ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Όταν θα μπουν τα... σουτ της νίκης του Ολυμπιακού

Ο Γιάννης Λαμπίρης αναλύει το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα και εξηγεί γιατί οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» πρέπει να αισιοδοξούν παρά την ήττα

Πέρυσι τέτοια εποχή (ή μάλλον λίγο αργότερα καθώς το παιχνίδι είχε αναβληθεί αρχικά και έγινε αρχές Δεκεμβρίου) ο Ολυμπιακός είχε περάσει «αέρα» από τη Βαρκελώνη και είχε αφήσει υποσχέσεις. Ήταν η εμφατική νίκη, η ευφορία που έδινε αυτή έστω και αν η ομάδα ήταν μόλις στο 6-5 (νίκες ήττες). Αλλά όμως στο δεύτερο γύρο πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση.

Εφέτος έφυγε ηττημένη η πειραϊκή ομάδα κόντρα (και πάλι) σε ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη διεκδίκηση του τίτλου και όμως εσωτερικά (καθώς εξωτερικά όλοι είχαν σκάσει ιδιαίτερα από τον τρόπο που χάθηκε το παιχνίδι) υπήρχαν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Πολύ απλά γιατί ο Ολυμπιακός σε τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με εκπρόσωπο από το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης (Ισπανία) έδειξε σταθερότητα, διάθεση και το κυριότερο αυτή την άρνηση να τα παρατήσει ακόμα και όταν όλα φαίνονταν χαμένα, όπως στο 75-70 των γηπεδούχων λίγο πριν το τέλος της παράτασης.

Εχει πολύ ποιοτικότερες λύσεις, που φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι, και ας μην έχουν μπει ακόμα στην εξίσωση κομβικοί παίκτες.

«Το ζητούμενο είναι να μείνουμε ανταγωνιστικοί στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα» είχε ζητήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας αλλά ίσως και ο ίδιος να μην περίμενε τέτοια αντίδραση από την ομάδα του.

Ιδιαίτερα όταν μετά το κακό της τρίτο δεκάλεπτο (εκεί που η Μπαρτσελόνα είχε 4/6 τρίποντα, ενώ σε όλο το πρώτο ημίχρονο μετρούσε 0/12 !) όχι απλά επανήλθε από το -8 αλλά πέρασε και μπροστά και έχασε στις μικρές – αλλά κομβικές – λεπτομέρειες διπλή ευκαιρία (σε κανονική διάρκεια και παράταση) να φύγει νικήτρια.

Οι Καταλανοί σκόραραν με τον Μίροτιτς για το 63-61 στα 2.12’’ πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου και στα επόμενα επτά λεπτά (τα δύο της κανονικής διάρκειας και το πεντάλεπτο της παράτασης) μπορούσαν να βρουν το καλάθι μόνο από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Καθώς με εξαίρεση ένα ακόμα καλάθι του Μίροτιτς η Μπαρτσελόνα σκόραρε τους 14 από τους 16 πόντους της μόνο με βολές !

Βλέπετε με εξαίρεση το τρίτο δεκάλεπτο (4/6 τρίποντα οι γηπεδούχοι) στα υπόλοιπα 35 λεπτά είχαν επιμέρους 1/18 !

Η άμυνα των Πειραιωτών «έσφιγγε» ολοένα και περισσότερο με μόνη όαση για τους γηπεδούχους τον Μίροτιτς που τελείωσε με 22 πόντους αγώνα και παράταση όταν είχε σκοράρει μόλις μια βολή στο πρώτο 20λεπτο.

Σλούκας και ΜακΚίσικ αυτή τη φορά έχασαν τα σουτ…νίκης που είχαν βάλει πέρυσι αλλά βοήθησαν τα μέγιστα στην άμυνα. Για αυτό άλλωστε και ο κόουτς Μπαρτζώκας στα τελευταία λεπτά άφησε μέσα το πιο αξιόπιστο αμυντικό σχήμα (με Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ στην πεντάδα αφήνοντας έξω Ντόρσεϊ και Γουόκαπ) για να γυρίσει στο παιχνίδι και «φρεσκάρισε» ξανά την ομάδα πλέον στην παράταση. Ήταν σωστή επιλογή διότι έτσι ήρθε τούμπα το παιχνίδι και όλα παίχτηκαν στο τελευταίο σουτ.

Το καθαρό μυαλό (που είναι δύσκολο να υπάρξει μετά από έντονη καταπόνηση) έπαιξε το ρόλο του τόσο στο φάουλ του Χασάν Μάρτιν, που επέτρεψε στη Μπαρτσελόνα να στείλει το παιχνίδι στην παράταση όσο και στο φάουλ του Φάλ στο τέλος της παράτασης που έκρινε τον αγώνα.

Οι Πειραιώτες έχουν ξεκινήσει τη σεζόν ανεβαίνοντας σκαλί σκαλί το βαθμό δυσκολίας με Μπασκόνια και Ρεάλ αρχικά εντός και τώρα Μπάρτσα εκτός και όμως και στα τρία αυτά ματς προσαρμόστηκαν απόλυτα, επικρατώντας καθαρά στα δύο και χάνοντας στις απόλυτες λεπτομέρειες το τρίτο.

Ήδη, για τη χρονική περίοδο που διανύουμε, οι εμφανίσεις τους είναι εξαιρετικές και για αυτό είναι κρίμα που τέτοια παιχνίδια δεν τα «καθαρίζουν» καθώς δεν ξέρεις πότε θα έρθει (αναπόφευκτα) και η αγωνιστική κοιλιά.

Παίκτες όπως ο Χασάν Μάρτιν (κυρίως) και ο Σακίλ ΜακΚίσικ ήταν βασικά γρανάζια του περσινού Ολυμπιακού, αλλά εφέτος ακόμα είναι πολύ πίσω από το επίπεδο που μπορούν να φτάσουν και όταν το πλησιάσουν, τέτοια παιχνίδια δεν θα χάνονται. Η προσπάθεια και η άρνηση του συμβιβασμού με την ήττα είναι αυτά που πρέπει να κρατήσει ως οδηγό για τη δύσκολη συνέχεια.

Ένα μεγάλο νικητήριο σουτ έψαχνε ο Ολυμπιακός δις, αλλά ο Βασίλης Σπανούλης δεν ήταν στη Βαρκελώνη. Μόλις είχε φύγει από την επίσκεψη του στο προεδρικό μέγαρο, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κώστας Σλούκας δεν έχει μπει ακόμα (απόλυτα) στα…παπούτσια του, αλλά που θα πάει.

Πλέον έρχεται το πιο δύσκολο παιχνίδι ως τώρα στη σεζόν, το αυριανό κόντρα στη Ζαλγκίρις (του 0-3) στο ΣΕΦ.  Ναι στα χαρτιά δείχνει το πιο εύκολο αλλά μέχρι να το αποδείξουν αυτό στο παρκέ οι παίκτες του κόουτς Μπαρτζώκα υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News