Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο Λιβάι Γκαρσία αξίζει το ρίσκο

Eurokinissi

Αν πιστέψουμε όσα γράφονται – κι όχι μόνο στην Ελλάδα, η Λανς έχει προσφέρει στην ΑΕΚ 25 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον Λιβάι Γκαρσία. Είναι η δεύτερη προσφορά της γαλλικής ομάδας, καθώς έχει υπάρξει και προηγούμενη. Η Λανς είναι η δεύτερη γαλλική ομάδα που ενδιαφέρεται: στην αρχή του καλοκαιριού είχε κάνει πρόταση κι η Μονπελιέ, προσφέροντας λιγότερα. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΑΕΚ. Θα σας πω ποιος είναι ο κίνδυνος και τι θα έκανα εγώ. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος στη SportDay της Τετάρτης (26/07).

Ο Λιβάι Γκαρσία επέστρεψε στην ενεργό δράση συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε: στο φιλικό με τη Σαχτάρ σκόραρε τρεις φορές και στο τεστ της ΑΕΚ στον Βόλο δύο φορές πριν βγει το ημίχρονο. Το σημειώνω διότι σε αυτές του τις εμφανίσεις βλέπω έναν παίκτη που δεν τον απασχολεί η μεταγραφή του. Τουλάχιστον, όχι ακόμα.

Αλμέιδα

Θυμάμαι τις μουρμούρες κάποιων φίλων της ΑΕΚ πέρυσι, όταν ο Ματίας Αλμέιδα πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τον Λιβάι Γκαρσία ως φορ – αναφέρομαι μόνο στους φίλους της «Ενωσης» διότι το τι λένε οι εχθροί της δεν πρέπει να την απασχολεί. Αλλοι πίστευαν ότι με την επιλογή του αυτήν ο Αργεντινός στερεί απ’ την ΑΕΚ έναν εξαιρετικό εξτρέμ, διότι ο Γκαρσία ως τέτοιος είχε αποκτηθεί κι είχε διακριθεί. Αλλοι ότι το νέο σχήμα, που προέβλεπε ότι ο Γκαρσία θα παίζει φορ κι ο Αραούχο πίσω του, δημιουργεί πρόβλημα στον δεύτερο, που είναι παίκτης με συγκεκριμένες κι εξαιρετικές εκτελεστικές δυνατότητες. Αλλοι δεν καταλάβαιναν τον λόγο της μετατόπισης του παίκτη με δεδομένο ότι η ομάδα είχε ποδοσφαιριστές στη θέση του. Στην πραγματικότητα, η στιγμή που ο Αλμέιδα σκέφτηκε να αλλάξει ρόλο στον Λιβάι Γκαρσία ήταν ευλογημένη επειδή ο παίκτης… ξαναγεννήθηκε.

Σχέση

Οι γρήγοροι κι εκρηκτικοί επιθετικοί που έχουν καλή σχέση με το γκολ δεν χρειάζεται να χαραμίζονται ως εξτρέμ, ειδικά σε μία εποχή που οι σέντερ φορ είναι δυσεύρετοι. Το πόσο οι φορ λείπουν το καταλαβαίνεις απ’ το πόσο πληρώνονται για να παρατείνουν τις καριέρες τους παίκτες που έχουν γκολ στα πόδια τους. Ο Μπενζεμά, αν δεν τον… τρέλαιναν οι Σαουδάραβες με τα λεφτά τους, θα ήταν και του χρόνου ο ένας, μοναδικός και βασικός φορ της Ρεάλ. Παίκτες όπως ο Ζιρού κι ο Τζέκο υπέγραψαν νέα συμβόλαια στα 34 και στα 35. Ακόμα και στον καιρό που γίνεται σκάουτινγκ και στα 15χρονα, τραβά κυρίως το βλέμμα όποιος σκοράρει και σκοράρει όποιος αγωνίζεται ως φορ.

Ο Λιβάι Γκαρσία δεν έγινε πέρυσι ξαφνικά καλός παίκτης: ήταν και πέρυσι και πρόπερσι, διότι έχει καλή τεχνική, σωματικά προσόντα, είναι γρήγορος κι έχει καλά χτυπήματα στατικών φάσεων – έχει σκοράρει μέχρι κι από κόρνερ. Ομως, την προσοχή των ομάδων που γι’ αυτόν ενδιαφέρονται τις τράβηξαν τα γκολ του: αυτά ψάχνουν όλες οι ομάδες της Ευρώπης και γι’ αυτά πληρώνουν. Οπως αποδεικνύουν τα προηγούμενα στην Ελλάδα, πληρώνουν πολλά.

Ο Μπεργκ πήρε κάποτε ένα τεράστιο συμβόλαιο από Σαουδάραβες – το ίδιο κι ο Πρίγιοβιτς. Ο Ιντέγε έφερε στον Ολυμπιακό 10 εκατ. όταν κάποτε έφυγε. Ο Μήτρογλου το ίδιο κι ας είχε έναν χρόνο σοβαρής προσφοράς. Η Γαλατά για να αποκτήσει τον Μπακαμπού, περσινό πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, δούλεψε την περίπτωσή του μήνες. Η Λανς δίνει για τον Λιβάι Γκαρσία πολλά – κι ίσως δώσει και περισσότερα. Η ΑΕΚ, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πάρει το ρίσκο να κρατήσει τον παίκτη, ελπίζοντας πως κάποιες καλές του εμφανίσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο την αξία του.

Μάξιμουμ

Ο Γκαρσία φέρνει για την ώρα το μάξιμουμ των χρημάτων που μπορεί να φέρει ένας παίκτης που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτά τα χρήματα θα ήταν πολλά, αν η ΑΕΚ δεν έχανε ένα 40% απ’ το ποσό λόγω της συμφωνίας αγοράς του απ’ την Μπεϊτάρ. Ομως, μπροστά υπάρχουν οι προκριματικοί του Τσάμπιονς Λιγκ – για την ακρίβεια, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, που είναι μία ομάδα ό,τι πρέπει για να ανεβεί κι άλλο η τιμή του Λιβάι Γκαρσία: η ΑΕΚ για να την αποκλείσει θα χρειαστεί τα γκολ του. Αν δεν την αποκλείσει, η τιμή του δεν θα πέσει: κανείς δεν περιμένει τα ματς αυτά για να τον κρίνει – όμως, όλοι όσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, καταλαβαίνουν ότι μία πρόκριση της ΑΕΚ θα ανεβάσει κι άλλο την τιμή του, όχι διότι τα όποια γκολ του θα αποτελέσουν απόδειξη ότι είναι ικανός να σκοράρει κι εκτός Ελλάδας, αλλά επειδή η «Ενωση» θα είναι πιο κοντά στους ομίλους και θα μπορεί ευκολότερα να καθορίσει την τιμή του.

Πάντα

Υπάρχουν και κίνδυνοι. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός τραυματισμού – κι ο πιο επιπόλαιος στη δεδομένη στιγμή μπορεί να είναι πρόβλημα. Υπάρχει κι η πιθανότητα η Λανς (ή όποια άλλη ομάδα) να φτάσει σε συμφωνία μαζί του και να τριπλασιάσει τις αμοιβές του. Το πράγμα θέλει προσοχή. Ωστόσο, το ρίσκο αξίζει.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News