ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Tα «βαριά χαρτιά» του Λουτσέσκου

Πώς θα πετύχει τους στόχους του και ποιους παίκτες υπολογίζει

Πέρα από τα όσα βγαίνουν προς τα έξω  για τις «ομιλίες εμψύχωσης» , τη «μεγάλη πίστη για την επιτυχία» και όλα τα λοιπά και κατά κόρον στομφώδη, καλό είναι να προσεγγίσουμε το πώς λειτουργεί ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Τι θέλει να κάνει στον ΠΑΟΚ, τι έχει στο μυαλό και με ποιόν τρόπο επιθυμεί να φέρει την ομάδα ξανά σε δρόμο διακρίσεων.

Το ματς στην Κροατία με τη Ριέκα ήταν απολύτως ενδεικτικό των προθέσεων του καλού προπονητή. Όχι αναφορικά με το στυλ παιχνιδιού που εφαρμόζει – αυτό πάνω κάτω το γνωρίζουμε – τόσο από την πρώτη θητεία του στον Δικέφαλο όσο και από το προγενέστερο πέρασμά του από την Ξάνθη. Κυρίως είδαμε τις διαθέσεις του σχετικά με το ποιοι παίκτες θα υπηρετήσουν το πλάνο.

Πού καταλήγουμε; Καλά όλα όσα ακούγονται περί νιάτων και ταλέντων, φανερά όμως ο Λουτσέσκου έχει στο μυαλό παίκτες με χιλιόμετρα στο γκαζόν. Οι έμπειροι θα είναι αυτοί που θα τραβήξουν το κάρο και δη όσοι τον γνωρίζουν. Και τους γνωρίζει, βεβαίως βεβαίως.

Εχουμε και λέμε: επτά από τους ένδεκα ποδοσφαιριστές του αρχικού σχήματος, ήταν απολύτως «παιδιά του προπονητή». Με την έννοια πως όλοι τους είχαν γευτεί χαρές στο παρελθόν με τον Λουτσέσκου και με αυτόν στο πλάι τους εξελίχθηκε η καριέρα τους.

Ο Πασχαλάκης στα γκολπόστ. Οι Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Βαρέλα στην άμυνα, γιατί όλα κι όλα, ο Λουτσέσκου ζητεί ομοιογένεια. Ο ποιοτικός Ελ Καντουρί με τον Μπίσεσβαρ που τον εμπιστεύονται, βρήκαν θέση στα χαφ και ο αξιόπιστος Σφιντέρσκι, στην επίθεση.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, με δόση χιούμορ ή υπερβολής έστω, ότι ο κόουτς θα ήθελε και τον …Κάνιας, αλλά τον πρόλαβε ο Ιωνικός. Τι να κάνουμε, συμβαίνουν αυτά… Κατά τα λοιπά, υπάρχουν ο νεαποκτηθείς Τέιλορ δεξιά, με τους Σβαμπ, Κούρτιτς και Ζίφκοβιτς που έχουν καταθέσει τα προσόντα τους στο χορτάρι και μάλλον τους υπολογίζει τα μέγιστα ο προπονητής.

Φυσικά, ακόμη και οι μεταγραφές του Λουτσέσκου γίνονται με το ίδιο σκεπτικό. Ο συμπατριώτης του Μιτρίτα των 26 χρόνων, ο Ακπομ που πέρασε και στο παρελθόν από τον ΠΑΟΚ και ο Σίντκλεϊ των 28 ετών. Όλα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη ένα κακό σενάριο – τουναντίον. Η λογική του υπαγορεύεται από το «αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται».

Ο ΠΑΟΚ θα αλλάξει στην πορεία και αν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον προπονητή. Όπως και κάποτε θα δούμε στο γήπεδο τους Κούτσια ή Κωνσταντέλια, παίκτες-ταλέντα και με προοπτική να δώσουν στο μέλλον πολλά. Από την ακαδημία του ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, προτεραιότητα του Ραζβάν Λουτέσκου είναι τα αποτελέσματα. Τα γρήγορα αποτελέσματα. Να …κόψει δρόμο ώστε να διεκδικήσει ξανά κορυφές. Χωρίς καν να σκέφτεται ταυτότητες και εθνικότητες, αφού μόνο ένας ήταν Ελληνας από τους 15 που χρησιμοποίησε.

Μάλλον αυτά είναι όσα σκέφτεται και ήδη παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για να το πετύχει…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News