ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: O κομβικός Ντι Μαρία , το παρελθόν και η… ΑΕΚ

O Κώστας Κοφινάς γράφει για έναν… Άγγελο που ξεπροβάλλει πίσω από τη λάμψη του Μέσι και θυμάται μια ελληνική συζήτηση για τον υποτιμημένο Αργεντινό άσσο

Ο Ανχελ Ντι Μαρία δεν είναι πλέον παιδαρέλι. Βαδίζει στα 33 του χρόνια, άρα οι καλές ημέρες (στο αθλητικό κομμάτι, εννοείται) ανήκουν στο παρελθόν. Και τι μ’ αυτό; Μολονότι όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περίμενε τον Μέσι να αποβεί καθοριστικός, αν και μετά τον τελικό του Copa America οι πάντες συζητούσαν για τον μίστερ 10 της Αλμπισελέστε, η υπογραφή ανήκε στον Ντι Μαρία.

Όχι ακριβώς υπασπιστής του Μέσι και σίγουρα πρωταγωνιστής αν βρισκόταν σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Μα, για σταθείτε. Ο Ντι Μαρία είναι ο άνθρωπος που έκανε μεταγραφές εκατομμυρίων σε σπουδαία κλαμπ. Αφησε τη Ροζάριο και μετακόμισε στην Μπενφίκα, τη Ρεάλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά βρέθηκε στο γεμάτο φως Παρίσι. Ηταν συνεπής και έξοχος στα καθήκοντά του, με εξαίρεση ίσως τη βραχύβια θητεία του στην Αγγλία, όχι όμως ο νούμερο 1 στη συνείδηση του κοινού.

Ο κόσμος τον αντιμετώπιζε τις περισσότερες φορές με ένα «ναι μεν αλλά». Ακόμη και τώρα θυμάμαι καλά την εξής ιστορία: ήταν μετά την ήττα της ΑΕΚ (1-2) στη Λισαβώνα με αντίπαλο τη Μπενφίκα, χειμώνας του 2009. Ο Ντι Μαρία στα 23 του χρόνια εξελισσόταν διαρκώς και άρεσε όλο και περισσότερο στους θεατές το στυλ παιχνιδιού του. Σημείωσε δύο γκολ με την ΑΕΚ σε ένα αδιάφορο ματς των ομίλων του Europa League, το δεύτερο με ένα ασύλληπτο τακουνάκι σχεδόν έξω από την περιοχή και ενόσω εφορμούσε σαν τον άνεμο.

Η νύχτα που στέλεχος της ΠΑΕ ΑΕΚ ρώτησε για τον Ντι Μαρία: “Θα στεκόταν στην ομάδα, τι λες;”

«Θα μπορούσε να τον έχει αποκτήσει η ΑΕΚ. Θα …στεκόταν στην ομάδα, τι λες»;  ήταν η ατάκα ερώτηση στελέχους της ΠΑΕ λίγες εβδομάδες μετά και ενώ σχολιάζαμε έναν παίκτη που εμφανώς «ερχόταν» στο διεθνές στερέωμα. Την προσπέρασα τη φράση αλλά δεν την ξέχασα. Ο Άνχελ ήδη κόστιζε εκατομμύρια ευρώ. Μου φάνηκε υπερβολικό, ο άνθρωπος της ομάδας ορισμένες φορές άφηνε το συναίσθημα να τον παρασύρει, για να ειπωθεί κομψά.

Τελικά, όπως άκουσα κι από αλλού, ο μύθος της εποχής ήθελε να έχει προταθεί κάποια χρόνια νωρίτερα στην ΑΕΚ ο Ντι Μαρία, προτού βγει από τα σύνορα της πατρίδας του. Δεν τον πίστεψαν; Επρόκειτο όντως για σενάριο επιστημονικής φαντασίας σαν τις καλοκαιρινές νουβέλες; Κρίθηκε ακριβός από τους φωστήρες που συχνά κάνουν κουμάντο στις ομάδες; Όπως και να’ χει η μεταγραφή δεν έγινε, δεν τέθηκε ποτέ σε ιδιαίτερα σοβαρή βάση για να λέμε την πραγματικότητα και έτσι η ιστορία γράφτηκε διαφορετικά.

Τόσο αναφορικά με την ευρωπαϊκή διαδρομή του Ανχελ Ντι Μαρία σε σημαντικά κλαμπ. Αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την προσφορά του στην εθνική Αργεντινής. Παίζει πλέον κυρίως ως αναπληρωματικός, ωστόσο κρίνει με τα γκολ του νικητές σε τελικούς. Δεν του αξίζει λίγη χρυσόσκονη;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News