ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Η Φενέρ τον νίκησε... σαν Ολυμπιακός!

Η Φενέρμπαχτσε φορεσε τα… «ερυθρόλευκα» για να πετύχει τη νίκη της χρονιάς και ο Γιάννης Λαμπίρης αναλύει τα αίτια της ήττας του Ολυμπιακού στην Πόλη

Η Φενέρμπαχτσε… Πειραιώς πέτυχε τη πιο μεγάλη και σημαντική νίκη της ως τώρα στη σεζόν. Όχι η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν άλλαξε έδρα, στην Πόλη παραμένει απλά χθες υπό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έπαιξε σαν καμικάζι και με πάθος και δύναμη, στοιχεία που συνήθως βγάζει στο γήπεδο ο Ολυμπιακός.

Ναι η Φενέρ επικράτησε των Ερυθρολεύκων παίζοντας με τα δικά του όπλα. Μια ομάδα με το «μαχαίρι στα δόντια» που όταν είναι αουτσάιντερ γιγαντώνεται και μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Έτσι ήταν χθες η τουρκική ομάδα απέναντι σε έναν Ολυμπιακό πνευματικά (και πολύ λιγότερο σωματικά) ανέτοιμο για αυτό το κρας τέστ.

Θα πει κάποιος, έ δεν χάθηκε και ο κόσμος μια εκτός έδρας ήττα σε μια δύσκολη έδρα. Μέσα στο πρόγραμμα είναι.

Όχι για ομάδα που πλέον (θέλοντας και μη δεν μπορεί να το κρύψει) φλερτάρει ακόμα και με την πρώτη τετράδα που δίνει πλεονέκτημα έδρας. Ναι τέτοιες νίκες είναι που δίνουν ξεκάθαρο αβαντάζ για το κάτι παραπάνω όπως έγινε λίγο αργότερα με το «διπλό» του Μιλάνου στη Βαρκελώνη (πρώτη εντός έδρας ήττα των Καταλανών).

Αν θέλει, ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες, αλλά… 

Αν θέλει ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες, αλλά εάν τις παραμερίσει και δει την ουσία είναι σίγουρο ότι θα βγει πολύ περισσότερο κερδισμένος στο μέλλον και ας έχασε χθες.

Ναι οι διαιτητές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στη διπλή τεχνική ποινή σε λίγα δευτερόλεπτα στον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά ο κόουτς του Ολυμπιακού είχε πάρει το μήνυμα από τη γρήγορη προειδοποίηση του πρώτου διαιτητή του αγώνα, του Μιγκέλ Ανχελ Πέρεθ. Εκεί που ο κόουτς Μπαρτζώκας του είπε: «Μα και στον αντίπαλο πάγκο ο κόουτς φωνάζει συνέχεια».  

Το αυτί του Ισπανού ρέφερι ήταν φανερό ότι δεν ίδρωσε και απλά περίμενε την αφορμή με τον Έλληνα τεχνικό να του βάζει βούτυρο στο ψωμί του.

Ακόμα πιο εύκολα έκανε τα πράγματα ο Τάιλερ Ντόρσεϊ «τσιμπώντας» στα mind games του Χαζέρ και του Ακπινάρ. Ο Τζόρτζεβιτς «θυσίασε» 1-2 στρατιώτες (πιόνια) για να «φάει» τη βασίλισσα του αντιπάλου και τα κατάφερε περίφημα εκνευρίζοντας τον Αμερικάνο και βγάζοντάς τον εκτός κλίματος αγώνα.

Ήρθε και ο τραυματισμός (και η πρόωρη αποχώρηση με μόλις 4.15 λεπτά συμμετοχής) του Σακίλ ΜακΚίσικ για να δέσει το γλυκό. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι ήταν οι παλαιότεροι στην ομάδα, η ελληνική τριάδα (Πρίντεζης-Σλούκας-Παπανικολάου) που μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα και την έλλειψη προπονήσεων και τα πνευματικά παιχνίδια των αντιπάλων.

Ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία!

Ο Ολυμπιακός έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να νικήσει μια ομάδα με δύσκολη έδρα που είχε χτυπηθεί όμως και αυτή από κορονοϊό, είχε νοκ άουτ τους δύο κορυφαίους παίκτες της με τραυματισμό (Ντε Κολό και Βέσελι) και ψιλοέχασε μέσα στον αγώνα (με νέο τραυματισμό) και τον μακράν mvp της, τον Πιέρια Χένρι, παίκτη που είχε «σταμπάρει» από νωρίς πέρυσι ο κόουτς Μπαρτζώκας για τον Ολυμπιακό αλλά επέμεινε μέχρι τέλους (και δικαιώθηκε) η ομάδα στη διεκδίκηση του Ντόρσεϊ.

Η απώλεια των δύο ηγετών της Φενέρ έκανε τους γηγενείς παίκτες (που ήταν πάντα κομπάρσοι ακόμα και επι εποχής Ζέλικο Ομπράντοβιτς να πέσουν σαν καμικάζι στη μάχη και να την κερδίσουν φωνάζοντας στον προπονητή τους είμαστε και εμείς εδώ. Με πρώτο και καλύτερο τον Μαχμούτογλου αλλά και τον Χαζέρ.

Από την άλλη πλευρά οι παίκτες του Ολυμπιακού είδαν τον προπονητή τους να πηγαίνει στα αποδυτήρια τρία λεπτά πριν το ημίχρονο, πήγαν και αυτοί στην ανάπαυλα και ήταν σαν να μην ξαναβγήκαν.

Ναι όταν δέχεσαι σε ένα δεκάλεπτο (3ο) 30 πόντους με 7/9 τρίποντα και κάνεις τα 9 από τα συνολικά 15 λάθη σου, είναι σαν να μην έχεις βγει στο γήπεδο. Και έτσι δεν δημιουργεί την παραμικρή έκπληξη το ότι για πρώτη φορά εφέτος ο Ολυμπιακός δέχτηκε 94 πόντους. Το παιχνίδι είχε πολλά κοινά με την ήττα στο Βελιγράδι κυρίως στη νοοτροπία της ελληνικής ομάδας.

Υ.Γ.   Σε ένα παιχνίδι που έχει κριθεί από νωρίς, είναι λάθος να μένουν παίκτες (Λιβιό Ζαν Σάρλ και Κουίνσι Εϊσι με το DNP (δεν αγωνίστηκε) δίπλα στο όνομά τους. Αν ο Εϊσι δεν είναι ακόμα έτοιμος καλύτερα να είχε ταξιδέψει ως 12ος ο Λούντζης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News