Ολυμπιακός - Αστον Βίλα: Οταν οι Χωριάτες κατέκτησαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών

Ο Ολυμπιακός θα βρει μπροστά του την Αστον Βίλα στα ημιτελικά του Conference League, μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Αγγλίας που έχει κατακτήσει και Κύπελλο πρωταθλητριών, τη σεζόν 1981-82!

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στα ημιτελικά, Αστον Βίλα είχε και αυτή από την πλευρά της ιστορικά χρόνια, αφού είχε κάνει θραύση στην Αγγλία και στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κατακτώντας το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1982, κερδίζοντας στον τελικό του Ρότερνταμ την μεγάλη Μπάγερν με 1-0. Πως όμως έφτασε σε αυτή την κορυφή η ομάδα από το Μπέρμιγχαμ, το Sportday σας παρουσιάζει την συνολική πορεία της προς την δόξα, που λίγοι την γνωρίζουν.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η έξοδος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Ολα ξεκίνησαν τη σεζόν 1980-1981, όταν η Αστον Βίλα με προπονητή τον Ρον Σόντερς, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Αγγλίας μετά από 71 χρόνια και το Μπέρμιγχαμ ξέσπασε σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, κερδίζοντας παράλληλα και την πρόκριση για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου θα εκπροσωπούσε την Αγγλία, την αμέσως επόμενη σεζόν μαζί με την κάτοχο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Λίβερπουλ.

Για την ιστορία οι <<Χωριάτες>> τα κατάφεραν μαζεύοντας συνολικά 60 βαθμούς(με το παλιό βαθμολογικό  σύστημα 2-1-0) τέσσερις παραπάνω από την δευτεραθλήτρια Ιπσουιτς.

Η πορεία ως την κορυφή της Ευρώπης

Η σεζόν ξεκίνησε όχι με τον καλύτερο τρόπο για τους πρωταθλητές Αγγλίας στις εγχώριες διοργανώσεις, για αυτό έδωσαν μεγάλη βάση στην Ευρώπη. Το εμπόδιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν αδύναμη Βαλούρ από την Ισλανδία, όπου καταπατήθηκε από τους <<Χωριάτες>> με συνολικό σκορ 7-0 στα δύο ματς. Πετυχαίνοντας έτσι χαλαρά την πρόκριση στον 2ο γύρο όπου θα συμμετείχαν συνολικά 16 ομάδες.

Ο επόμενος γύρος έφερε την ομάδα του Σάντερς, μπροστά στην πρωταθλήτρια Ανατολικής Γερμανίας, Ντιναμό Βερολίνου η οποία ήταν δύσκολος αντίπαλος για την ομάδα του Μπέρμιγχαμ. Στο πρώτο παιχνίδι, που διεξήχθη στο Βερολίνο η Αστον Βίλα έβαλε γερές βάσεις για την πρόκριση στον προημιτελικό, κερδίζοντας με 2-1. Οι Γερμανοί όμως, όπως πάντα, δεν θα τα παρατούσαν. Στη ρεβάνς του <<Βίλα Πάρκ>> η Ντιναμό προς έκπληξη όλων προηγήθηκε με 0-1. Το σκόρ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και έτσι η Αστον Βίλα πέρασε στα προημιτελικά χάρης στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ.

Την ώρα που ετοιμαζόντουσαν να αντιμετωπίσουν την άλλη Ντιναμό, αυτή του Κιέβου, όπου ήταν παντοδύναμη, με παίχτες σαν τον Μπλαχίν και προπονητή τον τεράστιο Λουμπανόφσκι, ο προπονητής Ρον Σόντερς έφυγε άδοξα από την ομάδα που είχε χτίσει από το μηδέν, λόγω διαφωνιών με την διοίκηση στο θέμα του συμβολαίου του. Η ομάδα προχώρησε στην λύση του Τόνι Μπάρτον, μέλος του τεχνικού επιτελείου της ενόσω ο προηγούμενος προπονητής διέπρεπε.

Το ζευγάρι με την Ντιναμό Κιέβου αναμενόταν συναρπαστικό. Το πρώτο παιχνίδι στο Κίεβο στην τότε Σοβιετική Ενωση έληξε ισόπαλο με 0-0 και όλα θα κρινόντουσαν στην ρεβάνς. Στο γήπεδο της Αστον Βίλα, οι <<Χωριάτες>> απέκλεισαν το Σοβιετικό μεγαθήριο με 2-0,φτάνοντας στα ημιτελικά, αφήνοντας παράλληλα όλη την Αγγλία και την Ευρώπη άφωνη. Την ίδια ώρα η συμπατριώτισσα της Αστον Βίλα και φαβορί να κατακτήσει την διοργάνωση δεύτερη συνεχόμενη φορά, Λίβερπουλ αποκλειόταν από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στην Βουλγαρία. Ο δρόμος ήταν ορθάνοιχτος πλέον για την Βίλα, η οποία ήταν μεν αουτσάιντερ, αλλά έπαιζε χωρίς να έχει κάτι να χάσει.

Στα ημιτελικά η Αγγλική ομάδα, βρήκε την περίφημη Αντερλεχτ και όλοι περίμεναν ότι εδώ θα τελειώσει η πορεία των πρωταθλητών, αυτό γιατί η αντίπαλος τους ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Το πρώτο ματς βρήκε προς έκπληξη όλων την Αστον Βίλα νικήτρια με 1-0. Στο Βέλγιο γράφτηκε μια μαγική ιστορία… μέχρι την επόμενη αφού οι Αγγλοι κράτησαν το υπέρ τους προβάδισμα, τελειώνοντας την ρεβάνς στο Βέλγιο χωρίς να δεχτούν γκολ αλλά και χωρίς να βάλουν. Ολος ο κόσμος τρελάθηκε βλέποντας το τελικό 0-0, το οποίο έφερνε την Βίλα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην πρώτη συμμετοχή της στην διοργάνωση!

Τα πράγματα στην Αγγλία δεν πήγαιναν καθόλου καλά για τους πρωταθλητές, αφού τερμάτισαν 11οι στο πρωτάθλημα αλλά λίγο τους ένοιαζε γιατί είχαν μπροστά τους έναν τελικό κόντρα στην Μπάγερν, του Μπράιτνερ και του Ρουμενίγκε στην Ολλανδία.

Ο Μεγάλος Τελικός και το μεγάλο παραμύθι

Στο Ρότερνταμ λοιπόν, στον τελικό της 26ης Μαΐου, η Αστον Βίλα ξαναβρήκε μπροστά της Γερμανική ομάδα και μάλιστα την Μπάγερν Μονάχου, πρωταθλήτρια Δυτικής Γερμανίας, τεράστια ομάδα της εποχής εκείνης που ήταν φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Γερμανοί απέδειξαν από πολύ νωρίς την κυριαρχία τους στο παιχνίδι αλλά δεν μπορούσαν να βρουν το γκολ που θα τους έδινε προβάδισμα, αφού είχαν να κάνουν με τον Νάιτζελ Σπινκ, τερματοφύλακα της Αστον Βίλα, ο οποίος μπήκε στο 9ο λεπτό του αγώνα ως αναγκαστική αλλαγή αντί του βασικού τερματοφύλακα, Ρίμερ που τραυματίστηκε. Ο Σπινκ έκανε σίγουρα το ματς της ζωής του πραγματοποιώντας πολλές αποκρούσεις στα σουτ των Γερμανών. Το παιχνίδι γινόταν πολύ δύσκολο για την ομάδα του Τόνι Μπάρτον, καθώς η Μπάγερν έπαιζε τους Αγγλους μονότερμα. Η πρωταθλητές Αγγλίας όμως, βρήκαν την ευκαιρία να βγουν στην αντεπίθεση στο 67ο λεπτό, με την μπάλα να περνάει από πολλά Αγγλικά πόδια και να καταλήγει στον Πίτερ Γουίθ ο οποίος με καλαμιά μπροστά στο τέρμα σημείωσε το 1-0 το οποίο έμεινε μέχρι το τέλος.

Η Αστον Βίλα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, γράφοντας ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια στην ιστορία του ποδοσφαίρου! Μια από τις πιο σημαντικές εκπλήξεις στην ιστορία, η οποία προήλθε μέσα από πολλά εμπόδια, συγκρούσεις και αναποδιές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News