Φιορεντίνα: Τι έχει κάνει σε Ιταλία και Ευρώπη και το παράδοξο με τις ελληνικές ομάδες!

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία και βρίσκεται στον τελικό του Uefa Conference League. Αντίπαλος του θα είναι η Φιορεντίνα και το sportday.gr αναλύει το προφίλ και τα αγωνιστικά πεπραγμένα των «βιόλα» την φετινή χρονιά, με ένα παράδοξο γεγονός!

Η Φιορεντίνα θα είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού στον σπουδαίο τελικό της Αθήνας στις 29 Μαΐου. Η ιταλική ομάδα διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της και σε αυτό έχει συντελέσει τα μέγιστα ο προπονητής της, Βιντσένζο Ιταλιάνο. Ο 46χρονος προπονητής. ανέλαβε τα ηνία των «βιόλα» το 2021 κι από την πρώτη σεζόν (2021/22) παρήγαγε σημαντικό έργο, καθώς εξασφάλισε το ευρωπαϊκό εισιτήριο μετά από αρκετά χρόνια, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στο πρωτάθλημα. Πάνω σε αυτή την επιτυχία του έχτισε την ομάδα της επόμενης σεζόν, η οποία βρήκε την Φιορεντίνα να συμμετέχει σε δύο τελικούς, εκείνον του Uefa Conference League απέναντι στην Γουέστ Χαμ κι εκείνον του Coppa Italia απέναντι στην Ιντερ, τους οποίους απώλεσε αμφότερους με το ίδιο σκορ (2-1).

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, η ομάδα από τη Φλωρεντία βρίσκεται στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Serie A, έχοντας συγκεντρώσει 50 βαθμούς σε 34 αγώνες με 51 γκολ ενεργητικό (1,5 ανά αγώνα) και 39 παθητικό (1,15 ανά αγώνα), ευρισκόμενη έναν πόντο πίσω από την 8η Νάπολι και έξι πίσω από την 7η Λάτσιο. Η ομάδα που θα καταλάβει την 8η θέση της κατάταξης θα κερδίσει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Conference League της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, ενώ η 7η θέση οδηγεί σε απευθείας είσοδο στους ομίλους του Europa League. Βέβαια, στην Φιορεντίνα φιλοδοξούν να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν πέρυσι στον ευρωπαϊκό τους τελικό, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι της «OPAP ARENA» και να λάβουν έτσι το εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League της επόμενης χρονιάς.

Στα αξιοσημείωτα πως στην αρχή της σεζόν η Φιορεντίνα αντιμετώπισε κι άλλη ελληνική ομάδα και συγκεκριμένα τον ΟΦΗ, σε φιλική αναμέτρηση (1-1)

Στο Coppa Italia έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά αποκλείστηκαν σε διπλά παιχνίδια από την φιναλίστ του φετινού Europa League, Αταλάντα. Στον πρώτο ημιτελικό επιβλήθηκαν με 1-0, όμως στον επαναληπτικό συνετρίβησαν με 4-1 από την ομάδα του Τζιαν Πέρο Γκασπερίνι.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ CONFERENCE LEAGUE

Η ευρωπαϊκή ποινή που δέχτηκε την περσινή χρονιά (2022/23) η Γιουβέντους, η οποία τέθηκε σε ισχύ φέτος, έδωσε την ευκαιρία στην Φιορεντίνα, η οποία τερμάτισε στην 8η θέση, να λάβει το τελευταίο εισιτήριο που δικαιούταν η Ιταλία. Οι «βιόλα» ξεκίνησαν την εκτός των συνόρων περιπέτεια τους, ευρισκόμενοι στον προκριματικό γύρο των play-off του Conference League, με αντίπαλο την Ραπίντ Βιέννης. Στον πρώτο αγώνα που πραγματοποιήθηκε επί Αυστριακού εδάφους, ηττήθηκαν με 1-0, όμως στον επαναληπτικό του «Αρτέμιο Φράνκι» ανέτρεψαν την κατάσταση, κερδίζοντας με 2-0 και προκρίθηκαν στους ομίλους.

Εκεί, η κλήρωση τους τοποθέτησε στον 6ο όμιλο μαζί με τρεις ομάδες που βρέθηκαν τη φετινή χρονιά και στην ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού. Ο λόγος για την Γκενκ, την οποία οι «ερυθρόλευκοι» απέκλεισαν στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, την Τσουκαρίτσκι, η οποία ήταν το επόμενο εμπόδιο που υπερπήδησαν οι «Πειραιώτες» στην πορεία προς του ομίλους, καθώς και την Φερεντσβάρος, την οποία νίκησαν τόσο εντός όσο και εκτός έδρας για τη φάση των 32 του Conference League.

Για να επανέλθουμε στην Φιορεντίνα, σε αυτόν τον όμιλο τερμάτισε πρώτη και αήττητη, έχοντας 12 βαθμούς με τρείς νίκες και τρείς ισοπαλίες. Απέναντι στους Βέλγους, είχε μία ισοπαλία με 2-2 εκτός έδρας και μία νίκη με 2-1 εντός, κόντρα στους Ούγγρους αναδείχθηκε σε αμφότερες τις αναμετρήσεις τους, ισόπαλη με 2-2 και 1-1 αντίστοιχα, ενώ στα παιχνίδια με τους Σέρβους κατάφερε να πάρει το μάξιμουμ των 6 πόντων, κερδίζοντας 6-0 στην Ιταλία και 0-1 στην Σερβία.

Ως συνέπεια προκρίθηκε στους 32 του θεσμού, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με την Μακάμπι Χάιφα, η οποία με την νίκη της επί του Παναθηναϊκού στο «Απόστολος Νικολαΐδης» την τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League, είχε καταλάβει την τρίτη θέση του GROUP F. Στους δύο αγώνες με τους Ισραηλινούς, οι Ιταλοί ήταν ανώτεροι, αλλά ανέδειξαν, όπως και σε όλη την χρονιά, τα μεγάλα αμυντικά τους προβλήματα. Με συνολικό σκορ 5-4 προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, όπου συνάντησαν την Βικτόρια Πλζεν. Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς στην Τσεχία, το στείρο 0-0 άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για την ρεβάνς, η οποία εξελίχθηκε σε παρόμοιους ρυθμούς και οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, έχοντας και το αριθμητικό πλεονέκτημα, η Φιορεντίνα κέρδισε με 2-0 και πέρασε στην επόμενη φάση. Στα ημιτελικά, η μοίρα την έφερε αντιμέτωπη με ακόμη μία ομάδα που αγωνίστηκε φέτος κόντρα σε ελληνική, καθώς διασταυρώθηκε με την Κλαμπ Μπριζ, αντίπαλο του ΠΑΟΚ στους 8 της τρίτης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το πρώτο παιχνίδι στην Φλωρεντία έληξε 3-2, δίνοντας έτσι οριακό προβάδισμα στους γηπεδούχους, ενόψει του επαναληπτικού. Η Κλαμπ Μπριζ βρήκε το τέρμα της «ισοφάρισης» του ζευγαριού στο 20ο λεπτό, όμως οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν αντίδραση και κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια με πέναλτι, πέντε λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90′, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Η ομάδα από την Φλωρεντία, αποδίδει κατά διαστήματα μέσα στη σεζόν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, έχοντας σε εξαιρετική κατάσταση τους ακραίους επιθετικούς της, Νίκο Γκονζάλες και Ρικάρντο Σοττίλ. Η Φιορεντίνα αποτελεί μία μηχανή παραγωγής φάσεων, καθώς παράγει κατά μέσο όρο πάνω από 20 ευκαιρίες ανά παιχνίδι σε Ιταλία και Ευρώπη. Ο Βιντσένζο Ιταλιάνο, συνήθως επιλέγει το 4-3-3 με τους Μπελτράν, Μέλο και Μποναβεντούρα στο χώρο του κέντρου. Οι τρεις προαναφερθέντες, αποτελούν πολύ έμπειρους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ρυθμίζουν το πότε η ομάδα θα ασκήσει πίεση και πότε θα περιμένει τον αντίπαλο. Εξίσου σημαντική συνεισφορά στην πορεία της ομάδας έχουν και οι Μιλένκοβιτσ, Μαντραγκόρα, Μπελότι, Κουαμέ και Ικονέ. Πρόκειται για μία πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, με στόχο το κυριαρχικό ποδόσφαιρο και την δημιουργία φάσεων σε κάθε ενδεχόμενη περίπτωση.

Τα φετινά της στατιστικά στο Conference League, είναι άκρως ενδιαφέροντα. Σε 12 παιχνίδια στην διοργάνωση, παραμένει αήττητη, μετρώντας έξι νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες, έχοντας σκοράρει 25 τέρματα (2,09 ανά αγώνα) και έχοντας δεχτεί 13 (1,09 ανά αγώνα). Διατηρεί την μπάλα στη κατοχή της σε υψηλά ποσοστά, με 59,92% κατά μέσο όρο, ενώ η επιτυχία στις μεταβιβάσεις των παιχτών της ανέρχεται στο εντυπωσιακό 85,25%. Επιπλέον δέχεται περίπου 2 κάρτες ανά παιχνίδι και ανακτά τη κατοχή της μπάλας σχεδόν 40 φορές σε κάθε αναμέτρηση. Συνολικά έχει καταφέρει να δημιουργήσει 251 τελικές ευκαιρίες, σημαδεύοντας το δοκάρι σε 7 περιπτώσεις.

Συνεπώς, πρόκειται για μία ομάδα με πολλές επιθετικές αρετές, η οποία αρέσκεται στην κατοχή της μπάλας και στην δημιουργία φάσεων, που όμως διαπιστώνεται ότι έχει σοβαρές αδυναμίες στα αμυντικά της καθήκοντα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News