Premier League: Όλοι οι αριθμοί πίσω από το χαμό στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας

ΑΠΕ-ΕΡΑ

Η φετινή Premier League είναι η πιο ανταγωνιστική των τελευταίων ετών σε μια κούρσα τίτλου που μάλλον θα κριθεί στο παθητικό.

Πιο ανταγωνιστική παρά ποτέ μοιάζει η φετινή Premier League καθώς με το πέρας των πρώτων 13ων αγωνιστικών έχουν καταγραφεί πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες θέσεις που οδηγούν στο Champions League.

Παρακάτω μέσα από τις αναλύσεις της Opta θα δούμε πόσο, ιστορικά, μικρή είναι η ψαλίδα την κορυφή το κατά πόσο η άμυνα φέρνει τους τίτλους αλλά και τις πιθανότητες που έχουν οι ομάδες να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Η 14η αγωνιστική στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας ανοίγει σήμερα (2/12) και βρίσκει την πρώτη τετράδα σχεδόν μαζί. Για, μόλις, δεύτερη φορά από καταβολής Premier League (σεζόν 1992-1993), σε αυτό το σημείο της χρονιάς η απόσταση μεταξύ πρώτης και τέταρτης θέσης είναι στους 2 βαθμούς (Άρσεναλ 30, Μάντσεστερ Σίτι 29, Λίβερπούλ 28, Άστον Βίλα 28).

Την πρώτη φορά που συνέβη κάτι ανάλογο γίναμε μάρτυρες μιας συγκλονιστικής ποδοσφαιρικής ιστορίας, αφού το πρωτάθλημα κατέληξε στην Λέστερ των Βάρντι, Μαχρέζ και Καντέ ενώ την τετράδα ολοκλήρωσαν οι Άρσεναλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Σίτι.

Η Άστον Βίλα του Ουνάι Έμερι μπορεί να τρέφει ελπίδες για κάτι μοναδικό μέσα στο 2024 αλλά όλα τα νούμερα δείχνουν Μάντσεστερ Σίτι

Φαβορί και για φέτος είναι η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ, που συγκεντρώνει το συγκλονιστικό ποσοστό του 79,3% πιθανότητες για την κούπα. Αρκετά πιο πίσω είναι οι Άρσεναλ και Λίβερπουλ με τους «κανονιέρηδες» να αναμένεται να τερματίσουν τρίτοι και την ομάδα του Κλοπ να τους προσπερνά στην δεύτερη θέση.

Η Άστον Βίλα μπορεί να ετοιμάζεται για ακόμα μια έξοδο στην Ευρώπη αφού οι πιθανότητες να βρεθεί εκτός εφτάδας είναι 8%. Παράλληλα οι «χωριάτες» μπορούν να κάνουν και μια ευρωπαϊκή αναβάθμιση με συμμετοχή ακόμα και στο Champions League.

Όσο και να σκοράρουν, ο τίτλος έρχεται από την άμυνα

Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά της συσχέτισης καλύτερης άμυνας και πρωταθλήτριας ομάδας. Η Opta χώρισε σε 4 περιόδους όλες τις σεζόν από το 1992 έως σήμερα. Για κάθε μια από αυτές της περιόδους υπάρχει και ένα ποσοστό αναλογίας πρωταθλήτριας και ομάδας με την καλύτερη άμυνα στην χρονιά.

Δηλαδή την περίοδο μεταξύ 1992 και 2000 μόλις το 12,5% των πρωταθλητών είχαν και την καλύτερη άμυνα την ίδια χρονιά. Την επόμενη, 2000-2009 το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 77,8% της αναλογίας σε μια περίοδο που υπήρξε το αήττητο πρωτάθλημα της Άρσεναλ αλλά και οι πρώτες χρονιές του Μουρίνιο στην Τσέλσι που το ανέβασαν κατά πολύ. Στην τρίτη χρονική περίοδο, η έλευση Πεπ άλλαξε τα δεδομένα με την αναλογία να πέφτει στο 25% ενώ στην τέταρτη και τελευταία (2017-2023) παρατηρούμε ότι το να κατακτήσεις την Premier League διαθέτει ως, σχεδόν, απαραίτητο ζητούμενο να έχεις την καλύτερη άμυνα με το 83,3% των πρωταθλητών να έχουν το χαμηλότερο παθητικό της χρονιάς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News