ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΩΣΤΑΒΑΡΑΣ: Η ανάλυση του τελικού Τσιτσιπά - Τζόκοβιτς

Ο Σωτήρης Κωσταβάρας αναλύει τον τελικό του Ρολάν Γκαρός και εξηγεί γιατί δεν θα πόνταρε ούτε… μισό ευρώ σε ήττα του Στέφανου Τσιτσιπά

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου να έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας, τα βλέμματα των περισσότερων όμως σήμερα το μεσημέρι θα είναι στραμμένα στο Παρίσι, όπου ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα προσπαθήσει να συνεχίσει να γράφει ιστορία , κατακτώντας το πρώτο τουρνουά γκραν  σλαμ στην καριέρα του, σε ότι είναι δηλαδή η πρώτη παρουσία Έλληνα σε μία τέτοια περίσταση. Μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε έναν από τους Big Three, που μονοπωλούν, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τέτοιου είδους τουρνουά τα τελευταία 20 χρόνια; Ασφαλώς και έχει την ικανότητα, αλλά οι πιθανότητες σίγουρα δεν είναι με το μέρος του.

Νόβακ Τζόκοβιτς, Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ έχουν κατακτήσει τα 58 από τα 70 τελευταία Γκραν Σλαμ, μετά από εκείνο που πήρε ο Ελβετός το 2003. O Σέρβος έχει ένα ρεκόρ 5-2 κόντρα στον Στέφανο, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν άκρως ανταγωνιστικός στα δύο τελευταία παιχνίδια τους στο χώμα, χάνοντας στο 5ο σετ, λόγω του τραυματισμού του, στον περσινό ημιτελικό, έχοντας επιστρέψει μάλιστα από 0-2 και στον προημιτελικό της Ρώμης φέτος είχε προβάδισμα με 4-2 στο δεύτερο σετ, αφού ήταν μάλιστα μπροστά με 1-0 και σέρβιρε για το ματς στο 5-4 του τρίτου και καθοριστικού, αλλά δεν τα κατάφερε χάνοντας με 4-6,7-5,7-5 στις λεπτομέρειες.

Αν ο Τζόκοβιτς γεμίσει ξανά τις μπαταρίες του, έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, μια κα το επίπεδο του τένις που έπαιξε κόντρα στον Ναδάλ είναι ακόμη απλησίαστο για τον Στέφανο

Ο 34χρονος πλέον Τζόκοβιτς θα πρέπει να επαναφέρει τον οργανισμό του στο 100% μετά από μία αναρρίχηση στο Έβερεστ, όπως χαρακτήρισε την επική αναμέτρηση του με τον Ναδάλ στον ημιτελικό, σε έναν αγώνα, που κράτησε 4 ώρες και 22 λεπτά. Σχεδόν μία ώρα λιγότερο κράτησε η «μάχη» του Τσιτσιπά με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ σε ένα court όχι τόσο βαρύ όσο αργότερα στον άλλον ημιτελικό, τελείωσε το απόγευμα κι όχι μετά τα μεσάνυχτα και η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους δύο θα παίξει σίγουρα κάποιο ρόλο όσον αφορά στην αποκατάσταση. Αν ο Τζόκοβιτς γεμίσει ξανά τις μπαταρίες του, έχει τις πιθανότητες με το μέρος του, μια που το επίπεδο του τένις, που έπαιξε κόντρα στον Ναδάλ είναι ακόμα απλησίαστο για τον Στέφανο. Αυτή  είναι η αλήθεια!

Και οι δύο όμως έχουν όπλα. Ο Τζόκοβιτς τις καλύτερες επιστροφές στο tour, σημαδεύοντας το backhand του Τσιτσιπά, για να του στερήσει τη δυνατότητα επίθεσης, το πολύ αξιόπιστο πρώτο σερβίς στο T, που δύσκολα αντιμετωπίζεται και τι εξαιρετικό touch το οποίο του επιτρέπει να εκτελεί ντροπ σοτς με μεγάλη ακρίβεια στις συνήθως βαθιές τοποθετήσεις του Στέφανου μακριά από τη baseline.

O Τσιτσιπάς θα είναι σίγουρα πιο φρέσκος και ξεκούραστος, απαλλαγμένος από κάθε άγχος,  μια που ζει πλέον το όνειρο της συμμετοχής στη γιορτή ενός τέτοιου τελικού, διαθέτει ένα εξαιρετικό δεύτερο kick serve που μπορεί να βγάλει τον Τζόκοβιτς από την comfort zone του, στέλνοντας τη μπάλα ψηλά, πάνω από το ύψος του ώμου στο backhand κι αν στα rallies σημαδεύει τις περισσότερες φορές το forehand του αντιπάλου του αντί για το τρομερό backhand,κάτι που δεν είναι εύκολο, μόνο και μόνο λόγω συνήθειας από τα ματς κόντρα σε άλλους, τότε θα αυξήσει τις πιθανότητες του.

Μου είναι αδύνατον να ποντάρω εναντίον του Τσιτσιπά και ίσως να το έκανα αν απέναντι του είχε τον  Ναδάλ, όπως το είχα κάνει στον τελικό της Βαρκελώνης και δυστυχώς στο… παρά τρίχα, που λέμε, δεν με διέψευσε, αλλά εδώ μετράει περισσότερο το συναίσθημα και η επιθυμία και λιγότερο η προοπτική. Θεωρώ όμως πως θα έχει την ευκαιρία του, παραμένοντας επιθετικός σε όλη τη διάρκεια του ματς, ανεξαρτήτως στιγμιαίου κόστους, ξεχνώντας δηλαδή το κομμάτι του παιχνιδιού κόντρα στην Ζβέρεφ, που η παθητική αγωνιστική συμπεριφορά του και η λογική διαχείρισης του 2-0 που είχε στα χέρια του, λίγο έλειψε να τον αφήσουν εκτός τελικού.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News