ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Ολυμπιακός γύρισε πιο σοφός από τη Λευκωσία

Ο Γιάννης Λαμπίρης κάνει τον απολογισμό της συμμετοχής των «ερυθρόλευκων» στο πολύ δυνατό τουρνουά στην Κύπρο και για το μάθημα που πήρε ο Ολυμπιακός από το παιχνίδι κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Δεν γνωρίζουμε εάν, στο χαιρετισμό τους, λίγο πριν αποχωρήσουν οι ομάδες τους από τη Λευκωσία και τη συμμετοχή τους στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης», ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε κάποιο δώρο στον Δημήτρη Ιτούδη.

Η έστω εάν τον ευχαρίστησε για το δικό του δώρο που έκανε ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ στον Ολυμπιακό, προσγειώνοντάς τον άμεσα και γρήγορα στην σκληρή πραγματικότητα της Ευρωλίγκας, σε λιγότερο από 24 ώρες από την εκπληκτική εμφάνιση απέναντι στην πανάκριβη Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ.

«Είναι μεγάλη παγίδα το να επαναπαυτείς από μια καλή εμφάνιση. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να βελτιώσουμε. Σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι» είχε πει ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» αμέσως μετά το εξαιρετικό μπάσκετ της ομάδας τους απέναντι στη Ζενίτ και δεν είναι τυχαίο.

Από εκεί και πέρα, προσθέτοντας άλλα δύο εξαιρετικά τεστ υψηλού επιπέδου (μετά από εκείνο κόντρα στη Μονακό), στον Ολυμπιακό ξεχωρίζουν πλέον ξεκάθαρα ότι μαζί με τον Κώστα Σλούκα, ο Σάσα Βεζένκοφ θα είναι (και) εφέτος εκ των ηγετών της ομάδας.

Το πολύ ευχάριστο για τον έμπειρο φόργουορντ, είναι ότι ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση χωρίς να χάνει την ταπεινότητά και τη σεμνότητά του (κυρίως εκτός παρκέ).

Νοιώθει σίγουρος για τον εαυτό του και το δείχνει αγωνιστικά και μάλιστα φάνηκε ακόμα περισσότερο στο δύσκολο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ, όπου τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του ξεκίνησαν πολύ άσχημα. Όμως, άμεσα επανήλθε και ολοκλήρωσε τον αγώνα ως πρώτος σκόρερ των Ερυθρολεύκων.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο της ομάδας σε σχέση με πέρυσι, εκτός από την έφεση για το γρήγορο μπάσκετ και τη γρήγορη πρώτη πάσα, είναι ότι πάνε πλέον όλοι στο ριμπάουντ και βάζουν το σώμα τους, κάτι που δεν το έβλεπες πέρυσι.

Επίσης, πέρυσι ο Ολυμπιακός έξω από τα 6.75 ήταν η…χαρά των αντιπάλων που επέλεγαν να αφήνουν τους παίκτες του αρκετές φορές αμαρκάριστους. Αυτό εφέτος φαίνεται να αλλάζει (παρά το πολύ κακό ξεκίνημα με την ΤΣΣΚΑ) καθώς εκτός του Βεζένκοφ που συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα και την ικανότητα του Σλούκα, έχουν προστεθεί και ο Ντόρσεϊ με τον Γουόκαπ, ενώ γενικότερα ο νέος (και πιο γρήγορος) τρόπος παιχνιδιού δημιουργεί με μεγαλύτερη ευκολία καλές προοπτικές για εκτέλεση από την περιφέρεια. Το πιο σημαντικό είναι ότι το τρίποντο – δείχνει μέχρι στιγμής – αποτελεί μέρος του αγωνιστικού πλάνου και όχι μονόδρομο την ώρα που τελειώνει ο χρόνος στην κλεψύδρα.

Ο Λιβιό Ζαν Σάρλ, δικαιώνει διπλά τον Γιώργο Μπαρτζώκα όχι μόνο για την επιλογή του πέρυσι, αλλά για το γεγονός ότι επέμεινε να τον κρατήσουν στο λιμάνι και εφέτος. Σαφώς πιο έτοιμος, έχει μπει στο κλίμα και αποτελεί σημαντική (έστω δευτερεύουσα λύση) κάτω από τα καλάθια.

Η προάσπιση του Κώστα Παπανικολάου (ενός από τους πιο κομβικούς παίκτες των Ερυθρολεύκων) είναι απαραίτητη και είναι φανερό ότι θα χρειαστεί χρόνο μετά από την πολύμηνη απουσία του (και με μια λεπτή επέμβαση) για να επανέλθει σε ικανοποιητικά στάνταρ απόδοσης και για αυτό άλλωστε συχνά πυκνά αναφέρεται η μεταγραφή που πρέπει να γίνει στο «3».

Αν και ο κόουτς Μπαρτζώκας εμπιστεύεται ιδιαίτερα τον Μιχάλη Λούντζη και θέλει να του δώσει χρόνο συμμετοχής.

Ο Χασάν Μάρτιν, δείχνει να επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος αλλά ακόμα έχει θέματα στο αμυντικό κομμάτι που θα πρέπει να τα διορθώσει βελτιώνοντας και τη δική του ατομική ικανότητα με μεγαλύτερη προσήλωση και δουλειά. Δεν είναι αγωνιστικά στο επίπεδο που θα ήθελε, αλλά για να τον χρησιμοποιεί τόσο ο προπονητής του, σημαίνει τουλάχιστον ότι έχει ξεπεράσει σωστά το στάδιο της αποθεραπείας και δεν έχει ενοχλήσεις, άρα δεν ρισκάρει παίζοντας περισσότερο.

Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (όπως και στην αρχή του αγώνα με τη Μονακό) φάνηκαν και τα θέματα που μπορεί – και θα αντιμετωπίσει – να βρει μπροστά του ο Ολυμπιακός με την πίεση του αντιπάλου στην πρώτη πάσα για το εύκολο λάθος και το επιθετικό μπλοκάρισμα. Παράλληλα ήταν και καλό κρας- τεστ για τους ψηλούς απέναντι σε μια από τις 2-3 πιο ποιοτικές ομάδες της Ευρωλίγκας.

Απλά ο χρόνος είναι σύμμαχος και ακόμα είναι πολύ νωρίς για ενθουσιασμό, και αυτό το ξέρει καλύτερα απ’ όλους ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News