Γιώργος Χελάκης: Ο φόβος μη συναντήσουμε κανά «λεβεντόπαιδο» μπροστά μας

Eurokinissi

Το πρόβλημα της οπαδικής βίας και ο φόβος των δημοσιογράφων. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay του Σαββάτου (01/07).

Περίπου 40 οπαδοί του ΠΑΟΚ πήγαν έξω απ’ τις φυλακές των Διαβατών για να συμπαρασταθούν στους 12 προφυλακισμένους για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού. Την είδηση πρέπει να ψάξεις για να τη βρεις. Αν μάλιστα μιλάμε για τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, τότε πρέπει να ψάξεις ακόμα πιο πολύ.

Το αναφέρω για να καταδείξω πως το πρόβλημα της οπαδικής βίας που φτάνει μέχρι δολοφονίες αφορά κι εμάς τους δημοσιογραφουμε. Εμάς που από φόβο πολλές φορές αυτολογοκρινόμαστε και διστάζουμε να τα βάλουμε με οπαδούς δολοφόνους και να καταδικάσουμε αυτούς που υπερασπίζονται δολοφόνους.

Υποθέτω ότι δεν αμφιβάλλει κανείς πως ο άτυχος Αλκης δεν ξεκίνησε να πάει να πέσει πάνω σε ένα μαχαίρι. Πως το μαχαίρι κρατούσε κάποιος που μαζί με τους υπόλοιπους οπαδούς είχε βγει
εκείνο το βράδυ για να χύσει το αίμα οπαδών της αντίπαλης ομάδας. Αυτό έγινε κι έτσι έχασε τη ζωή του ο Αλκης.

Τόσους μήνες μετά, η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία φτάνει προς το τέλος της κι απ’ την εισαγγελική έδρα με σαφήνεια και πληρότητα καταδείχτηκε η ενοχή των κατηγορουμένων. Προσέξτε τώρα, αυτοί οι 40 οπαδοί που πήγαν να συμπαρασταθούν στους 12 προφυλακισμένους δεν το έκαναν διότι πιστεύουν στην αθωότητά τους. Αλλωστε, σε αυτή δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι κατηγορούμενοι που ψέλλισαν συγγνώμη κατά τη διάρκεια της δίκης ελπίζοντας στη μικρότερη δυνατή ποινή.

Τους συμπαραστάθηκαν ακριβώς γι’ αυτό που έκαναν, επειδή έχυσαν το αίμα του μεγάλου
εχθρού. Θα ήταν ευτύχημα αν απλώς επρόκειτο για 40 άτομα όλα κι όλα. Οποιος όμως έχει δει το τεράστιο πανό συμπαράστασης που απλώνεται πολλές φορές στο γήπεδο της Τούμπας, έχει
αντιληφθεί ότι είναι πολύ περισσότεροι οπαδοί που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Που ούτε λίγο-ούτε πολύ θεωρούν τίτλο τιμής τη συμπλοκή με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας και τον ανηλεή έως θανάτου ξυλοδαρμό ή μαχαίρωμα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα κι ας κλείνουμε τα μάτια εμείς οι δημοσιογραφούντες. Από φόβο μη συναντήσουμε κανένα τέτοιο λεβεντόπαιδο μπροστά μας, φτάνουμε πολλές φορές να αυτολογοκρινόμαστε για να μην τα βάλουμε με αυτή τη μερίδα οπαδών ή με τους οπαδικούς στρατούς που συντηρούν από καιρού εις καιρόν οι μεγάλες ΠΑΕ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News