ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Αυτός ναι, είναι Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς!

Η πρόκριση επί του Βόλου με ένα σχεδόν ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο δείχνει πως ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς βρήκε την ταυτότητά του και πλέον του λείπει ένα πράγμα για το βήμα παραπάνω.

Ας τελειώνουμε τη συζήτηση με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Όποια κι αν είναι η έκβαση της τρέχουσας σεζόν, ακόμα και στο καταστροφικό σενάριο να μην καταφέρει ο Παναθηναϊκός ούτε εφέτος να βγει στην Ευρώπη, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πρέπει να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά.

Όποια κι αν είναι η γνώμη του καθενός για την ποιότητα του προπονητή του τριφυλλιού, ένα πράγμα δεν μπορείς να του καταλογίσεις: ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι δηλώσεις του μετά τον αγώνα με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό είναι ενδεικτικές. “Στείλαμε τον κόσμο σπίτι του”, είπε με κυνικό τρόπο περιγράφοντας την πορεία του Παναθηναϊκού έως τώρα, στο φινάλε του 2021. Άδικο έχει; Ένας εντυπωσιακός Παναθηναϊκός στα πρώτα εντός έδρας παιχνίδια, ένας τραγικός Παναθηναϊκός στα εκτός. Κάθε φορά που ο κόσμος ζεσταινόταν βλέποντας μία ομάδα να ξεχειλίζει από ποιότητα, οι “πράσινοι” έδιναν μία στον κουβά και τα έχυναν όλα. Ξενέρα, όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

Τι χρειαζόταν για να σταματήσει αυτό το κρύο-ζέστη; Σταθερότητα. Μία αγωνιστική ταυτότητα για να πάρει μπρος η “πράσινη” μηχανή. Και πήρε. Πριν από λίγες μέρες ο ποδοσφαιριστής του Ατρόμητου, Χάρης Χαρίσης, χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό ως την ομάδα που παίζει την καλύτερη μπάλα. Αφού πρώτα οι περισσότεροι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με απορία στη συνέχεια αντιλήφθηκαν την ουσία των δηλώσεων. Δεν υπήρχε υπερβολή. Αν βγάλουμε από την εξίσωση τον Ολυμπιακό και τον αγωνιστικό του κυνισμό, αυτή την περίοδο την καλύτερη μπάλα την παίζει ο Παναθηναϊκός (μαζί με τον ΟΦΗ).

Αυτό του λείπει για το παραπάνω

Τι δεν έχει ο Παναθηναϊκός; Τη μεγάλη νίκη. Το αποτέλεσμα εκείνο που θα του δώσει την ώθηση και θα αποδείξει σε όλους που έχει τα φόντα να τερματίσει ψηλά. Με Ολυμπιακό 0-0, οκ ήταν στην αρχή της χρονιάς, λογίζεται με θετικό πρόσημο βάσει συνθηκών. Ήττα από τον Άρη, χωρίς να την αξίζει, ήττα από τον ΠΑΟΚ, στο καλύτερο εφετινό παιχνίδι του Δικεφάλου που μετά τη Λεωφόρο λες και… άδειασε, ήττα από την ΑΕΚ σε ένα ματς που ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος, αλλά δεν ήξερε πώς να το δείξει στο χορτάρι.

Καλές οι νίκες με Βόλο, Ατρόμητο, ΠΑΣ, προφανώς κι αυτές βαθμούς δίνουν και σε κρατάνε στο στόχο σου. Αυτό, όμως, που χρειάζεται είναι ένα αποτέλεσμα που θα σε ανεβάσει ψυχολογικά, θα σε “μπουστάρει” για τη δύσκολη συνέχεια.

Το πρωτάθλημα επαναρχίζει με τη νέα χρονιά με ένα τέτοιο παιχνίδι. Παναθηναϊκός εναντίον Άρη και να η ευκαιρία. Ιδού η Ρόδος, που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Με νίκη όχι μόνο “τελειώνει” τους Θεσσαλονικείς στη μάχη για τα πλέι οφ, αλλά δίνει μία ηχηρή παρουσία στους… από πάνω και δη σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ενόψει του έξτρα πρωταθλήματος. Με αυτόν τον ΠΑΟΚ και αυτή την ΑΕΚ η διαφορά του -5 και -7 δεν είναι αξεπέραστη αρκεί οι “πράσινοι” να μην αρχίσουν πάλι τα… κρύο-ζέστη. Γιατί αν ξαναφύγει ο κόσμος, δεν γυρνά (αφήστε που και να επιστρέψει θα είναι λιγότερος με την επικείμενη μείωση στη χωρητικότητα λόγω κορωνοϊού).

Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει που ήρθε και τι έκανε λάθος

Τουλάχιστον, όμως, με την εικόνα του από το ντέρμπι με την ΑΕΚ και μετά δείχνει πως βρίσκει τον προσανατολισμό του. Κατοχή, λίγες φάσεις, αλλά καλές, γκολ, αυτοπεποίθηση και μάχη μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Με σταθερό κορμό ενδεκάδας, χωρίς άλλα πειράματα από τον Γιοβάνοβιτς και με τη διάθεση… σταθεροποίησης.

Στα καλά ματς προσθέστε και αυτό του Βόλου. Χθες ο Παναθηναϊκός ήταν ολοκληρωτικός σε ένα παιχνίδι που δεν ήθελε και πολύ να γίνει η ζημιά. Ο αντίπαλος θέλει το 1-0, δεν είναι δύσκολο να στο κάνει και να σε βραχυκυκλώσει, αλλά η ομάδα του Γιοβάνοβιτς τελείωσε το ματς με μηδέν φάσεις στην εστία του Διούδη και… ρεκόρ χαμένων ευκαιριών, σε ένα συνολικό 0-0 που την αδικεί σφόρδρα.

Λιθαράκι-λιθαράκι, αγώνα με αγώνα, χτίζεται η νοοτροπία. Όταν “κουμπώσει” και μία νίκη σε ντέρμπι θα μπορούμε να μιλάμε για Παναθηναϊκό για τα… πάνω πατώματα. Λίγο ακόμα θέλει. Προς το παρόν, πάντως, όλο αυτό το πιστώνεται ο Γιοβάνοβιτς που αντιλαμβάνεται το μέγεθος του Παναθηναϊκού και το μέγεθος της ευθύνης του.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News