Νίκολα Βούιτσιτς στη σύνθεσή της, στο τελικό 118-74, όπως είναι και η διαφορά των 44 πόντων, παραμένουν ακατάρριπτα.
Υπάρχει και ένας τουρκικός ημιτελικός, της Αναντολού Εφές με τη Φενέρμπαχτσε το 2019. Η πρώτη θριάμβευσε στο Final 4 της Μπασκόνια, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Όταν σπάει η κατάρα, μοιάζει πάντα να γίνεται προσωρινά και με τα χίλια ζόρια. Στον τελικό του Τελ Αβίβ το 1994 κάποια ομάδα έπρεπε να νικήσει, οπότε το έκανε η Μπανταλόνα με το 59-57 επί του Ολυμπιακού, ενώ ο Παναθηναϊκός στο Βερολίνο στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης νικώντας τα δύο παιχνίδια του με συνολικά… τέσσερις πόντους διαφορά: επικράτησε στο ίσως κορυφαίο ντέρμπι «αιωνίων» που έχει γίνει ποτέ του Ολυμπιακού 84-82 και έπειτα, παρά το ενδεχομένως καλύτερο πρώτο ημίχρονο ελληνικής -ου μην και ευρωπαϊκής- ομάδας σε αντίστοιχο παιχνίδι, χρειάστηκε να αστοχήσει ο Ραμούνας Σισκάουσκας σε τρίποντο στο τελευταίο δευτερόλεπτο ώστε να νικήσει 73-71 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για να πάρει το τρόπαιο του πρωταθλητή Ευρώπης.
Τέλος, υπάρχει και το «ξεχασμένο» ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Λοκομοτίβ Κούμπαν το 2016 στο Βερολίνο. Η πιο ισχυρή ομάδα της Ρωσίας νίκησε εφτά πόντους τους «συντοπίτες», 88-81, αλλά ενώ προηγήθηκε 50-30 στο ημίχρονο του τελικού επί της Φενέρμπαχτσε και βρισκόταν μπροστά 69-53 στο 30’, χρειάστηκε την παράταση για να νικήσει 101-96 και να γίνει ο Δημήτρης Ιτούδης για πρώτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης ως πρώτος προπονητής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα