Γιώργος Χελάκης: ΑΕΚ, βελτιωμένη έκδοση της περσινής χρονιάς...

Eurokinissi

Tη βλέπεις και τη χαίρεσαι. Διαπιστώνεις αμέσως ότι είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα, με παίκτες που έχουν συγκεκριμένες θέσεις στο γήπεδο και ξέρουν τι ακριβώς να κάνουν σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Τρίτης (01/08).

Ξέρουν να υπηρετούν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Παίκτης μπαίνει, παίκτης βγαίνει, αλλά η διαφορά στο στυλ παιχνιδιού είναι ανύπαρκτη. Ιδιες παραμένουν κι η ένταση κι η πίεση. Απαράλλαχτη μένει η εικόνα της ομάδας, όποιοι παίκτες κι αν είναι στο γήπεδο.

Το παιχνίδι της ΑΕΚ κόντρα στην Τραμπζονσπόρ έδειξε ότι η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την Ντινάμο Ζάγκρεμπ και να πάρει την πρόκριση. Ο εκνευρισμός των Τούρκων φανέρωσε ότι ούτε οι ίδιοι περίμεναν πως η «Ενωση» ήταν ικανή να τους κάνει τέτοια ζημιά στο γήπεδό τους. Προσπάθησαν, αλλά δεν βρήκαν αντίδοτο στην εξαιρετική πίεση που τους άσκησαν οι φιλοξενούμενοι.

Mε εξαίρεση τα πρώτα λεπτά, που χρειάστηκε ο Στάνκοβιτς για να σταματήσει τις επιθέσεις των Τούρκων, στη συνέχεια, είχαμε απόλυτη «κιτρινόμαυρη» υπεροχή. Η ΑΕΚ έχει πολλούς τρόπους να φτάνει στην αντίπαλη εστία και πολλούς παίκτες που μπορούν να τρέξουν είτε με την μπάλα, είτε χωρίς αυτήν, ώστε να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή και να σκοράρουν.

Στην κορυφή της επίθεσής της έχει ένα πραγματικό «τανκ», τον Λιβάι Γκαρσία. Πέραν απ’ την ταχύτητά του και το εντυπωσιακό άλμα του, είναι παίκτης που δύσκολα μαρκάρεται απ’ τον αντίπαλο σέντερ μπακ, ακόμα κι όταν αυτός υπερέχει σωματομετρικά. Δεν ξέρω για πόσον καιρό θα χαιρόμαστε αυτό τον παίκτη στα ελληνικά γήπεδα, όπως και να ’χει το πράγμα, όμως, ο Γκαρσία είναι το σημείο υπεροχής της ΑΕΚ στην κορυφή της επίθεσης.

Πίσω του, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που ξέρουν να δημιουργούν, να πιέζουν συνεχώς, αλλά και να σκοράρουν, όπως έγινε με τον Ελίασον, που τελείωσε τη φάση στο δεύτερο γκολ. Η ΑΕΚ διαθέτει πολλούς χειριστές της μπάλας, στους οποίους προστέθηκε ο Πισάρο, αλλά και ποδοσφαιριστές ικανούς να πάνε σε προσωπικές ενέργειες ώστε να δημιουργήσουν ρήγματα κι υπεραριθμίες.

Πάνω απ’ όλα, έχει μεγάλη ταχύτητα στις αλλαγές της μπάλας, στο γρήγορο ποδόσφαιρο με μικρές πάσες, αλλά και παίκτες που τρέχουν πολύ ώστε οι μεταβάσεις απ’ την άμυνα στην επίθεση να γίνονται σε πάρα πολύ μικρούς χρόνους.

Η ομάδα που είδαμε κόντρα στην Τραμπζονσπόρ είναι μία βελτιωμένη έκδοση της ΑΕΚ που βλέπαμε την προηγούμενη χρονιά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News