EUROLEAGUE: Ο Ολυμπιακός δυσκολεύει τη ζωή του

Ο Ολυμπιακός έχασε το πρώτο του παιχνίδι στο ΣΕΦ, αλλά ο Γιάννης Λαμπίρης θυμίζει ότι πιο ανησυχητικό είναι η εικόνα που δείχνει η ομάδα τον τελευταίο μήνα

Χάνοντας το πρώτο του «κανονάκι» (όπως λέγαμε παλιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια) σε ένα από τα πιο βατά – θεωρητικά – παιχνίδια στην έδρα του ο Ολυμπιακός έβαλε τον εαυτό του σε πολύ δύσκολη θέση.

Διότι είναι αλήθεια ότι ποτέ ο Γιώργος Μπαρτζώκας (ακόμα και όταν η ομάδα του βρέθηκε στο ιδανικό 12-5 στο φινάλε του πρώτου γύρου) δεν μίλησε για πλεονέκτημα έδρας, όμως εδώ οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο πλέον είναι εκτός τετράδας, αλλά βρίσκονται μόλις δύο νίκες πάνω από Εφές, Μονακό και Μπάγερν με τις δύο τελευταίες να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν απόψε ακόμα και στη μία νίκη (πιο δύσκολα η Μονακό που φιλοξενεί τη Ρεάλ, πιο εύκολα λογικά η Μπάγερν που υποδέχεται στο γερμανικό εμφύλιο της Αλμπα).

Εδώ φυσικά θα πρέπει να αναφέρουμε και μια σημαντική παράμετρο ότι απόψε αργά το βράδυ Μπάγερν και Μονακό θα έχουν φτάσει τους 22 αγώνες ενώ οι Ερυθρόλευκοι έχουν 20.

Ο Ολυμπιακός «πέταξε» στα σκουπίδια μια από τις τρεις εκτός έδρας νίκες του

Ο Ολυμπιακός «πέταξε» χθες στα σκουπίδια τη μια από τις τρεις σημαντικές εκτός έδρας νίκες που είχε πετύχει σε Μιλάνο, Καζάν και ΟΑΚΑ γνωρίζοντας την πρώτη του εντός έδρας ήττα.

Εντάξει θα ήταν έτσι και αλλιώς εξαιρετικά δύσκολο να τελειώσει αήττητος σε 17 απαιτητικά παιχνίδια στο ΣΕΦ, όμως άλλο να χάνεις από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τη Μπαρτσελόνα, την Αρμάνι ή ακόμα και την Εφές (ομάδες που πρόκειται να φιλοξενήσει) και άλλο να γνωρίζει την πρώτη ήττα στην ιστορία του εντός έδρας από τον Ερυθρό Αστέρα.

Ο οποίος έχει πάντα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού με στόχο να κρατήσει τον αντίπαλο κάτω από τους 70 πόντους και όποιος την… πατήσει φεύγει χαμένος ακόμα και στην έδρα του όπως έγινε με τη Ζενίτ και τη Μακάμπι (οι άλλες δύο εκτός έδρας νίκες των Σέρβων που ναι παλεύουν μαθηματικά για την είσοδο στα πλέι οφ, δεν έχουν όμως τα φόντα για να μπουν τελικά σε αυτά).

Ακριβώς για αυτό ο Ολυμπιακός όφειλε να κάνει το 10-0 καθώς τα υπόλοιπα επτά παιχνίδια που του απομένουν στην έδρα του είναι φωτιά και λάβρα! 

Είτε από Ρωσία μεριά (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ, Ούνιξ), είτε από Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία (Αρμάνι, Μπαρτσελόνα, Εφές) είτε από το εγχώριο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Δηλαδή οι Ερυθρόλευκοι έχασαν το πιο βατό παιχνίδι από αυτά που τους απομένουν στο ΣΕΦ που μπορεί να μην μετρήσει σε ισοβαθμία (αποκλείεται να βρεθούν στον ίδιο συντελεστή οι δύο «ερυθρόλευκες» και με αδελφικές σχέσεις ομάδες) αλλά «πονάει» πολύ στη γενικότερη οικονομία της βαθμολογίας.

Εκεί που θα γίνεται ο… σκοτωμός για μια 1-2 νίκες που θα κάνουν τη διαφορά, αυτές οι δύο «πληγές» από τον Ερυθρό Αστέρα (ιδιαίτερα η χθεσινή) θα παραμένουν ανοιχτές και θα «πονάνε».

Ο Ολυμπιακός έχει να παίξει καλό μπάσκετ… από πέρσι

Η πειραϊκή ομάδα έχει να παίξει καλό μπάσκετ… ένα χρόνο από το 2021 και την εμφατική νίκη με 19 πόντους στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού.

Ναι τη «γονάτισε» ο κορονοϊός δεν το συζητάμε, αλλά εδώ και ένα μήνα η ομάδα ψάχνεται, διότι δεν είναι τόσο οι τρεις συνεχόμενες ήττες, αλλά κυρίως ο τρόπος που έγιναν και η γενικότερη εικόνα που δείχνει ο Ολυμπιακός όλο αυτό τον καιρό.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν μας βλέπω καλά» είπε με ειλικρίνια ο Σάσα Βεζένκοφ που χωρίς να είναι κλασσικός σουτέρ, είναι ο πιο αξιόπιστος της ομάδας του. Χθες άρχισε με 4/4 και τελείωσε με 4/7 όταν αναγκάστηκε να «κυνηγήσουν» οι γηπεδούχοι κάποιους γρήγορους πόντους αλλά όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του μαζί είχαν 4/22 !

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έκαναν – σε μεγάλο βαθμό – το ίδιο λάθος που είχαν πράξει και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ενώ ο Μουσταφά Φάλ τους έδειχνε τον εύκολο δρόμο προς τη νίκη (εφόσον του περνούσαν τις μπάλες) αυτοί βάλθηκαν να… χτίσουν νέα εξέδρα.

Επίσης το πολύ το τάκα τάκα (σε στυλ Γκουαρντιόλα με συνεχείς εναλλαγές στις πάσες) δεν είναι λύση εάν δεν μπαίνουν τα τρίποντα. Και όταν δεν μπαίνουν τα σούτ, τότε πρέπει ή να μπαίνει η μπάλα στη ρακέτα στον ψηλό, ή να μπαίνει ο παίκτης με τη μπάλα μέχρι το καλάθι, κάτι που όποτε το έκανε (ο Σλούκας) είχε εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ξεκινώντας με δύο πολύ σημαντικές απώλειες στην αμυντική ενέργεια της ομάδας (Παπανικολάου και ΜακΚίσικ) και μια ακόμα έμπειρη λύση στο «4» (Πρίντεζης) ο Ολυμπιακός ήταν σε μονόδρομο ουσιαστικά καθώς το αντίδοτο για να πάρει τη νίκη ήταν η ομαδική (και καλή) άμυνα. Που όχι μόνο του έλειψε αλλά επέφερε και 17 λάθη, που είναι μεγάλος αριθμός.

Κόουτς και παίκτες πρέπει να ηρεμήσουν, να αποφορτιστούν (από τον εκνευρισμό τους που βγαίνει – και φαίνεται – μέσα στο παρκέ) και να ψάξουν μια νίκη, προς το τέλος της άλλης εβδομάδας στην χιονισμένη Βιτόρια για να σπάσουν ένα σερί συνεχόμενων ηττών που δύσκολα θα σταματήσει νωρίτερα την Τετάρτη στη Μαδρίτη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News