ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Ήττα-πάθημα για διοίκηση και ομάδα στον Παναθηναϊκό

Το μπλόκο του Παναθηναϊκού στο Πανθεσσαλικό, η ήττα-πισωγύρισμα και η κουβέντα περί διαιτησίας. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος

Τι δεν έκανε ο Παναθηναϊκός στον Βόλο; Δεν σκόραρε στις ευκαιρίες που δημιούργησε. Ό,τι έκανε στα προηγούμενα παιχνίδια, σε έναν εξαιρετικό μήνα που τον εκτόξευσε στην 4η θέση της βαθμολογίας. Στον Βόλο ο Παναθηναϊκός του πρώτου ημίχρονου “πάτησε” τους γηπεδούχους, έκανε διψήφιο αριθμό τελικών, είχε καθαρές φάσεις και φτάσαμε στο 44′ να μιλάμε για την αποβολή του Σάντσες και να τη χρησιμοποιούμε ως βασικό αίτιο για την ήττα. Μαχαιριά ναι, καταδικαστική όχι.

Ο Παναθηναϊκός, με ματς λιγότερο, έχασε την ευκαιρία με διπλό στο Πανθεσσαλικό να ξεπεράσει τον ΠΑΟΚ, να ανέβει 3ος και μετά ας βγουν τα κομπιουτεράκια με τα χρωστούμενα παιχνίδια. Το θέμα θα ήταν καθαρά ψυχολογικό. Πάνω από τον ΠΑΟΚ κι άλλη σερί νίκη, συνέχεια της ανοδικής πορείας. Αυτά πρέπει να κρατήσει, αυτά δηλαδή που δεν έκανε στην έδρα του Βόλου και έφυγε σκυμμένο το κεφάλι.

Άγιος Βασίλης… Κώτσιρας

Πριν την αποβολή του Σάντσες τι έκαναν οι “πράσινοι”; Ωραίο build up, πολλές φάσεις, με MVP τον Παλάσιος και τον Μακέντα εκτός παιχνιδιού. Έκαναν και κάτι μεγαλύτερο: χάρισαν ένα γκολ στον Βόλο. Κανονικό δώρο, Άγιος Βασίλης στις 9 Γενάρη. Κόντρα στη ροή του αγώνα, με έναν Βόλο να μη μπορεί να βγάλει αντίδραση, έρχεται το λάθος του Κώτσιρα και από κάπου στο βάθος ακούστηκε ένας στίχος από τραγούδι του… άλλου Κότσιρα, με όμικρον: “Όταν θα νιώσεις όπως ένιωσα εγώ, το πρόβλημα μου όταν γίνει και δικό σου…”

Αποδέχθηκε τη μοίρα του

Από το πουθενά, στην κυριολεξία, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να κυνηγάει το σκορ, πρώτη φορά μετά από καιρό. Είχαμε δει την ομάδα του Γιοβάνοβιτς τι μπορούσε να κάνει με το προβάδισμα υπέρ της, δεν την είχαμε δει στα τελευταία ματς τι μπορούσε να κάνει έχοντας στην πλάτη της ένα γκολ. Και, ναι, ήρθε η αποβολή του Σάντσες για να δέσει το γλυκό. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον εκνευρισμό που έβγαλαν οι “πράσινοι” στο δεύτερο μέρος στις επιλογές τους στο χορτάρι. Καμία έμπνευση, καμία ένταση, καμία προσωπική ενέργεια. Λες και μετά την κόκκινη κάρτα αποδέχθηκαν τη μοίρα τους.

Στο τέλος του ματς ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποτύπωσε την εικόνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καμία κουβέντα για τη διαιτησία, ώριμη τοποθέτηση, αποδοχή των λαθών της ομάδας του και αναγνώριση της ήττας. Ούτε άναρθρες κραυγές ούτε παράπονα ούτε μεμψιμοιρία. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού παραμένει προσγειωμένος στην πραγματικότητα και η πραγματικότητα θέλει τους “πράσινους” με μία χαμένη ευκαιρία για ακόμα ένα βήμα προς τα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας και μία γενικότερη ατμόσφαιρα αδικίας λόγω της απόφασης του διαιτητή να τον αφήσει για ένα ημίχρονο με 10 παίκτες.

Απροστάτευτος ο Παναθηναϊκός

Και έτσι ήρθε, λίγο μετά το σφύριγμα της λήξης, η επίσημη θέση του Παναθηναϊκού για τον Κλάτενμπεργκ. Άρση της εμπιστοσύνης και σιγά τ’ αυγά. Έπρεπε να φτάσει στην 17η αγωνιστική για να καταλάβει ο επίσημος Παναθηναϊκός ότι είναι πρόβατο στη σφαγή σε κάθε παιχνίδι. Έπρεπε να καταλάβει μετά από 17 αγωνιστικές ότι μέχρι τώρα τον έσωζαν τα αποτελέσματα και όταν χρειαστεί θα την φάει την… κατραπακιά. Ανεξάρτητα από το αν ήταν ή όχι κόκκινη του Σάντσες, οι “πράσινοι” έπρεπε να είχαν πάρει τα μέτρα τους νωρίτερα. Να προστατευτεί η ομάδα στη δύσκολη συνέχεια. Τόσο απλά.

Τώρα οι φωνές, οι διαμαρτυρίες και οι επίσημες τοποθετήσεις δεν έχουν νόημα. Πρώτον γιατί ο Παναθηναϊκός δεν έχει τη δύναμη για να “ακουστεί” και δεύτερον γιατί ακόμα και να ακουστεί ουδείς θα τον πάρει στα σοβαρά. Κι αυτό οφείλεται στον τρόπο που διοικείται συνολικά.

Για θυμηθείτε πόσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός από τη διαιτησία; Πολλές. Και τι έγινε; Όσες φορές τόλμησε να διαμαρτυρηθεί μόνο τον… μπελά του δεν βρήκε. Σαν παρείσακτο τον αντιμετώπισαν. Τι άλλαξε σε αυτό; Τίποτα. Καμία αλλαγή από τη διοίκηση, καμία αντίδραση, καμία δυναμική παρέμβαση, μόνο όπου φυσάει ο άνεμος. Και τώρα το πληρώνει.

Απαιτείται άμεση αντίδραση

Αυτή τη στιγμή, μετά την ήττα από τον Βόλο, ο Παναθηναϊκός είναι χωρισμένος σε δύο κομμάτια: ΠΑΕ και αγωνιστικό. Καθένας τη δουλειά του. Η διοίκηση οφείλει να προστατεύσει την ομάδα, έστω και καθυστερημένα. Να μην αφήσει κανέναν στη συνέχεια του πρωταθλήματος να “κλέψει” τον ιδρώτα τον ποδοσφαιριστών. Ο Γιοβάνοβιτς, από την άλλη, οφείλει να μάθει από το πάθημα του Βόλου και να επιστρέψει τους “πράσινους” στα θετικά αποτελέσματα.

Η ήττα στο Πανθεσσαλικό δεν είναι καταστροφική, δεν θύμισε τις άλλες εκτός έδρας στο φετινό πρωτάθλημα. Πόνεσε, όμως, γιατί ήρθε σε μία στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε βρει τον δρόμο του, χωρίς γκρίνια και πισωγυρίσματα. Πόνεσε ακόμα περισσότερο γιατί ήρθε κυρίως από λάθη των “πράσινων”.

Και τώρα τα επόμενα. Ακολουθεί δύσκολη σειρά αγώνων και φυσικά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Παιχνίδια ειδικών συνθηκών και υψηλών απαιτήσεων. Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει τι πρέπει να κάνει, η διοίκηση οφείλει να τον βοηθήσει. Τόσο στα προαναφερθέντα… διαιτητικά όσο και στα μεταγραφικά. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News