Παναθηναϊκός Aktor: Η αρχή, τα μηνύματα, το σερί και ο «καυτός» Γενάρης που μπορεί να τον «εκτοξεύσει»!

EUROKINISSI

Οι «πράσινοι» είχαν έναν άκρως επιτυχημένο πρώτο γύρο στην Ευρωλίγκα με τα θετικά και τα αρνητικά κατά διαστήματα, αλλά αυτό το 4/4 μπορεί να τους δώσει άλλον… αέρα για τον πρώτο μήνα του 2024 με 7 «μεγάλα» ματς. Γράφει ο Μαρίνος Πρίντεζης.

Ο πρώτος γύρος της Ευρωλίγκας ολοκληρώθηκε. Οι «πράσινοι» – όπως και όλες οι ομάδες – διένυσαν τα μισά αυτού του μαραθωνίου και είχαν τα καλά τους και τα κακά τους. Κάτι φυσιολογικό. Ειδικά για μια νέα ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός Aktor που είναι νέα κατά 95%. Οι «πράσινοι» είχαν θετικό πρόσημο σε αυτό τον γύρο. Ολοκλήρωσαν τα μισά του δρόμου με 10 νίκες και 7 ήττες. Μάλιστα σε αυτή τη μορφή των 18 ομάδων, ισοφάρισαν τον καλύτερο απολογισμό που είχαν την σεζόν 2019-2020 όταν και είχαν πάλι στο φινάλε του πρώτου γύρου 10 νίκες και 7 ήττες. Σε μια χρονιά όπου διεκόπη απότομα λόγω κορονοϊού (οι «πράσινοι» ήταν στην 6η θέση με απολογισμό 14-14 όταν «πάγωσαν» όλα).

Τις επόμενες σεζόν και με την εποχή των εσόδων – εξόδων, οι «πράσινοι» είχαν αρνητικό απολογισμό στον πρώτο γύρο (και κατά συνέπεια στην τελική σούμα). Την σεζόν 2020-2021 είχαν 5-12, την σεζόν 2021-2022 είχαν 4-13 και πέρυσι είχαν 6 νίκες και 11 ήττες και φυσικά ήταν κάτω από την 13η θέση χωρίς να έχουν ουσιαστικές ελπίδες για κάτι καλό. Φέτος έχουν πραγματοποιήσει έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο και βρίσκονται στην πρώτη τετράδα εν μέσω μιας απρόβλεπτης Ευρωλίγκας. Στόχος τους είναι να παραμείνουν σε αυτή τη ζώνη που δίνει το αβαντάζ της έδρας στα πλέι οφ, κάτι που ανέφερε και ο Εργκίν Αταμάν.

Μάλιστα σε αυτή τη μορφή των 18 ομάδων, ισοφάρισαν τον καλύτερο απολογισμό που είχαν την σεζόν 2019-2020 όταν και είχαν πάλι στο φινάλε του πρώτου γύρου 10 νίκες και 7 ήττες. Σε μια χρονιά όπου διεκόπη απότομα λόγω κορονοϊού (οι «πράσινοι» ήταν στην 6η θέση με απολογισμό 14-14 όταν «πάγωσαν» όλα).

Η εκκίνηση δεν ήταν καλή με 1 νίκη σε 4 παιχνίδια (κόντρα στην Μπάγερν) και ήττες από Ολυμπιακό, Μακάμπι και Φενέρ. Μάλιστα η ήττα από την Φενέρ θύμισε… παθογένειες του παρελθόντος. Το παιχνίδι που άναψε τη… σπίθα ότι φέτος ο Παναθηναϊκός θα είναι ανταγωνιστικός εκτός έδρας ήταν η ήττα από την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη. Διότι οι «πράσινοι» δεν τα παράτησαν και μείωσαν στο φινάλε στους 8 πόντους (80-72). Το παιχνίδι που έστειλε μήνυμα ότι φέτος οι «πράσινοι» θα προσφέρουν ρεσιτάλ από την επίθεση ήταν στο Βερολίνο έστω και αν αντίπαλος ήταν η Αλμπα (99-85). Η ήττα που «πλήγωσε» περισσότερο (ακόμα και αυτή απέναντι στην Παρτιζάν) ήταν στην Πόλη κόντρα στην «μισή» Εφές διότι οι «πράσινοι» ήταν σαν… υπνωτισμένοι και έχασαν 71-68.

Ηταν θέμα χρόνου να εμφανιστεί ο καλός Παναθηναϊκός Aktor, η ομάδα που οραματίζεται ο Εργκίν Αταμάν. Η πίεση του… πρέπει υπήρχε κόντρα στην Βιλερμπάν και οι «πράσινοι» χαμογέλασαν για πρώτη φορά σε κλειστό ματς (89-81) κάτι που τους βοήθησε ώστε να πάρουν τα πάνω τους και να νιώσουν περισσότερο απελευθερωμένοι. Η νίκη-απόδραση που τους «εκτόξευσε» στα… ουράνια, μέχρι την επόμενη μεγαλύτερη ήταν σαφώς στο Μονακό (91-90) και με τον τρόπο που ήρθε (ανατροπή και με τρίποντο του Γκριγκόνις). Αυτή η νίκη ήταν… χρυσάφι. Η απόδραση από το Μιλάνο ήταν η αποθέωση της πνευματικής προετοιμασίας, διότι συνέβη λίγες ώρες μετά τη νίκη στο Μονακό και σε χαμηλό τέμπο (76-68). Τέλος η εντός έδρας νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα (82-65) απέδειξε ότι η ομάδα του Αταμάν έχει μάθει τον τρόπο για να «καθαρίζει» τέτοια παιχνίδια που οφείλει να το κάνει.

Η απόδραση από το Μιλάνο ήταν η αποθέωση της πνευματικής προετοιμασίας, διότι συνέβη λίγες ώρες μετά τη νίκη στο Μονακό και σε χαμηλό τέμπο (76-68).

Και τώρα τι; Η αρχή τον δυσκόλεψε, η συνέχεια του έστειλε θετικά μηνύματα, τα σκαμπανεβάσματα τον πονοκεφάλιασαν, αλλά το 4/4 του έδωσε άλλον… αέρα για τον «καυτό» Γενάρη. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του 7 πολύ σπουδαία παιχνίδια που θα μπορέσουν να τον «εκτοξεύσουν» περισσότερο και έρχονται τη κατάλληλη στιγμή μια και έχει την παρακαταθήκη του 4/4. Για να γίνουμε πιο σαφείς, ο πρώτος μήνα του 2024 περιλαμβάνει back2back διαβολοβδομάδες.

Η Ισπανία δεν είναι η αγαπημένη του χώρα με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, αλλά θέλει να «σπάσει» αυτή την… κατάρα με τις δύο εκτός έδρας αποστολές με τις Μπασκόνια (3/1) και Βαλένθια (5/1). Έπονται δύο κρίσιμα ματς στο ΟΑΚΑ με τις Εφές (9/1), Μονακό (11/1) που έχουν τις ίδιες βλέψεις και το γρήγορο τέμπο. Στις 19/1 έρχεται η Παρτιζάν του Ζοτς που αποδεικνύεται σκληρό καρύδι και θέλει μπόλικη προσοχή (με την ελπίδα πως το πάθημα του Βελιγραδίου, θα έχει γίνει μάθημα) ενώ ο Γενάρης ολοκληρώνεται με Μακάμπι (εκτός, 25/1) και Αρμάνι (31/1) εντός. Προφανώς και οι «πράσινοι» θα κυνηγήσουν το 7/7, αλλά ακόμα και αν αυτό δεν συμβεί (δεν είναι εύκολο), αν καταφέρουν το απόλυτο στο ΟΑΚΑ (4/4) και κάνουν το 1/3 ή το 2/3 εκτός έδρας, η πορεία τους θα είναι άκρως επιτυχημένη στο μαραθώνιο του Γενάρη.

Η Ισπανία δεν είναι η αγαπημένη του χώρα με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρόνων, αλλά θέλει να «σπάσει» αυτή την… κατάρα με τις δύο εκτός έδρας αποστολές με τις Μπασκόνια (3/1) και Βαλένθια (5/1).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News