ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Carlito's way

Ο Καρλίτος είναι ο MVP και ο game changer του Παναθηναϊκού. Είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος…

Παίκτης που ξεσηκώνει την εξέδρα. Αυτός που θα “έκλεβε” τη δόξα του Μακέντα. Το μεγάλο ερωτηματικό. Όλα αυτά και περισσότερα ήταν ο Καρλίτος όταν αποκτήθηκε πέρυσι από τον Παναθηναϊκό. Φέτος, μετά από μόλις 6 αγωνιστικές, είναι ο αγαπημένος της πράσινης εξέδρας. Επτά γκολ και συμμετοχή στα 9 από τα 13 συνολικά του Παναθηναϊκού την τρέχουσα σεζόν. Ό,τι δεν έκανε πέρυσι, τα κάνει μαζεμένα οδηγώντας την ομάδα του στη γη της απόλαυσης. Βρήκε το δρόμο του και τον προπονητή που θα τον διαχειριστεί όπως πρέπει.

Αυτό ξεχωρίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή: το απολαυστικό του πράγματος. Ο κόσμος πάει στο γήπεδο της Λεωφόρου γνωρίζοντας πια πως θα χορτάσει ποδόσφαιρο. Τα διαπιστευτήρια ήταν κόντρα στον Απόλλωνα και τον Βόλο, με τον Ιωνικό ήταν η φυσική συνέχεια. Τέσσερα συν 5 συν τέσσερα ίσον 13. Κανένα εκτός έδρας, το οξύμωρο που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους “πράσινους”. Γι’ αυτό υπάρχει ο Αστέρας την επόμενη αγωνιστική στην Τρίπολη. Να μπει ένα τέλος στο φετινό αρνητικό σερί (μηδέν νίκες, μηδέν γκολ, 1 μόλις βαθμός) σε τρία εκτός έδρας παιχνίδια και έπειτα στα δύο στο “σπίτι” του να μπει σε ράγες πρωταθλητισμού. Πρώτα ο ΟΦΗ και στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ με την προοπτική των back to back επιτυχιών που θα του δώσουν ψυχολογική και βαθμολογική ώθηση στην επόμενη διακοπή, του Νοεμβρίου.

Εγγυητής ο Καρλίτος. Αυτός που οδηγεί την κούρσα στον εφετινό Παναθηναϊκό και μπορεί να το κάνει και στα παιχνίδια που έπονται. Το καλοκαίρι ένα πελώριο ερωτηματικό πάνω από το όνομα του 31 ετών επιθετικού. Θέλει ή δεν θέλει στράικερ ο Παναθηναϊκός; Αξίζει ο Καρλίτος να σηκώσει το βάρος του βασικού επιθετικού του Παναθηναϊκού; Επτά γκολ σε 6 αγωνιστικές. Η απάντησή του.

Carlito’s way. Προφανώς όλο αυτό δεν ήρθε μόνο του. Για να είμαστε δίκαιοι, Ivan’s way. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού “σουλούπωσε” τον Καρλίτος, τον έκανε ποδοσφαιριστή που δεν θα είναι αναλώσιμος εφέτος, αλλά θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και διάρκεια στο παιχνίδι του.  

Και θα αποκτήσει συγκεκριμένο ρόλο. Με Βιτάλ, Παλάσιος, Χατζηγιοβάνη και από πίσω τον Αλεξανδρόπουλο, ο Ισπανός δεν χρειάζεται να τρέχει δεξιά και αριστερά. Θα πηγαίνει εκεί που πρέπει, θα παίρνει την μπάλα μπροστά, θα τελειώνει τις φάσεις. Τα κάνει όλα μόνος του, με τόσους γύρω του. Ο ποιοτικός πλουραλισμός του εφετινού Παναθηναϊκού.

Δεν σκοράρει μόνο. Δεν είναι Μακέντα, ο κλασικός φορ του “πάρε-βάλε”. Ο Καρλίτος θα δημιουργήσει, θα συμμετάσχει κι αν δεν είναι σε θέση να σκοράρει θα μοιράσει. Το έχει κάνει μία φορά εφέτος ανάμεσα στα 7 γκολ, αλλά και το κερδισμένο πέναλτι στο σαββατιάτικο παιχνίδι με τον Ιωνικό ως κερασάκι στην τούρτα της συνολικής εμφάνισής του.

Αν υπάρχει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι αυτός. Η μεταμόρφωσή του, η αγωνιστική του ανάταση -ή ανάσταση αν θέλετε- το πώς βρήκε συγκεκριμένο ρόλο στον Παναθηναϊκό και μέσα από αυτόν γουστάρει το συνολικό παιχνίδι της ομάδας του. Ακόμα και τώρα να σταματούσε να σκοράρει, που λέει ο λόγος, τα “λεφτά” του τα έβγαλε. Άνοιξε το δρόμο για τους υπόλοιπους. Δεν γίνεται, όμως, να σταματήσει, είναι ο τρόπος που παίζει εφέτος ο Παναθηναϊκός (στη Λεωφόρο, με την απαραίτητη σημείωση) που ο Καρλίτος θα βρει κι άλλα γκολ.

Τι του λείπει; Το εκτός έδρας. Μηδέν γκολ, το γράψαμε πιο πάνω. Τρία παιχνίδια μακριά από το “Απόστολος Νικολαϊδης”, από το άσπρο στο μαύρο. Από τις εύκολες νίκες στη Λεωφόρο, στον προβληματισμό μακριά από εκεί. Μόνο με Ολυμπιακό πήγε με ξεκάθαρη τακτική προσέγγιση και πήρε αυτό που ήθελε. Κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα και Άρη οι κακές παρενθέσεις. Έκλεισαν σύντομα λόγω Καρλίτος με επόμενη πρόκληση την Τρίπολη για να γίνει η αρχή και στα εκτός.

Στα αποδυτήρια μπορεί να τραγουδάει Φρανκ Σινάτρα, “My way”, για το δικό του “Carlito’s way”. Έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, είναι ο MVP και ο game changer του Παναθηναϊκού. Είναι η αγάπη του κόσμου γι’ αυτό που βλέπει, είναι η δική του απόλαυση γι’ αυτό που βγάζει στο γήπεδο ο Παναθηναϊκός. Ικανοποιημένες αμφότερες οι πλευρές κι αφού το καλύψαμε αυτό ας πάμε στα σοβαρά: ο Παναθηναϊκός έχει τα φόντα να πρωταγωνιστήσει. Η σταθερότητα του λείπει για να γίνει κι αυτό, η σταθερότητα/συχνότητα που σκοράρει ο Καρλίτος στο “Απόστολος Νικολαϊδης”.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News