Premier League: Η ατιμία της Τσέλσι και το σύνθημα των οπαδών της Φόρεστ

Οι σπαρταριστές κόντρες των οπαδών στην Premier League και η ζωή που έρχεται κατά πάνω σου γρήγορα

Η σεζόν για την Αγγλία τελειώνει το Σάββατο, 3 Ιουνίου, με τον τελικό στο Γουέμπλεϊ μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν θα γινόταν να υπάρχει πιο ιδανικό παιχνίδι σε πιο ταιριαστό χώρο για να τελειώσει η χρονιά.

Από άκρου εις άκρον του Νησιού, οι Άγγλοι φίλαθλοι συνέρρευσαν στα γήπεδα, οι τηλεοπτικές συμφωνίες απέδωσαν καρπούς, τα πάνελ με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές έκαναν θραύση. Τα αγγλικά δίκτυα έθεσαν ξανά ψηλά τον πήχυ στο πώς πρέπει να γίνεται η δουλειά -ποια είναι τα εργαλεία που χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν, ανεξαρτήτως κόστους.

Αυτή είναι η μία διάταξη των πραγμάτων. Η άλλη είναι οι οπαδοί, που πάνε στο γήπεδο και απλώς ξέρουν ότι, μερικές φορές, αυτό που χρειάζεται για να περάσει η ώρα, είναι εξυπνάδα.

Ένα παράδειγμα που απέκτησε ξεχωριστή δημοφιλία, λόγω της ετοιμολογίας των φίλων μιας ομάδας, προέρχεται από το ματς της Νότιγχαμ Φόρεστ με τη Σίτι, τον περασμένο Φεβρουάριο στο «Σίτι Γκράουντ». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισοπαλία έκανε τη διαφορά στην οικονομία για την ομάδα που για σχεδόν 15 χρόνια, με τον Μπράιαν Κλαφ στο τιμόνι της, ήταν κατοχυρωμένη ένοικος της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ο Ροντρίγκο προσπάθησε, αλλά ο υποβιβασμός για τη Λιντς δεν αποφεύχθηκε

Το γεγονός της παραμονής στην κατηγορία αποτελεί μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο επειδή προστατεύεται η επένδυση αλλά, διότι οι ομάδες που έπεσαν είναι περιοπής: Σαουθάμπτον, Λέστερ, Λιντς Γιουνάιτεντ. Δύο πρωταθλήτριες Αγγλίας (και μία φιναλίστ τελικού Κυπέλλου Πρωταθλητριών) και μία που αποτελούσε ένα από τα σταθερά ονόματα στην Premier League τα τελευταία 30 χρόνια, με ελάχιστες απουσίες.

Η κοστολόγηση, όμως, παραμένει υψηλή. Ακόμα κι αν έχεις κατακτήσει τον τίτλο εφτά χρόνια πριν ή είσαι μια από τις πιο σταθερές ομάδες της λίγκας, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις τι θα γίνει αν κάποιες καταστάσεις ξεφύγουν από τον έλεγχό σου.

Δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Σαουθάμπτον των 25 βαθμών και των ισάριθμων ηττών είχε μόνο μέσα στην τελευταία 10ετία στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Άνταμ Λαλάνα, ο Λουκ Σο, ο Σαντιό Μανέ, ο Σοφιάν Μπουφάλ και ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Είχε επίσης, στο έμψυχο δυναμικό της την περίοδο 2022-23, τον Τζέιμς Γουόρντ-Πράους, διεθνή, ο οποίος προορίζεται για ομάδα που στην Αγγλία αποκαλούν top-tier.

Οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να τραγουδήσουν πολύ σύντομα ως πρωταθλητές Ευρώπης

Φυσικά, η Σαουθάμπτον θα έχει την υποστήριξη των οπαδών της και στην Championship, οτιδήποτε άλλο δεν θα ήταν αρκετό. Οι φίλοι των αγγλικών ομάδων στέκουν δίπλα τους, ακόμα κι αν πρόκειται να αυτοσαρκαστούν, να μιλήσουν για την αστοχία τους η να επικρίνουν έναν ποδοσφαιριστή όπως ο Χάρι Μαγκουάιρ. Για το καλό και το κακό, το βρετανικό φλέγμα αναλαμβάνει να αντικαταστήσει την οργή.

Το twitter και οι ζωντανοί οπαδοί

Εξάλλου, η πραγματικά μόνη φορά που οι Άγγλοι εμφανίστηκαν πραγματικά θυμωμένοι με κάποιον ποδοσφαιριστή, ήταν όταν ο Ντέιβιντ Μπέκαμ αποβλήθηκε στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Αργεντινή για τη φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1998, από την προβοκάτσια του Ντιέγκο Σιμεόνε. Υπάρχουν, βεβαίως, τα μεμονωμένα γεγονότα, κυρίως οι ρατσιστές, που δεν είναι λίγοι, αλλά ως ποδοσφαιρικό έθνος, η Αγγλία αντιμετωπίζει πάντα με σαρκασμό τα ποδοσφαιρικά ζητήματα.

Το ίδιο κάνουν, μαζικά, και οι φίλοι των ομάδων. Ακόμα και τα ίδια τα κλαμπ. Υπάρχει ένας ρεβανσισμός, που διοχετεύεται μέσα από χιούμορ, το οποίο πολλές φορές μπορεί να είναι εχθρικό. Ο λογαριασμός της Τσέλσι στο twitter, μετά τη λήξη της τελευταίας αγωνιστικής της Premier League, είναι ενδεικτικός.

Οι «μπλε» ηττήθηκαν 3-0 από τη Λιντς Γιουνάιτεντ στο «Έλαντ Ρόουντ» στις 21 Αυγούστου του 2022. Ο admin στο λογαριασμό των «μπλε» γράφει, γύρω στο 30’ της αναμέτρησης, ότι «έχουμε ξεκινήσει να γινόμαστε διεκδικητικοί». Στο 33’ ο Αμερικανός Μπρένταν Άαρονσον και στο 37’ ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Μορένο βάζουν δύο γκολ για τη Λιντς.

Μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο οργανωτής του λογαριασμού των «παγωνιών» αποφασίζει να κάνει… τρελίτσα: γράφει «Η ζωή έρχεται κατά πάνω σου γρήγορα», ενώ έχει κάνει screenshot τις τρεις λεζάντες στο twitter των «μπλε». Από τους Λονδρέζους, φυσικά, δεν υπάρχει απάντηση. Τουλάχιστον όχι πριν τις 28 Μαΐου.

Τότε, γίνεται το μοιραίο. Η Λιντς υποβιβάζεται οριστικά και αμετάκλητα. Ο admin της Τσέλσι δεν έχει ξεχάσει: κάνει ανάρτηση το tweet του ομολόγου του της Λιντς και γράφει «και βέβαια», απαντώντας στο σχόλιό του. Είναι σχεδόν unfair χτύπημα, αλλά είναι και βέβαιο ότι το ευχαριστιέται.

Το κάνει με τον ίδιο τρόπο που και οι οπαδοί της Νότιγχαμ Φόρεστ ευχαριστήθηκαν τη «μικρή νίκη» τους με τη Μάντσεστερ Σίτι. Στις 18 Φεβρουαρίου, η Φόρεστ υποδέχεται τους πολίτες», που προέρχονται από σπουδαία νίκη επί της Άρσεναλ, στο «Σίτι Γκράουντ». Το παιχνίδι έρχεται ισόπαλο, 1-1, αλλά οι φίλοι της Νότιγχαμ νικούν στην ιδιότυπη μάχη της κερκίδας.

Ξεκινούν να τραγουδούν «Πρωταθλητές Ευρώπης, ποτέ δεν θα το τραγουδήσετε αυτό». Οι φίλοι της Σίτι απαντούν «Πρωταθλητές Ευρώπης, δεν είχατε γεννηθεί», αναφερόμενοι στα δύο τρόπαια της ομάδας το 1979 και το 1980. Ωστόσο, η αχλάδα είχε πίσω την ουρά. Οι οπαδοί της Φόρεστ απαντούν, «Πρωταθλητές Ευρώπης, δεν θα είστε ζωντανοί».

Αλλά ακόμα κι έτσι, ακόμα κι εκείνη τη στιγμή, οι οπαδοί της Φόρεστ θα μπορούσαν να φανταστούν ότι εκείνοι που πήγαν στο «Σίτι Γκράουντ» ενδεχομένως να μετρούν μόλις 10 μέρες για να τραγουδήσουν ότι είναι πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, αυτό είναι η ζωή: Έρχεται κατά πάνω σου γρήγορα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News