Νίκος Σαρίδης: Ο Κουλιεράκης είναι ο ευλογημένος, ο απρόβλεπτος, ο νεόφερτος

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ
EUROKINISSI

Ο Γιώργος κούδας (περιττών λοιπών συστάσεων) έπαιξε τον τελευταίο του επίσημο αγώνα ως ποδοσφαιριστής στην Τούμπα το 1984. ηταν ένα ματς του ΠΑΟΚ με το Αιγάλεω, μέσα στο καταχείμωνο, όπου είχαν κοπεί μόλις 2.960 εισιτήρια.

Kι επειδή το παιχνίδι είχε λήξει 0-0, την ούτως ή άλλως κρύα ατμόσφαιρα τη βάραινε και μία γκρίνια. Περίπου προσβλητικό, δηλαδή, αυτό το «last dance» για το μέγεθος του «Μεγαλέξανδρου», ο οποίος είχε, αν μη τι άλλο, περάσει μια ολόκληρη ζωή με την ασπρόμαυρη φανέλα. Με τα χρόνια, βέβαια, ο Κούδας τιμήθηκε και με το παραπάνω, με φιλικά ματς κι ένα σωρό άλλες διακρίσεις, αλλά το τελευταίο επίσημο στην Τούμπα δεν ήταν ό,τι λαμπρότερο θα μπορούσε να του επιφυλάξει η μοίρα.

Χρόνια αργότερα, όταν είχε αναλάβει τον ΠΑΟΚ ο Ντούσαν Μπάγεβιτς κι ο Γιώργος Τουρσουνίδης μετά από σχεδόν μια δωδεκαετία στην πρώτη ομάδα και πόσα ακόμη στις ακαδημίες, βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου. Πλεονάζον προσωπικό. Απλώς, η ΠΑΕ τού χρύσωσε το χάπι με μια πλακέτα και μια συνέντευξη Τύπου.

Για να μη μιλήσουμε, βέβαια, για τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που, όταν μετά από 11 χρόνια ως επαγγελματίας του ΠΑΟΚ, χώρια τις σεζόν στα τμήματα υποδομών, έφυγε για τον Παναθηναϊκό, αντιμετωπίστηκε σαν προδότης κι ακόμη και σήμερα κάποιοι δεν λένε να του συγχωρήσουν εκείνη τη μετακόμιση.

Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, επομένως, είναι ο ευλογημένος. Ο τυχερός. Οπως θέλετε πείτε τον.

Με μόλις δύο σεζόν ως επαγγελματίας, ο Χανιώτης αμυντικός έδωσε την τελευταία του παράσταση στην Τούμπα σ’ ευρωπαϊκό ματς, σε βραδιά όπου δεν μπόρεσε να χαλάσει το πάρτι ούτε η μπόρα που ξέσπασε· σε βραδιά όπου η ομάδα της Θεσσαλονίκης «κεντούσε», με τον κόσμο όχι απλώς να επευφημεί στο φουλ τον Κουλιεράκη, αλλά ν’ απαιτεί στο τέλος να εκτελέσει και πέναλτι. Το εκτέλεσε τελικά ο Φέντορ Τσάλοφ, ώστε να «πάρει μπρος», αλλά χειρότερα δεν θα μπορούσε ο Ρώσος: σιγανό σουτ στο κέντρο της εστίας και στο ριμπάουντ η μπάλα στο κάθετο δοκάρι, ο Μπάμπα έκανε λίγο μετά το 4-0 και με τη λήξη τα φώτα έπεσαν πάλι στον τελευταίο «χορό» του Κουλιεράκη με τους οπαδούς.

Τα «κουλά», πάντως, τα είδαμε στο άλλο ευρωπαϊκό ματς ελληνικού ενδιαφέροντος, στο «Μπολάρ-Ντελελί». Εξαίρετος παίκτης ο Φώτης Ιωαννίδης, σύμφωνοι, αλλά γκολ στο οποίο ξεκινά την προσπάθεια μακριά απ’ την περιοχή και μπαίνει μετωπικά αποφεύγοντας κυριολεκτικά τη μισή Λανς (εκείνη την ώρα έπαιζε με δέκα) δεν είναι αντιπροσωπευτικό του σεντερφορίσιου ρεπερτορίου. Ειδικά κορμιά σαν του στράικερ του Παναθηναϊκού είναι αδόκιμο να σκοράρουν μ’ αυτόν τον τρόπο. «Τον ήθελε», κοινώς, η φάση.

Μαγκιά του, βέβαια, που το «παστέλωσε». Αντιβαίνει, επίσης, τα ήθη του ποδοσφαίρου να παίρνει η ομάδα ξένο ποδοσφαιριστή, αυτός να μην έχει έρθει καν στην Ελλάδα, αλλά να πηγαίνει απευθείας στον τόπο διεξαγωγής του αγώνα και με μία προπόνηση να παίζει. Κι όμως, έτσι συνέβη με τον Φακούντο Πελίστρι. Πιθανόν, ο άγνωστος μεταξύ αγνώστων Ουρουγουανός να γκούγκλαρε «Giannis Kotsiras», ώστε να δει ποιος είναι αυτός ο συμπαίκτης του στην αρχική ενδεκάδα κι η μηχανή αναζήτησης να του έβγαλε «Greek singer»!…

Εντούτοις, ο Ντιέγκο Αλόνσο ρίσκαρε και τον εμπιστεύθηκε την ώρα που το παιχνίδι «ζεμάταγε». Λίγο έλειψε, μάλιστα, να γίνουν ήρωες οι δύο συμπατριώτες, προπονητής και Πελίστρι, όταν η μπάλα απ’ το σουτ του τελευταίου πήγε στο χέρι αμυνόμενου κι αρχικά ο διαιτητής έδειξε πέναλτι.

Παρεμπιπτόντως, ο ρέφερι ορθώς ανακάλεσε μετά το on field review. Παρόμοια φάση μ’ εκείνο το χέρι του του Μπέργκστρομ Πανσερραϊκού στην πρεμιέρα στην Τούμπα: αρχικά ο Φωτιάς καταλόγισε πέναλτι, όμως το πήρε πίσω επειδή η ανασκόπηση έδειξε ότι το χέρι και σε νορμάλ θέση βρισκόταν και καμία πρόθεση δεν είχε ο αμυνόμενος να παίξει αντικανονικά. Δεν πήρε, όμως, ο Παναθηναϊκός τελικά βαθμό, μολονότι με αριθμητικό πλεονέκτημα απ’ το 22ο λεπτό κι έτσι τα πράγματα στη ρεβάνς θα είναι ζόρικα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News