ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Η ΕΡΤ του Ζούλα και του Γαμπρίτσου και το δόγμα «σιγά μην ασχολούμαστε με τα χωριά»!

Η διοίκηση της ΕΡΤ που έχει απαξιώσει όσο καμιά άλλη τον αθλητισμό στην ιστορία της Δημόσιας Τηλεόρασης συνεχίζει απτόητη να προσβάλλει την αθλητική οικογένεια και τους Έλληνες φιλάθλους

Και γιατί κάνεις αυτό το επάγγελμα; Μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Για τα κυριακάτικα μεσημέρια με το τρανζιστοράκι αγκαλιά, τον Michael Cretu να παίζει στα ηχεία σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα “χαλιά” και τις συνδέσεις στα γήπεδα όλης της Ελλάδας να συνθέτουν μία ρομαντική, αλλά και συνάμα δεδομένη ραδιοφωνική ιστορία.

Αυτό το “γήπεδα όλης της Ελλάδας” που ήταν το θέσφατο, ας το βάλουμε στην άκρη. Προς το παρόν, το βρίσκουμε στον κάλαθο των σκουπιδιών, εκεί που το τοποθέτησε η τωρινή διοίκηση της ΕΡΤ, θεωρώντας ότι η υποχρέωση του φίλαθλου κόσμου να ενημερώνεται για τα αθλητικά δρώμενα από τον σταθμό που έφερε την πανελλήνια ενημέρωση σε όλα τα σπίτια (και στην τελική πληρώνει από την τσέπη του), είναι κάτι μετρήσιμο. Με μονάδα μέτρησης τα “θέλω” του Κωνταντίνου Ζούλα και του Γιώργου Γκαμπρίτσου (πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα, για να τους καλωσορίσουμε στο αναγνωστικό κοινό). “Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα, είμαστε” που έλεγε και ο συγχωρεμένος ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το προηγούμενο σαββατοκύριακο είχαμε πρεμιέρα στο πρωτάθλημα της Super League 2. Τρεις αγώνες το Σάββατο, οι υπόλοιποι την Κυριακή. Το Σάββατο, εν προκειμένω, όσο και να ψάχνατε στη βελόνα του ραδιοφώνου για να ενημερωθείτε για την εξέλιξη των αναμετρήσεων (Ολυμπιακός Β’-ΠΑΟΚ Β’, Πανσερραϊκός-Ολυμπιακός Βόλου και Ρόδος-Εργοτέλης) το πιθανότερο ήταν να ακούγατε Μποφίλιου, Μαραβέγια, που μια χαρά είναι τα παιδιά, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα μας, ουχί συνδέσεις στα γήπεδα. Και πάλι καλά, δηλαδή, που το ONE CHANNEL είχε απευθείας μετάδοση της αναμέτρησης του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ (με ιδιωτική πρωτοβουλία) και μπήκαμε λίγο στο κλίμα του πρωταθλήματος γιατί κατά τα λοιπά, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ με απόφαση των κ.κ. Ζούλα και Γκαμπρίτσου, κυρίως του πρώτου που έχει και την τελευταία κουβέντα, απείχε προκλητικά αδιάφορα από την ενημέρωση. Κι αφού ακολούθησε το σχετικό “κράξιμο” της διοργανώτριας αρχής με οργίλη ανακοίνωση, την Κυριακή ξάφνου τα γήπεδα άνοιξαν και τα μικρόφωνα επέστρεψαν στη θέση τους.

Γιατί, όμως, αυτή η “χουντική”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Super League 2 σε μά αποστροφή της ανακοίνωσής της, συμπεριφορά από την ΕΡΤ; Για όσους δεν γνωρίζουν -και λογικό είναι, τόσα έχουν γίνει εφέτος στη δεύτερη κατηγορία, τι να πρωτοπρολάβεις να μάθεις, ο άμοιρος- το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν έχει τηλεοπτική “στέγη”. No τηλεοπτική στέγη, no money και όπως ξέρετε “no money, no honey”. Οι επικεφαλής προσπαθούν είτε μέσω Αυγενάκη είτε μέσω Οικονόμου να πιέσουν καταστάσεις και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, το οποίο απειλεί να “τινάξει στον αέρα” το προϊόν, λύση δεν βρίσκεται και ταυτόχρονα προέκυψε η τουλάχιστον προσβλητική σε βαθμό χλευασμού στάση της ΕΡΤ σε ό,τι αφορά τη ραδιοφωνική κάλυψη των αγώνων.

Για τον κ.Ζούλα προφανώς το να καλύπτει τις ομάδες της Super League είναι κάτι υποτιμητικό για το βαρύ βιογραφικό που κουβαλάει και το image που θέλει να βγάλει προς τα έξω. “Σιγά μη δίνουμε λεφτά στα χωριά”, θα μπορούσε να πει (ή μήπως το είπαν κάποια από τα «μεγάλα κεφάλια» του Ραδιομεγάρου;), σαν άλλη μαντάμ Σουσού προς τον Παναγιωτάκη της, για να θυμηθούμε ένα εξαίσιο προϊόν της κρατικής τηλεόρασης, βγαλμένο από τις ρομαντικές εποχές που λέγαμε. Τι να μας κάνει η… πλέμπα, δηλαδή, όταν εμείς σαν ΕΡΤ προσπαθούμε να “χτυπήσουμε ταβάνι” με την ποιότητα.

Μυθοπλασία, εκπομπές, talk-shows, βάλε και ζαμπόν κυρ Στέφανε, όποιος περνάει έξω από την Αγία Παρασκευή μπορεί να βρεθεί μπροστά στην κάμερα, ποιος ξέρει. ΕΡΤ SPORT αγνοείται, χάθηκε στη… λήθη του μενού των τηλεοράσεων, θεός σχωρέστην. Ένα κανάλι μείον, ίσως και ένας πονοκέφαλος μείον για τους επικεφαλής. Με ένα κανάλι λιγότερο μειώνονται οι πιθανότητες γκέλας. Σαν αυτή, ας πούμε, στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες με την περίφημη προσπάθεια του Λευτέρη Πετρούνια και τον Ιάπωνα (ή Κινέζο) σκηνοθέτη που βρήκαμε να ρίξουμε το φταίξιμο. Προς το παρόν η ΕΡΤ γίνεται viral για τους λάθους λόγους. Μία ο Πετρούνιας, μία η απαράδεκτη στάση προς το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. 

Αυτή είναι η κρατική τηλεόραση που ονειρεύονται όσοι στρογγυλοκαθησαν στην καρέκλα των διευθυντάδων; Μία ΕΡΤ για… επιλεκτικό κοινό που ορίζουν οι επικεφαλής βάσει των “θελω” που θεωρούν πως είναι αυτά της αγοράς; Μία ΕΡΤ που επιλέγει να “σκοτώσει” τον αθλητισμό που η ίδια ανέδειξε επί σειρά ετών; Μία ΕΡΤ που αντιμετωπίζει τον αθλητισμό σαν “εχθρό” γιατί οριοθετεί ως στόχο τα talks shows και τις μυθοπλασίες; Αυτή είναι η ΕΡΤ που σέβεται τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη; Το κρίμα στο λαιμό τους ή, για να το θέσουμε καλύτερα, το χρήμα στο λαιμό τους. Το σκληρό πρόσωπο μπροστά στον καθρέφτη δίνει μία πρόσχαρη χαρά στον ναρκισσισμό του καθενός, αυτό που θα μείνει στο τέλος της διαδρομής είναι που μετράει. Το πώς θα σε θυμούνται. Μπορεί η ΕΡΤ να έχει ένα σωρό παθογένειες και την πάγια νοοτροπία του δημοσίου, παραμένει όμως το τελευταίο “κάστρο” της παλιάς καλής δημοσιογραφικής δεοντολογίας προτού θαφτεί κι αυτή κάτω από το χαλί της μοντερνιάς και του δήθεν εκμοντερνισμού. Και το σημαντικότερο: η ΕΡΤ δεν είναι το “μαγαζί” κανενός wannabe “golden boy” της (διευθυντικής) δημοσιογραφίας. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News