Γιώργος Χελάκης: Πώς να ξεχαστούν ο Βίντα κι ένα τέτοιο παιχνίδι;

Η ατομική ποιότητα των παικτών της ΑΕΚ είναι τέτοια, που διευκολύνει τον προπονητή της. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης στη SportDay της Κυριακής (20/08).

Οι καλύτεροι σεναριογράφοι ιστοριών με θέμα το ποδόσφαιρο, όσο και να έσπαγαν το κεφάλι τους, τέτοιο φινάλε δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Η ΑΕΚ με γκολ στις καθυστερήσεις γύρισε το παιχνίδι και πήρε τη μεγάλη πρόκριση κόντρα στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Το γκολ που έστειλε τους Κροάτες στο καναβάτσο πέτυχε ένας δικός τους άνθρωπος, ο Ντομαγκόι Βίντα, που το πανηγύρισε συνεσταλμένα.

Eκεί που το αίμα των οπαδών της ΑΕΚ είχε φτάσει στις… φτέρνες, αφού ο Λιβάκοβιτς έκανε απόκρουση στο πέναλτι του Γκαρσία, ήρθε ο Βίντα να πάρει την επαναφορά και να γράψει το τελικό 2-2, που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Πώς να ξεχαστεί ένα τέτοιο ματς; Οι Κροάτες, έστω και κάπως αναπάντεχα, είχαν την πρόκριση στα χέρια τους. Το 0-2 ήταν το αποτέλεσμα που έδειχνε το ταμπλό, ενώ μπαίναμε στα πέντε λεπτά των καθυστερήσεων. Ε, λοιπόν, μέσα σε πέντε λεπτά, οι παίκτες της ΑΕΚ έφεραν… τούμπα την κατάσταση και πήραν μία μεγάλη πρόκριση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με βάση τη γενική εικόνα και στα δύο παιχνίδια οι «κιτρινόμαυροι» πήραν αυτό που τους άξιζε.

Φαντάζομαι, πάντως, ότι ο Ματίας Αλμέιδα, σοβαρός και συνετός όπως είναι, θα έχει καταγράψει στο μπλοκάκι του τα τρωτά αμυντικά σημεία της «Ενωσης», ίσως και κάποια δικά του λάθη, που επέτρεψαν στην Ντινάμο να φέρει την πρόκριση στην κόψη του ξυραφιού.

HΑΕΚ είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι και στους Κροάτες, όπως το είχε και πέρυσι στο πρωτάθλημα, όπως θα συνεχίσει να το έχει και φέτος. Μπορεί να φέρνει απ’ τον πάγκο της για να της γυρίσουν το παιχνίδι παίκτες όπως ο σκόρερ Αραούχο, ο μαέστρος Μάνταλος, ο ταχυδυναμικός Γαλανόπουλος, ο παραγωγικός Γκατσίνοβιτς κι ο διεισδυτικός Ελίασον. Πόσες ομάδες, άραγε, έχουν τέτοια πολυτέλεια; Αυτοί οι πέντε έδωσαν νέα ορμή στην ομάδα τους στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού κι ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για τη μεγάλη ανατροπή.

Ισως και να υποτιμήθηκαν οι ικανότητες της κροατικής ομάδας. Ισως η μεγάλη συναισθηματική φόρτιση να έπαιξε ρόλο σε μία είδους χαλάρωση που φάνηκε να υπήρξε στο πρώτο ημίχρονο. Σε ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι πολύ επικίνδυνο να παίζεις με τη φωτιά.

Η ΑΕΚ πήρε τώρα ένα πολύ καλό μάθημα, που θα της φανεί χρήσιμο στη συνέχεια. Η αμυντική της γραμμή φάνηκε αποσυντονισμένη και με πρόβλημα συνεννόησης. Ωστόσο, αυτό είναι απ’ τα προβλήματα που λύνονται. Η ατομική ποιότητα των παικτών της ΑΕΚ είναι τέτοια, που διευκολύνει τον προπονητή της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News