ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Το δώρο της ΑΕΚ στον Ολυμπιακό

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για την ΑΕΚ που ζόρισε τους «ερυθρόλευκους» προσφέροντας τους πολύτιμες υπηρεσίες, ένα δωρεάν φροντιστήριο για παλιούς και νέους

Δεν ξέρουμε εάν φεύγοντας από το ΣΕΦ το απόγευμα της Κυριακής, ο τεχνικός της ΑΕΚ, Στέφανος Δέδας δέχτηκε τις ευχαριστίες του ομόλογού του στον Ολυμπιακό, Γιώργου Μπαρτζώκα. Το λέμε αυτό διότι η Ένωση έκανε το καλύτερο δώρο στους Ερυθρόλευκους στην επιστροφή τους (μετά από μια διετία) στα παρκέ της Α1.

Του θύμισε, ότι καλή η Ευρωλίγκα, αλλά αν υποτιμήσεις ή παίξεις νωθρά στην Ελλάδα, σε κάποια παιχνίδια θα ζοριστείς και αν το παρακάνεις θα χάσεις τα αυγά και τα πασχάλια. Όπως έγινε χρονικά λίγο αργότερα από το παιχνίδι στον Πειραιά, με τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη που δεν κατάλαβε από που του ήρθε ο… Χάνλαν και ο Αρης.

Πολύ απλά γιατί οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη έκαναν το λάθος όταν προηγήθηκαν με 19 πόντους στο ημίχρονο να αρχίσουν να σκέφτονται το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε της Πέμπτης και φυσικά το πλήρωσαν.

Η ΑΕΚ βρήκε τον Ολυμπιακό…μπόσικο (και ενδεχομένως λίγο άδειο πνευματικά και σωματικά από την εντυπωσιακή πρεμιέρα κόντρα στη Μπασκόνια) και τον ζόρισε όσο μπορούσε. Του χάλασε τη δημιουργία, δεν τον άφηνε να τρέξει όσο ήθελε, αλλά κυρίως εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι παίκτες των Πειραιωτών είχαν…ξεχάσει λίγο και τα παιχνίδια δεύτερης διαλογής (σε σχέση με τη λαμπερή Ευρωλίγκα) του ελληνικού πρωταθλήματος.

Μάταια ο κόουτς Μπαρτζώκας έκανε παρατηρήσεις και έπαιρνε τάιμ άουτ, για να θυμίσει στους παίκτες του ότι πρέπει να πιέσουν περισσότερο και να είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση σε άμυνα (κυρίως) και επίθεση.

Μια φύση επιθετική ομάδα όπως η Μπασκόνια μετα βίας μπόρεσε να πατήσει στους 50 πόντους σε ένα ολόκληρο παιχνίδι την Παρασκευή ενώ χθες η ΑΕΚ ξεκούραστα είχε σημειώσει 42 από το πρώτο 20λεπτο του αγώνα.

Φανερή η διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά του Ολυμπιακού και ας είχε το προπονητικό τιμ ακριβώς την ίδια προσέγγιση στον αγώνα, όπως είχε και με τους Ισπανούς.

Ο Σάσα Βεζένκοβ με κεκτημένη ταχύτητα από τα φιλικά κιόλας, ήταν ασταμάτητος, αλλά οι ευχάριστες εκπλήξεις ήταν άλλες.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν άποντος με τη Μπασκόνια αλλά παράλληλα από τους καλύτερους παίκτες. Χθες «λύθηκε» και στην επίθεση με 13 πόντους χωρίς να χάσει το μεγάλο του προσόν (αμυντική προσήλωση).

Από την πλευρά του ο Τόμας Γουόκαπ μπορεί ακόμα να «ψάχνεται» με τα στεφάνια στο ΣΕΦ (σκόραρε μόλις 2 βολές έχοντας 0/4 σούτ σε δίποντο και τρίποντο) αλλά στο οργανωτικό κομμάτι «πετάει» και μαζί με τον Κώστα Σλούκα μοίρασαν χθες συνολικά οι δυό τους 17 ασίστ.

Είπαμε μαζί, αλλά μόνο παρέα δεν παίζουν καθώς με τη Μπασκόνια βρέθηκαν μόλις 75 δευτερόλεπτα στο παρκέ, ενώ και χθες έπαιξαν λίγο ταυτόχρονα.

Αυτό είναι λογικό καθώς και ο τεχνικός του Ολυμπιακού δοκιμάζει συνθέσεις σε δυάδες και τριάδες, προκειμένου να δει (και να βρει) τα πιο ταιριαστά σχήματα.

Ο Γουόκαπ για παράδειγμα μπαίνει περισσότερο μαζί με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Κώστα Παπανικολάου, ενώ ο Κώστας Σλούκας με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τον Σακίλ Μακ Κίσικ.

Ο τελευταίος ανεβάζει στροφές αλλά ακόμα είναι μακριά από τον γνωστό καλό του εαυτό, όπως και ο Χασάν Μάρτιν (κυρίως στην άμυνα).

Ο Κώστας Παπανικολάου – και κόντρα στην ΑΕΚ – έδειξε ότι θα αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της ομάδας του όταν παίζει έστω στο 65-70% των δυνατοτήτων του. 

Έχει τρομερό κέφι και – λογικό μετά από τέτοια πολύμηνη αποχή λόγω τραυματισμού- ανυπομονησία κάθε φορά για τον επόμενο αγώνα.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 25 πόντους της Μπασκόνια έχοντας μόλις 29% στα τρίποντα και με άλλους 25 της ΑΕΚ έχοντας 37% έξω από τη γραμμή των 6.75.

Πέρυσι ζούσαν και πέθαιναν με το τρίποντο, εφέτος έχουν περισσότερες εναλλακτικές και το κυριώτερο η μπάλα δεν μένει στα χέρια ενός ή δύο παικτών αλλά γυρίζει (κάποιες στιγμές και από δύο φορές) στα χέρια όλης της πεντάδας, γρήγορα, πριν εκτελεστεί η τελική επίθεση.

 Θυμίζουμε πως τα δύσκολα έρχονται και η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη για πιο απαιτητικά βράδια, αρχής γενομένης αυτό της Παρασκευής με τη Ρεάλ.

Όσο για τον κόσμο του Ολυμπιακού απολαμβάνει και την επιστροφή της ομάδας στην Α1 αλλά κυρίως «μαθαίνει» να πανηγυρίζει έντονα (σαν να είναι ένα κάρφωμα ή κάποιο μεγάλο τρίποντο) πλέον κάθε μεγάλη άμυνα.

Υ.Γ. Με το πιο ακριβό ρόστερ στην ιστορία της, Η ΑΕΚ απέτυχε παταγωδώς πέρυσι. Εφέτος δείχνει ότι μπορεί – με ένα πιο οικονομικό αλλά και πιο αθλητικό σύνολο – να πάει καλύτερα και αν τα καταφέρει θα είναι μεγάλο κέρδος από όλες τις απόψεις και μάλιστα με το δικό της γήπεδο πλέον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News