ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Αργύρης Γιαννίκης, προπονητής τριών ετών ή... τριών ηττών;

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης έθεσε πήχη… τριετίας για τον νέο προπονητή, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης όλων στην ΑΕΚ για να έχει τύχη ο Αργύρης Γιαννίκης

Στήριξη στον προπονητή. Σαν λούπα σε μία σκονισμένη κασσέτα που παίζει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Από Δέλλα μέχρι Μοράις και από Πογέτ μέχρι Γιαννίκη. H AEK προχώρησε σε ακόμα μία αλλαγή προπονητή, από τις τόσες της εποχής Μελισσανίδη, αλλά τούτο δεν συνιστά είδηση. Είδηση παραμένει το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν έχει ακόμα κατασταλάξει στα κριτήρια πρόσληψης ενός προπονητή. Για να στηρίξει τον προπονητή πρέπει πρώτα να στηρίξει το πλάνο της. Και το εύλογο ερώτημα είνα αν έχει πλάνο.

Το Γιαννίκη τον πιστεύει. Όπως πίστευε τον Μιλόγεβιτς, τον Καρντόσο, τον Ουζουνίδη, ουχί όπως πιστεύει, για παράδειγμα, τον Μανόλο Χιμένεθ. Ξεχωριστή περίπτωση ο Ισπανός προπονητής, κάτι σαν την αντιβίωση για τις δύσκολες καταστάσεις. Για λίγες μέρες με συγκεκριμένη δοσολογία.

Ο Αργύρης Γιαννίκης δεν έρχεται στην ΑΕΚ ως αντιβίωση, ούτε καν παυσίπονο. Είναι σαν το νέο φάρμακο -τα νεοσύστατα εμβόλια του κορωνοϊού, λόγου χάρη. Δοκιμασμένος σε κανονικές -πρωταθληματικες- συνθήκες δεν είναι, αλλά έχει τα συστατικά εκείνα για να διαγράψει μία ξεχωριστή πορεία.

Από τη δική του σκοπιά, καλά κάνει ο άνθρωπος. Του παρουσιάστηκε η ευκαιρία να εξαργυρώσει την καλή του παρουσία στον ΠΑΣ Γιάννινα, ουχί την καλή πορεία των Ιωαννίνων. Η πίστη στον εαυτό του έφερε τη θετική του απάντηση αποδεχόμενος αυτό το 8 μήνες+2 χρόνια που του προσέφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Στήριξη, αλλά μη το παρακάνουμε κιόλας.

Τουλάχιστον αυτό βγαίνει μετά από την, αν μη τι άλλο, οξύμωρη συμφωνία. Μέχρι το τέλος της σεζόν και αν δούμε αυτά που πιστέψαμε για να σε προσλάβουμε, πάμε για ακόμα δύο χρόνια μπας και βγεις ο νέος Μπάγεβιτς (κακά τα ψέματα αυτός είναι ο μόνιμος στόχος της ΑΕΚ τα τελευταία 27 χρόνια). Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πάντως, παρουσιάζοντας στους ποδοσφαιριστές τον Γιαννίκη τον χαρακτήρισε “προπονητή τριετίας”. Ο ίδιος έβαλε πρόκληση στον εαυτό του, γνωρίζοντας έτσι κι αλλιώς πως “αφεντικό είναι, ό,τι θέλει λέει”. Ποιος θα θυμάται τον συγκεκριμένο προσδιορισμό αν αύριο-μεθαύριο περάσει κι ο Γιαννίκης την πόρτα της εξόδου;

Καλώς ή κακώς οι προπονητές της ΑΕΚ δεν κρίνονται σε βάθος τριετίας, αλλά σε… βάθος τριών αγώνων. Μέχρι την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος, αρχές Νοεμβρίου, η Ένωση μπαίνει σε μία σειρά αγώνων στο πρωτάθλημα που έχουν εξ αρχής χαρακτήρα “τελικών”. Ατρόμητος εντός την προσεχή Κυριακή, Βόλος εκτός, ντέρμπι με τον Άρη στο ΟΑΚΑ και Απόλλων Σμύρνης στη Ριζούπολη. Μετά τη διακοπή ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, back to back δύσκολα παιχνίδια, αγώνες υψηλών εντάσεων και ειδικών συνθηκών που θα τεσταρεί σε… ακραίες καταστάσεις τις δυνάμεις του ο Γιαννίκης. Και θα τεστάρει και ο ίδιος ο οργανισμός ΑΕΚ, ο Μελισσανίδης δηλαδή, αν έχεις τις αντοχές να στηρίξει το νέο πρότζεκτ που φρόντισε να “παρουσιάσει” στον κόσμο με την πρόσληψη του Ελληνογερμανού προπονητή.

Το ερώτημα, όμως, δεν έχει απαντηθεί. Με ποια κριτήρια προσέλαβαν τον Αργύρη Γιαννίκη; Ως πρόσωπο και μέγεθος που είναι κάτω από τον όγκο και τη βαριά σκιά της ΑΕΚ (ή ακόμα και του ιδιοκτήτη της); Ως πρόσωπο που μπορεί να σηκώσει όλα τα αναθέματα της τρέχουσας χρονιάς, εφόσον φτάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις; Ως πρόσωπο που το πιστεύουν και θα του δώσουν χρόνο και ηρεμία; Το τελευταίο αν ισχύει τότε μιλάμε για πρόοδο της ΑΕΚ στο κομμάτι της σκέψης και της ποδοσφαιρικής αντίληψης. Και μπράβο της. Αλλά με τους… κινδύνους να ελλοχεύουν με τα ματς που ακολουθούν, ας κρατάμε μικρό καλάθι. Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο Γιαννίκης δεν θα γίνει (κι αυτός) αναλώσιμος;

Λίγα 24ωρα μετά την πρόσληψη του ως αντικαταστάτης του Μιλόγεβιτς και με πάσα διάθεση θετική, ο Αργύρης Γιαννίκης συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως στοίχημα απ’ όλους. Διοίκηση, κόσμο, δημοσιογράφους. Τα λόγια του Δημήτρη Μελισσανίδη περί “προπονητής τριετίας” δεν είναι τίποτε άλλο από μία δική του πρόκληση, ίσως κι ένα καλό προαίσθημα. Στο τέλος της ημέρας όμως μένει ένα άλλο, μεγαλύτερο, στοίχημα: Μελισσανίδης εναντίον “Τίγρη”. Και στη μέση η ΑΕΚ που κάνει ό,τι… μπορεί για να κρατάει ηλεκτρικό έως ηλεκτρισμένο τον πάγκο της για κάθε προπονητή στην προσπάθειά της να γίνει ξανά πρωταθληματική (στη νοοτροπία).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News