Ολυμπιακός: Οδηγός (προς αποφυγή) για τα πλέι οφ

Η Μονακό έκανε…παρέλαση κόντρα στον Ολυμπιακό και ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί γιατί αυτό δεν προκάλεσε έκπληξη

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς…καθηγητής του μπάσκετ για να καταλάβει ότι το πνεύμα (και η ψυχή) των παικτών του Ολυμπιακού είχαν μείνει στο ΣΕΦ,  της περασμένης εβδομάδας στο εντυπωσιακό μπασκετικό σόου απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Στο Πριγκιπάτο του Μονακό είχαν ταξιδέψει μόνο τα…σώματα των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα που όσο και αν φώναζε κατά τη διάρκεια του αγώνα ή στα τάιμ άουτ δεν μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Το πιο ανησυχητικό σημάδι για τους Πειραιώτες είχε φανεί πολύ νωρίτερα από το καταστροφικό  δεύτερο δεκάλεπτο (που έληξε με επιμέρους σκορ 29-9). Ήταν στο πρώτο, στο μοναδικό που  το παιχνίδι ήταν ντέρμπι και ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά μόλις με τρεις πόντους (22-19).

Πολύ απλά διότι σε ένα κλειστό παιχνίδι πόντο πόντο η ελληνική ομάδα έκανε το πρώτο της φάουλ κοντά στη λήξη του δεκαλέπτου !

Δείγμα του βαθμού της πνευματικής συγκέντρωσης που είχαν.

Στο Μόντε Κάρλο έχαναν και τα…πέναλτι

Στο ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό έβλεπαν το καλάθι  σαν…βαρέλι (ιδιαίτερα στο πρώτο δεκάλεπτο) και το ίδιο διάστημα στο Μόντε Κάρλο έχαναν και τα…πέναλτι (αμαρκάριστα τρίποντα μετά από εξαιρετικές περιστροφές).

Η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι αυτός που ενοχλεί κάποιες φορές.

Ο Ολυμπιακός εφέτος δεν…κατέβηκε σε τέσσερα γήπεδα. Δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη (88-69 από την Εφές και 94-80 από τη Φενέρμπαχτσε) μια στο Βερολίνο (90-75 από την Αλμπα) και χθες με τη Μονακό (το 92-72 τον κολακεύει καθώς η διαφορά είχε πάει μέχρι και τους  27 πόντους !).

Σε αυτήν την τετράδα αγώνων θα μπορούσε να μπει ένα σκαλάκι πιο κάτω και το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ με ντέρμπι στο πρώτο και «παράδοση» στο δεύτερο ημίχρονο (84-69 από τη Μακάμπι).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη τετράδα αγώνων μια από τις καλύτερες άμυνες στην Ευρωλίγκα δεχόταν 90+ πόντους, δείγμα του ότι το μυαλό  και το πνεύμα ήταν κάπου αλλού εκείνα τα δύσκολα αγωνιστικά βράδια.

Χθες δεν ήταν ένας και δύο παίκτες που ήταν «απόντες» ή σε κακή βραδιά.

Η πρωταπριλιά και η ευκαιρία

Τα λάθη αφελέστατα και συνεχόμενα, η άμυνα με τα μάτια και ήταν χαρακτηριστικές οι φάσεις όπως για παράδειγμα το χαμένο λέι άπ του Ζαν Σάρλ και στην κόντρα επίθεση αχρείαστο φάουλ του Σλούκα στο Λι και τρεις βολές.

Να εύκολα μια μίνι διαφορά πέντε πόντων (-2+3) και τέτοια σετάκια λαθών ή κακών υπολογισμών μπρος πίσω έγιναν τουλάχιστον 4-5 φορές.

Ναι είναι μεγάλη επιτυχία που ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα πλέι οφ και αυτός ήταν ο αρχικός στόχος. Όμως η (γενικότερη) εικόνα της ομάδας και η πορεία μέχρι τώρα είναι αυτή που αφήνει υποσχέσεις και δημιουργεί προσδοκίες για κάτι παραπάνω.

Σε τέτοιο βαθμό που αν την…πρωταπριλιά (όπου ο Ολυμπιακός δίνει τον τελευταίο του αγώνα για την κανονική περίοδο με τη Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ) οι Ερυθρόλευκοι δεν έχουν το πλεονέκτημα έδρας θα μιλάμε για μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

Αν τώρα το πλεονέκτημα έρθει δεν αποκλείεται ένα νέο διασταύρωμα (3-6) πολύ περισσοτέρων αγώνων με τη Μονακό μια  ιδιαίτερα αθλητική ομάδα και από τις πιο φορμαρισμένες στην Ευρωλίγκα αυτή τη στιγμή.

Ίσως θα ήταν καλό να την αποφύγει, αλλά ας φτάσει στο πλεονέκτημα έδρας και μετά βλέπει.

Όμως για να πάρει το αβαντάζ θέλει πάση θυσία να μη φύγει με άδεια χέρια από τη Γαλλία όπου αύριο τον φιλοξενεί η Βιλρεμπάν και μετά να τα παίξει όλα για όλα με τους Καταλανούς.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News