Ολυμπιακός: Κάθε ντέρμπι και καλύτερος

Οι Ερυθρόλευκοι θριάμβευσαν στο ντέρμπι με κατοστάρα και ο Γιάννης Λαμπίρης θυμίζει το πότε μπήκαν οι βάσεις για το χθεσινό θρίαμβο.

«Η ήττα μάς πονά πολύ, και μας και τους φιλάθλους μας, αλλά θα παίξουμε πολλές φορές με τον Παναθηναϊκό φέτος και θα είμαστε καλύτεροι την επόμενη φορά».

Ο κόουτς Μπαρτζώκας – που έδωσε ρεσιτάλ κοουτσαρίσματος και διαχείρισης – είχε κυκλώσει εκείνη την ημερομηνία της 22ης Νοεμβρίου όταν η ομάδα του έχασε από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα ενώ ήταν μπροστά στο σκορ ακόμα και με 14 πόντους.

Δεν την ξέχασε και φρόντισε να την υπενθυμίζει και στους παίκτες του και λες και έχουν βάλει στοίχημα να εμφανίζονται όλο και καλύτεροι όταν παίζουν με τον Παναθηναϊκό.

Εξαιρετική εμφάνιση και νίκη με 19 πόντους διαφορά στο ΟΑΚΑ στον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας, 100άρα (η πρώτη σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων») και νίκη με 28 πόντους στο δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας.

Ενώ ενδιάμεσα υπήρχε και το πιο αμφίρροπο παιχνίδι τους στον τελικό κυπέλλου στο Ηράκλειο όπου οι Ερυθρόλευκοι κράτησαν τον αντίπαλό τους χωρίς καλάθι στο τελευταίο δεκάλεπτο και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τίτλου.

Εμφάνιση υπερηχητική

Η χθεσινή εμφάνιση των κυπελλούχων Ελλάδας ήταν υπερηχητική όσο και αν απέναντί τους, παρουσιάστηκε ένας πολύ κακός Παναθηναϊκός.

Στην ουσία οι Πράσινοι μπόρεσαν να παίξουν όσο τους επιτρέψανε οι αντίπαλοί τους και αυτή τη φορά ο Ολυμπιακός δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει την ευκαιρία για μια μεγάλη νίκη.

Εξ’ ου και όταν η διαφορά έπεσε κάποια στιγμή από του 32, στους 14 πόντους οι Ερυθρόλευκοι την εκτόξευσαν εκ νέου μέχρι και τους 35 πόντους  διαφορά (97-62) λίγα λεπτά πριν το τέλος.

Ο Μουσταφά Φάλ αυτή τη φορά ολοκλήρωσε το έργο που είχε αφήσει…μισό (με ευθύνη όμως περισσότερο των συμπαικτών του) στον αγώνα του πρωταθλήματος του ΣΕΦ και έκανε τη διαφορά.

Και επειδή τα τρίποντα δεν είναι τόσο θέμα τύχης όσο πνευματικής ηρεμίας και καλής ψυχολογίας από τα 4/28 του αγώνα στο πρωτάθλημα στο  ΣΕΦ, ο Ολυμπιακός χθες άρχισε με 6/8 και τελείωσε με 13/29 έχοντας ευστοχήσει επτά παίκτες του συνολικά έξω από τη γραμμή των 6.75

Το 50-18 του 15’ έδειχνε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο το βαθμό συγκέντρωσης που είχαν οι Ερυθρόλευκοι και την εντελώς λάθος προσέγγιση στο παιχνίδι από τους Πράσινους.

Απίστευτος βαθμός συγκέντρωσης

Εάν κάποιος – που έβλεπε το ντέρμπι – δεν ήξερε το πρόγραμμα των δύο ομάδων, θα θεωρούσε ότι ο Παναθηναϊκός είχε δώσει ένα απαιτητικό παιχνίδι δύο μέρες πριν στο Κάουνας (και με μακρινό ταξίδι και με μεγάλη σπατάλη ενέργειας) και ο Ολυμπιακός είχε μείνει ξεκούραστος και να προετοιμάζεται σχεδόν μια εβδομάδα μόνο για αυτό το ντέρμπι, ενώ έγινε ακριβώς το αντίθετο.

Και όμως ο Ολυμπιακός (που είχε και όλη την πίεση του πρέπει για το αποτέλεσμα) ήταν αυτός που είχε απίστευτο βαθμό συγκέντρωσης και μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια για να τελειώσει τον αγώνα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τρομερή αλληλοκάλυψη στην άμυνα, πλουραλισμός στην επίθεση, αυταπάρνηση και πάθος για την κάθε μπαλιά, απέναντι σε μια ομάδα που δεν μπόρεσε καν να προβάλει αντίσταση όσο  και αν εγωισμός της ήταν ήδη πολύ πληγωμένος και από την απώλεια του κυπέλλου αλλά και από τη βαριά ήττα στο ΟΑΚΑ πάλι για την Ευρωλίγκα.

Το μεγαλύτερο παράσημο χθες για τον κόουτς Μπαρτζώκα ήταν ότι ενώ η ομάδα του σημείωσε την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» (28 πόντοι μετά τους 20 το 1997 στο ΟΑΚΑ, τους 19 εφέτος και πάλι στο ΟΑΚΑ και τους 17 το 2002) αυτό το πέτυχε με σχεδόν το σύνολο των παικτών να αγωνίζονται λιγότερο από 25 λεπτά ο καθένας (με εξαίρεση μόνο τον Σλούκα που αγωνίστηκε 29.35 και τον Παπανικολάου με28.06).

Αποτέλεσμα όποιος έμπαινε στο παρκέ έδειχνε ιδιαίτερα  φρέσκος και πρόσφερε άμεσα στην ομάδα σε πόντους αλλά και σε ενέργεια στην άμυνα.

Ο Μουσταφά Φαλ μπορεί να ήταν ο mvp αλλά το συγκεκριμένο τίτλο διεκδικεί και ο Σάσα Βεζένκοφ καθώς ήταν ο παίκτης με το πιο καθαρό μυαλό τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός επιχειρούσε να μαζέψει τη διαφορά και την είδε πάει στους 14 (από 32).

Εκεί ο Σάσα Βεζένκοφ είχε εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση και ήταν αυτός που ξανάναψε το φυτίλι της εκτόξευσης της διαφοράς που έφτασε μέχρι και το +35 (97-62) θυμίζοντας σημειολογικά τον 5ο και καθοριστικό τελικό πρωταθλήματος του 1996.

Όπως και να έχει ο Ολυμπιακός έχει πάρει τον αέρα του Παναθηναϊκού με τρεις  συνεχόμενες νίκες και απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η αναμέτρηση του ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα πριν οι δύο ομάδες δώσουν ραντεβού (λογικά) για τους τελικούς της Α1.

Είναι δεδομένο ότι μετά από μια τέτοια νύχτα ντροπής (που δεν γνωρίζουμε εάν επιφέρει και κάποια αλλαγή στην ομάδα) ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να γιατρέψει τις πληγές του ποντάροντας (στο επόμενο ματς) και στον πληγωμένο του εγωισμό. Το αν θα είναι αρκετό θα φανεί σύντομα. Διότι ακόμα και από τον κόσμο του Παναθηναϊκού μια ακόμα συγγνώμη – σε ενδεχόμενη νέα κακή εμφάνιση – δεν θα είναι αρκετή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News