ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Ήρθε η ώρα για αληθινές ευρωπαϊκές υπερβάσεις

Μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και οι προοπτικές για το «αύριο»

Εν αρχή, το γεγονός: από την ώρα που θα βρεθούν στην κλήρωση της Δευτέρας για τα νοκ άουτ παιχνίδια ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, πάει να πει ότι έχουμε ένα θετικό σημάδι. Αφησαν το αποτύπωμά τους σε Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ αντιστοίχως, επιδιώκουν να προχωρήσουν και την ώρα αυτή που συζητάμε, έχουν κάνει το αυτονόητο! Τόσο απλά , αν κάποιος θελήσει να δει την πραγματικότητα στον καθρέφτη.

Κάποιες τους νίκες ήταν αληθινά φαντασμαγορικές, σαν τον στολισμό της Πλατείας Συντάγματος! Μένουν στη μνήμη και τη θύμηση των οπαδών, αλλά στην πορεία κάπου δεν αξιοποιήθηκε στο έπακρο η μαγεία εκείνων των στιγμών. Η χαρά παγιδεύτηκε, τον άγχος την τύλιξε, οι σταθμοί των ονείρων θα μπορούσαν να έχουν παραπάνω κόσμο και λάμψη.

Europa League με… άρωμα Champions League για τον Ολυμπιακό

Πώς να λησμονήσει, ωστόσο,  κάποιος το θρυλικό 3-0 του Ολυμπιακού στην Πόλη επί της Φενέρ, τα δύο γκολ του Μασούρα και τον καταπληκτικό τότε, Τικίνιο; ‘Η τα συναισθήματα που γέννησαν τα γκολ στο τέλος και η αέναη προσπάθεια που ολοκληρώνεται μόνο στο φινάλε του αγώνα; Με τέτοιο (νικητήριο) γκολ κόντρα στην Αντβέρπ ο Ρέαμπτσιουκ φώλιασε στις καρδιές του κόσμου, ενώ και η ασίστ του στο 1-0 με τους Τούρκους στο Νέο Φάληρο ήταν μοναδικά υπέροχη. Κι όμως, ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έρθει πρώτος στον όμιλό του. Το… ζευγάρι των αγώνων, το «3-4», δηλαδή τα ματς με την Αϊντραχτ ήταν αυτά που του κόστισαν. Λίγο η απροσεξία, κάτι ορισμένα διαιτητικά σφάλματα ή το γκολ των Γερμανών στις καθυστερήσεις στο ματς στο σπίτι του, έφεραν την Αϊντραχτ στην κορυφή.

Ενας όμιλος Γιουρόπα Λιγκ με άρωμα… Τσάμπιονς Λιγκ, όπως αντίστοιχος θα είναι και ο αντίπαλος που θα τύχει στον Ολυμπιακό τη Δευτέρα για τον ενδιάμεσο γύρο της διοργάνωσης. Και βέβαια, καλείται να κάνει την υπέρβαση και να μπει στις «16» που συνεχίζουν στο Γιουρόπα. Ο τωρινός Ολυμπιακός που έχει ρολάρει, έχει τα φόντα να προχωρήσει. Το καλοκαίρι τα βρήκε μπαστούνια, έμεινε έξω από τη Λουντουγκόρετς στα πέναλτι, όχι γιατί δεν άξιζε να περάσει, αλλά κυρίως επειδή δεν είχε μονταριστεί στο έπακρο και χτιζόταν ένα σύνολο με νέους παίκτες σε καίριες θέσεις.

Τίποτα στην Ευρώπη δεν χαρίζεται, ούτε στο Conference League

Ο ΠΑΟΚ στον αντίποδα, για μεγάλο διάστημα σχοινοβάτησε ανάμεσα στη δεύτερη και την     τρίτη θέση. Η μείωση του μπάτζετ και η φυγή παικτών που «κάνουν τη διαφορά», μέτρησαν. Θα έχει πάντα στη βαλίτσα με τις εντυπωσιακές παρουσίες το 2-1 στην Κοπεγχάγη και είναι κρίμα που δεν κεφαλαιοποίησε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οι Δανοί ήταν τρένο και έφτασαν στις πέντε νίκες στα υπόλοιπα παιχνίδια, φτάνοντας μέσα – έξω σε τρίποντα. Και ο ΠΑΟΚ, ουσιαστικά σε μια κατηγορία που δημιουργήθηκε από την ΟΥΕΦΑ και του ταιριάζει περισσότερο στη φάση που σήμερα βρίσκεται, κράτησε σε αγωνία τους φίλους του. Το 2-0 επί της Λίνκολν, ακριβώς την τελευταία αγωνιστική, σφράγισε το εισιτήριο και τώρα ελπίζει να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις την ομάδα από το Γιουρόπα Λιγκ που θα βρεθεί στο διάβα του. Δεν θα είναι εύκολο. Τίποτα στην Ευρώπη δεν χαρίζεται. Αλλά τι στο καλό….Αν θέλει να προχωρήσει παραπέρα ας φτάσει στη δική του υπέρβαση.

Επιμύθιο: Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μας κράτησαν συντροφιά με την προσπάθειά τους όλο το προηγούμενο διάστημα και τις φθινοπωρινές νύχτες. Τώρα που μπαίνει  ο χειμώνας με αδυσώπητη ορμή, οι νύχτες ας σταματήσουν την επέλαση των αναμνήσεων. Ας μη  ζούν με το «αν» οι ομάδες… Πρέπει, μπορούν, έχουν το ταλέντο να μπουν στη 16άδα των διοργανώσεών τους.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News