ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Και όμως, ο Ολυμπιακός στη Ρωσία έχασε από την επίθεση...

Τα κενά στην άμυνα που εμφάνισε ο Ολυμπιακός στην ήττα από τη Ζενίτ, έκρυψαν τα λάθη στην επίθεση και ο Γιάννης Λαμπίρης τα υπενθυμίζει

Και όμως έχασε από την επίθεση…

Δείχνει πολύ εύκολη η ανάγνωση ενός παιχνιδιού όπου μια από τις καλύτερες άμυνες στην Ευρωλίγκα δέχεται στα τρία από τα τέσσερα δεκάλεπτα 25, 24 και 26 πόντους αντίστοιχα.

Έχασε από την άμυνα λέει κάποιος και δεν μπορεί ουδείς να τον κατηγορήσει.

Και όμως ο Ολυμπιακός στην Αγία Πετρούπολη «πλήρωσε» την επίθεσή του κάτι που έπαιξε βασικό ρόλο (και τον πιο καθοριστικό) στην ήττα του από τη Ζενίτ και ας είχε κακή άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Ο Τόμας Γουόκαπ, εσχάτως έχει αρχίσει (και) να σκοράρει εκτός από το να παίζει εξαιρετική άμυνα. Με τη Μονακό είχε 11 πόντους, αρκετούς στο ξεκίνημα του αγώνα όπου οι Πειραιώτες έχαναν και είχαν δεχτεί μάλιστα 27 πόντους στο πρώτο οκτάλεπτο του αγώνα.

Χθες είχε 10 (από τους 17 του) πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο όπου οι Ερυθρόλευκοι είχαν δεχτεί 25 πόντους. Πολύ απλά διότι ο Τσάβι Πασκουάλ, ο τεχνικός της Ζενίτ επίλεξε να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στον Αμερικάνο για τρεις λόγους.

Ο βασικότερος για να μην πάρουν περισσότερες προσπάθειες το…τρίγωνο του διαβόλου στην επίθεση του Ολυμπιακού (Ντόρσεϊ-Σλούκας-Βεζένκοφ). Μετά βίας σε όλο το πρώτο ημίχρονο έφτασαν συνολικά τους 10 (Σλούκας 4 και οι άλλοι δύο από 3), ενώ ο Σλούκας τελείωσε με 13 βάζοντας όμως τους πέντε τελευταίους όταν ουσιαστικά ο αγώνας είχε κριθεί, ο Ντόρσεϊ πήγε στους 11 και ο Βεζένκοφ μόλις στους 5.

Ο Ισπανός τεχνικός είχε πετύχει απόλυτα το σχέδιό του, παρά τους 17 του Γουόκαπ.

Καθώς πέραν του περιορισμού της «αγίας τριάδας» στην επίθεση, περιόρισε το οργανωτικό παιχνίδι του Αμερικάνου (που επιδόθηκε περισσότερο στο σκοράρισμα) αλλά τον «κούρασε» και περισσότερο καθώς σπαταλούσε ενέργεια εμπρός και πίσω και ήταν λίγο πιο ευάλωτος στην άμυνα.

Επίσης στο 3ο δεκάλεπτο, που πάντα είναι από τα σημαντικότερα στο παιχνίδι γιατί διαμορφώνεται μια κατάσταση που δείχνει το πώς θα μπουν οι ομάδες στην τελική ευθεία, οι Ερυθρόλευκοι έπαιξαν την τέλεια άμυνα (επιτρέποντας στη Ζενίτ να πετύχει μόλις 9 πόντους).

Και όμως στην επίθεση είχαν πενιχρή συγκομιδή την ίδια ώρα, μόλις 14 πόντους και το κυριότερο με 1/7 τρίποντα μόνο σε αυτό το δεκάλεπτο (8/14 στο υπόλοιπο παιχνίδι) τα περισσότερα υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις. Τα μισά και…κάτι να είχαν βάλει ο Ολυμπιακός θα είχε κλείσει το δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ 6-8 πόντους και θα ανάγκαζε τη Ζενίτ να ρισκάρει στο 4ο έχοντας μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην άμυνά του. Επίσης είχε και 3/6 δίποντα στο ίδιο (3ο) δεκάλεπτο.

«Ναι μπορεί να παίξαμε καλή άμυνα μόλις για ένα δεκάλεπτο, αλλά πληρώσαμε ακριβά και κακές επιλογές στην επίθεση με χαμένα «ανοιχτά» σουτ που θα μας έδιναν πλεονέκτημα» παραδέχτηκε στην κάμερα της Ευρωλίγκας ο κόουτς Μπαρτζώκας

Από εκεί και πέρα, όταν στην άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός φτάνει τα 4 φάουλ σε 2-3 λεπτά και την ίδια στιγμή στο πρώτο δεκάλεπτο τελειώνει με τρίποντο του Ζαχάριεφ και τους Ερυθρόλευκους να μην έχουν κάνει τα δύο φάουλ που είχαν να δώσουν, υπάρχει ξεκάθαρα θέμα συγκέντρωσης. Και στο ΣΕΦ αρχίζουν άσχημα τα παιχνίδια (πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με τη Ζαλγκίρις και τη Μονακό) και μετά τρέχουν να τα γυρίσουν κάτι που το καταφέρνουν τελικά με πολύ μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας που είναι πολύτιμη. Δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια στην Ευρωλίγκα και θα πρέπει να το διορθώσουν το συντομότερο δυνατό.

Επίσης από το 0/3 εκτός έδρας, οι δύο – τσάμπα – ήττες στη Ρωσία (καθώς και η ΤΣΣΚΑ δεν ήταν στο καλύτερο της φεγγάρι αλλά και η Ζενίτ δεν ήταν ομάδα φόβητρο) ήρθαν με συνολικά κακή απόδοση και ξεσπάσματα.

Στη Μόσχα στο εντυπωσιακό πρώτο δεκάλεπτο και στην Αγία Πετρούπολη στο τρίτο.

Οι Ερυθρόλευκοι παρουσιάστηκαν για δεύτερη φορά επί ρωσικού εδάφους κατώτεροι των περιστάσεων και έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία που δύσκολα θα βρουν την Τετάρτη στην Πόλη με μια Εφές που δείχνει να ξυπνάει σιγά σιγά. Πέρυσι άρχισε την αντεπίθεσή της μέχρι την κατάκτηση του τίτλου από το διπλό στο ΣΕΦ και μετά.

Υ.Γ.  Άσχετο με τον αγώνα και το μπάσκετ γενικότερα, αλλά συγκλονιστική η εικόνα από τον αγώνα Γερμανίας-Λιχτενστάιν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.

Αναφερόμαστε στην κίνηση του Γένς Χόφερ που την ώρα που άθελά του και ιδιαίτερα άτσαλα χτυπάει άσχημα τον Λέον Γκορέτσκα, τον πιάνει πέφτοντας μαζί του έχοντας καταλάβει το πόσο δυνατά τον χτύπησε και τον περιμένει από πάνω (ενώ έχει ήδη αποβληθεί) για να τον βοηθήσει να βγει έξω για τις πρώτες βοήθειες.

Και ο Γερμανός από την πρώτη στιγμή πεσμένος στο γήπεδο σηκώνει το χέρι και πιάνει αυτό του αντιπάλου του από το Λιχτενστάιν, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόθεση.

Το νόημα του αθλητισμού σε όλο του το μεγαλείο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News