Παναθηναϊκός: Ιβάν, να η ευκαιρία!

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει μετά τη διακοπή με ένα βατό πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες κανονικότητας ώστε το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ σε 1 μήνα να έχει χαρακτήρα… πρωταθλητισμού.

Η πρώτη πεντάδα αγώνων στο πρωτάθλημα, πριν από τη διακοπή, έχει φέρει τον Παναθηναϊκό στους 7 βαθμούς με δύο νίκες, δύο ήττες, μία ισοπαλία. Στο γενικότερο του πράγματος, ως πρώτη ανάγνωση, δεν είναι ικανοποιητική η συγκομιδή, αλλά όταν μπαίνουν οι αστερίσκοι αλλάζει και η κουβέντα. Και ο Παναθηναϊκό τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε στάδιο… μονταρίσματος με ό,τι αυτό σημαίνει σε ρίσκο και πιθανές απώλειες βαθμών.

Οι πρώτες δύο ήρθαν και πόνεσαν. Back to back ήττες από ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη, μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα κόντρα στον Απόλλωνα. Ένας Παναθηναϊκός προηγούμενων ετών -και δεν χρειάζεται να γυρίσετε πολύ πίσω, ακόμα και για τον περσινό μπορούμε να μιλήσουμε- θα είχε φτάσει στην απόλυτη κατάρρευση. Δύο ήττες στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος για τον Παναθηναϊκό που παλεύει να βρει το dna του θα σήμαινε και τέλος της σεζόν. Πόσες φορές εξάλλου δεν έχουμε δει να πέφτει η αυλαία από Οκτώβρη και Νοέμβρη μήνα.

Οι “πράσινοι” επανήλθαν με εμφατική νίκη κόντρα στην ομάδα του Βόλου και πήγαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη για την επιβίωσή τους. Δεν μπορούσε να ρισκάρει ο Γιοβάνοβιτς, δεν το ήθελε. Κάτι η σύγκριση με τον “αιώνιο” αντίπαλο, κάτι οι απουσίες, κάτι η επιτακτική ανάγκη να πάρει κάτι από το συγκεκριμένο παιχνίδι έφεραν στο χορτάρι του “Γ. Καραϊσκάκης” μία ομάδα με αμυντικούς προσανατολισμούς. Δεν απειλήθηκε, αλλά και δεν απείλησε. Και το 0-0 έχει δύο όψεις. Ο Παναθηναϊκός έφυγε από την έδρα του Ολυμπιακού χωρίς ζημιές, αλλά μετράει τρία εκτός έδρας παιχνίδια έως τώρα που δεν έχει σκοράρει. Αυτό δεν το λες καλό ως επίδοση.

Καλό, όμως, λες το γεγονός ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του μετά το κυριακάτικο ντέρμπι δεν φρόντισε να ανεβάσει το ηθικό λόγω της ισοπαλίας -ακριβώς επειδή πολλοί είχαν “τελειωμένη” την ομάδα του- αλλά να εστιάση στο πρόβλημα -της ανύπαρκτης επίθεσης. Το ίδιο έκανε και μετά το 4-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης την 1η αγωνιστική. Στα όποια συννεφάκια ανεβαίνει ο καθένας μετά από θετικό αποτέλεσμα, ο Γιοβάνοβιτς είναι εκεί για να τον προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βρει ακόμα την αγωνιστική του ταυτότητα μακριά από το γήπεδο της Λεωφόρου. Πριν το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό βραχυκύκλωνε στο αμυντικό κομμάτι. Το διόρθωσε. Το επιθετικό πρόβλημα, όμως, παραμένει κι αυτό πρέπει να δουλέψει ο Γιοβάνοβιτς για να παρουσιάσει μία διαφορετική ομάδα μετά τη διακοπή.

Το ευχάριστο: μέχρι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αρχές Νοεμβρίου πριν από την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος, οι “πράσινοι” έχουν βατό πρόγραμμα που ίσως να δημιουργεί συνθήκες “πρέπει” και πίεσης. Ιωνικός εντός, Αστέρας στην Τρίπολη, ΟΦΗ εντός. Και μετά ο ΠΑΟΚ πάλι εντός. Μία τριάδα αγώνων πριν από το επόμενο ντέρμπι που μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που αυτά με τη σειρά τους θα φέρουν ηρεμία.

Η κορύφωση θα είναι το παιχνίδι με τον Δικέφαλο του Βορρά με την ευχή από Γιοβάνοβιτς να μην είναι ματς “τελευταίας ευκαιρίας”, που σημαίνει ότι στα προηγούμενα υπήρξαν γκέλες, αλλά ματς… πρωταθλητισμού.

Και μετά τον ΠΑΟΚ, 20 Νοεμβρίου, η Λαμία. Έπειτα ο Παναιτωλικός και 5 Δεκέμβρη η ΑΕΚ. Αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά. Ας σταθούμε στην προαναφερθείσα τετράδα που μπορεί να εκτοξεύσει τον Παναθηναϊκό. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει, εξ ου το μπορεί, αλλά με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο δεν μπορείς να μην είσαι σίγουρος ότι η προσπάθεια θα γίνει. Με λίγα λόγια, όχι άλλες ψυχρολουσίες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News