ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ούτε λεπτό για χάσιμο στη νέα εποχή Λιόλιου

Η ΕΟΚ έχει μετά από πολλά χρόνια νέο πρόεδρο και ο Γιάννης Λαμπίρης του δίνει…πάσα υπενθυμίζοντας του το δύσκολο έργο του

«Πιστεύω πώς όλα τα σωματεία με τα οποία μιλήσαμε, διαπίστωσαν ότι έχουμε ένα συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο πρόγραμμα, πού βασίζεται στη διαφάνεια, στην οργάνωση, στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, στην ενίσχυση των σωματείων στη βάση της πυραμίδας και την ελάφρυνση των ομάδων από μια σειρά εξόδων. Αλλά κυρίως θεωρώ πως μπορούμε να διασφαλίσουμε την ενότητα των ανθρώπων του μπάσκετ την επόμενη μέρα.

Είμαστε λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι, η πρωτοβουλία του «Δώσε Πάσα», μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα στον χώρο του μπάσκετ»

Τα λόγια του – νέου προέδρου της ΕΟΚ πλέον – Βαγγέλη Λιόλιου, πριν λίγες μέρες στο debate που έστησε το Sportday.gr μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ, είναι όλο το ζουμί για την επόμενη μέρα.

Οι πιο περιπετειώδεις εκλογές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, που κράτησαν σε μια προεκλογική περίοδο σχεδόν πέντε μηνών το άθλημα (!) έφτασαν στο τέλος τους και το ζητούμενο στην επόμενη μέρα είναι η ενότητα.

Το μπάσκετ έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να αλλάξει σελίδα και δεν ήταν πραγματικά κάτι απλό. Για να καταλάβει κανείς με νούμερα την αλλαγή που συντελέστηκε, ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος δεν θα είναι στο νέο ΔΣ (δεν μπορούσε έτσι και αλλιώς να είναι με τα όρια ηλικίας) μετά από 56 χρόνια!

Ναι καθώς, ήταν μέλος της πρώτης προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλοπαιδιών (ΕΟΠΑ) που το 1965 αποσπάστηκε από τον ΣΕΓΑΣ ! Και στη συνέχεια – ένα χρόνο μετά – ήταν μέλος του ΔΣ της εκλεγμένης πλέον ΕΟΠΑ και φυσικά μέλος στο συμβούλιο της νεοσύστατης ΕΟΚ, που ιδρύθηκε το 1970.

Το τέλος εποχής λοιπόν σηματοδοτεί την αρχή μιας άλλης με πρώτο θετικό σημείο το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έχουμε στο ΔΣ τόσους παίκτες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο άθλημα (Φασούλας, Ντικούδης που ήρθε και πρώτος σε ψήφους, Χριστοδούλου, Ρεντζιάς) αλλά και την πρώτη (επιτέλους) γυναίκα στο ΔΣ της ομοσπονδίας, την θρυλική Αννυ Κωνσταντινίδου, γνωστή και ως «θηλυκό Γκάλη» στα χρόνια της μεγάλης της ακμής με τον Σπόρτιγκ και την εθνική ομάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις προηγούμενες εκλογές του 2016, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είχε συγκεντρώσει το 91% με τη συμμετοχή 581 σωματείων. Ο μοναδικός που «επιβίωσε» από εκείνο το Δ.Σ. και θα βρίσκεται επίσης στο νέο είναι ο Νίκος Νικολόπουλος. Όμως το θέμα – ξαναλέμε – είναι αφ’ ενός η ενότητα που πρώτος είπε ο νέος πρόεδρος, που μάλιστα έχει και αυτοδυναμία και αυτό είναι καλό αρκεί να το αξιοποιήσει και όχι να το εκμεταλλευτεί.

Το δεύτερο βασικό ζητούμενο είναι από το προηγούμενο μοντέλο δεκαετιών να κρατήσει τα θετικά (ναι υπήρχαν αρκετά) και να απορρίψει τον λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του «Αποφασίζουμε και διατάζουμε» που δεν φέρνει συνήθως καλό αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα, ο Βαγγέλης Λιόλιος θα πρέπει να δώσει γρήγορα πάσες («Δώσε πάσα» είναι ο συνδυασμός του) στους συνεργάτες του και γενικά στους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα το ελληνικό μπάσκετ.

Έχει δεσμευτεί ότι ο νέος προπονητής της εθνικής θα είναι Έλληνας και καλό είναι γενικότερα το θέμα των εθνικών ομάδων να μπει γρήγορα στη σωστή τροχιά και να μην φτάσουμε πάλι στο παραπέντε του Ευρωμπάσκετ του 2022 των ανδρών για παράδειγμα για να μάθουμε βασικά θέματα για την ομάδα ή να μην χρειαστεί ξανά η εθνική γυναικών να ξαναταξιδέψει χωρίς γιατρό όπως έγινε στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ!

Η αναζωογόνηση των ερασιτεχνικών σωματείων και των ακαδημιών είναι από τα πρωτεύοντα θέματα, όπως και η σωστή διαχείριση του μάρκετινγκ στην ομοσπονδία, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο – όχι μόνο αγωνιστικά – ένα τρομερό κεφάλαιο του ελληνικού μπάσκετ όπως είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Επίσης το θέμα της διαιτησίας και της μετατροπή της σε πραγματικά επαγγελματικά πλαίσια είναι μονόδρομος και μάλιστα ο νέος πρόεδρος το είχε «ζήσει» στο πετσί του πέρυσι με τον Προμηθέα Πάτρας στο πρωτάθλημα.

Από την άλλη πλευρά, παρά την πίκρα του για την ήττα, ο Παναγιώτης Φασούλας (που έβαλε και τους Χριστοδούλου και Ρεντζιά στο συμβούλιο) θα πρέπει να σταθεί δίπλα και να δώσει χείρα βοηθείας ως άνθρωπος του μπάσκετ στη νέα διοίκηση και γιατί όχι να δώσουν τον τίτλο του επίτιμου προέδρου στον Νίκο Γκάλη και ας ήταν πρόταση της «αράχνης».

Δεν περισσεύει κανείς είχαν πει σχεδόν με μια φωνή και οι τρεις υποψήφιοι προ εκλογών και ελπίζουμε να το δούμε και στην πράξη από αύριο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News