ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ο Αστέρας κατέβασε (στο) επίπεδο (του) τον Ολυμπιακό!

Ο Ολυμπιακός έκανε πισωγύρισμα στο Βελιγράδι και ο Γιάννης Λαμπίρης επισημαίνει ότι τέτοια παιχνίδια δίνουν την ευκαιρία να κάνεις το βήμα παραπάνω

Όταν στο χάρτη των υπολογισμών εμφανίστηκαν τα τρία (συνεχόμενα) εκτός έδρας παιχνίδια σε Μιλάνο, Καζάν και Βελιγράδι το πρώτο ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ήταν να έρθει πρώτα απ’ όλα η παρθενική εκτός έδρας νίκη για να δέσει το…γλυκό με το 7-0 στο ΣΕΦ.

Από εκεί και πέρα η πιο βατή (από πλευράς ταλέντου και ίσως αξίας παικτών) ομάδα φαινόταν και ήταν ο Ερυθρός Αστέρας, με μια όμως σημαντική διαφορά. Η «κολασμένη»  Χάλα Πιονίρ όπως την θυμούνται οι παλαιότεροι («Ατσα Νίκολιτς» είναι το νέο της όνομα την τελευταία πενταετία προς τιμή του προφέσορα του σέρβικου μπάσκετ) δεν έχει καμία σχέση με το Μιλάνο και το Καζάν όσον αφορά τη δυναμική της έδρας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι μόλις μία φορά η ομάδα της Σερβίας αγωνίστηκε στην «Stark Arena», στο παιχνίδι κόντρα στην Μακάμπι Τελ Αβίβ για την 3η αγωνιστική και έκτοτε προτίμησε  το μικρότερο σε χωρητικότητα γήπεδό της που είναι όμως μια τρομερή έδρα.

Ακόμα και τώρα μετά το παιχνίδι στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στο δείκτη αξιολόγησης των ομάδων (Index Rating) που βγαίνει με την εξίσωση: Πόντοι+ριμπάουντ+ασίστ+κλεψίματα+κοψίματα +κερδισμένα φάουλ  -άστοχες βολές-άστοχα σουτ-λάθη -προσωπικά φάουλ-κοψίματα εναντίον.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν 1321 συνολικό δείκτη και ακολουθεί η Εφές με 1312 ενώ ο Ερυθρός Αστέρας βρίσκεται στη 16η θέση με μόλις 1029 βαθμούς.

Εκεί λοιπόν, ο πανέξυπνος τεχνικός των γηπεδούχων, Ντέγιαν Ράντονιτς γνώριζε καλά ότι πρέπει να…ρίξει επίπεδο τον Ολυμπιακό για να τον νικήσει, να τον φέρει στα μέτρα του σαν να λέμε και αυτό έκανε.

Δεδομένου ότι και οι δύο ομάδες έχουν δυνατό όπλο την άμυνα, προσπάθησε να ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του στην επίθεση (και πήρε στο 41% στο τρίποντο όταν έχει μέσο όρο 28%) και στη δημιουργία όπου μοίρασε 23 ασίστ, με τέσσερις παίκτες (Κάλινιτς 6, Μάρκοβιτς 5, Ιβάνοβιτς και Ουόλτερς από 4) να έχουν μαζί 19! Ο Ολυμπιακός αντίθετα είχε μόλις 16 ασίστ για 13 λάθη.

Επίσης οι Σέρβοι έβαλαν 45 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα σε μια από τις κορυφαίες άμυνες. Και όσο δίκιο και να έχει (που έχει) ο Ολυμπιακός για κάποια σφυρίγματα, ξεκάθαρα δεν έχασε από τη διαιτησία.

«Χάσαμε την συγκέντρωσή μας σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, ήμασταν απογοητευμένοι από κάποια σφυρίγματα και βγήκαμε από το πλάνο μας σε άμυνα κι επίθεση» είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας αλλά ξέρει και ο ίδιος πιο καλά απ’ όλους ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και πως μια ομάδα που μπορεί να νικήσει και στην κακή της βραδιά ή εκεί που στραβώνουν όλα, είναι αυτή που αλλάζει επίπεδο και μπορεί να βλέπει πιο ψηλά.

Όχι όσο το έθεσε ο mvp του αγώνα Νίκολα Κάλινιτς (Ο Ολυμπιακός είναι από τα φαβορί για τον τίτλο) αλλά τουλάχιστον στο επίπεδο του να μπορεί να διεκδικήσει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ και όχι απλά να μπει σε αυτά.

Διότι ο Ολυμπιακός παιχνίδια σαν το χθεσινό (με όλους τους παράγοντες) οφείλει να τα παίρνει εάν θέλει να πάει στο επόμενο επίπεδο.

Στο 64-62 και στο 69-69 η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα «κόλλησε» και το πλήρωσε ακριβά. Σε ένα παιχνίδι που πήγε πόντο πόντο όπως στο Καζάν, στο τέλος μέτρησε η έδρα και το πιο καθαρό μυαλό των Σέρβων.

Ήταν μεγάλη ευκαιρία για τους Ερυθρόλευκους να κάνουν ένα σερί νικών μέχρι το πιο δύσκολο παιχνίδι τους στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό προπαραμονή Χριστουγέννων, καθώς την επόμενη διαβολοβδομάδα υποδέχονται Μπάγερν και Βιλερμπάν, παιχνίδια που σαφώς θέλουν μεγάλη προσοχή αλλά είναι στο χέρι των Πειραιωτών να τα κατακτήσουν. Αρκεί να μην παίξουν όπως στο Βελιγράδι…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News