Formula 1: Η Red Bull ξεπέρασε το όριο δαπανών του 2021

AMNA

Με επίσημη ανακοίνωσή της η FIA έκανε γνωστό ότι η Red Bull ξεπέρασε το budget cap που είχε θεσπιστεί για το 2021. Δε συμφωνούν οι Αυστριακοί, τί ποινές αναμένονται

Ήταν κάτι το οποίο κυκλοφορούσε έντονα στα ρεπορτάζ γύρω από τον κόσμο της Formula 1. Red Bull και Aston Martin ήταν οι ομάδες που έμοιαζε να έχουν υπερβεί το όριο δαπανών που είχε θεσπίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία προκειμένου να τονώσει τα επίπεδα του ανταγωνισμού στο σπορ. Εν τέλει, στην επίσημη ανακοίνωση της FIA έγινε γνωστό ότι μόνο οι Αυστριακοί έχουν υπερβεί τα όρια του cost cap, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει πως δύσκολα θα υπάρξει ποινή αφαίρεσης βαθμών.

Η Red Bull εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι είναι σίγουρη πως έχει ακολουθήσει κατά γράμμα τα όσα έλεγε ο νέος κανονισμός περί cost cap. Παρ’ όλα αυτά σέβεται την απόφαση και θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες οδούς ώστε να αποδείξει πως έχει γίνει λάθος από πλευράς FIA.

Οι ποινές με τις οποίες κινδυνεύουν οι ομάδες που ξεπερνούν το όριο δαπανών ξεκινούν είτε από μείωση του επιτρεπόμενου cost cap για την ερχόμενη σεζόν, είτε περιορισμούς στην διεξαγωγή αεροδυναμικών δοκιμών ενώ μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε ποινές αφαίρεσης βαθμών σε οδηγούς και κατασκευαστές για την χρονιά που έχει γίνει η παραβίαση των κανονισμών, και τέλος ποινή αποκλεισμού για έναν ή περισσότερους αγώνες.

Η Red Bull πιθανότατα δεν θα κινδυνέψει με ποινή αφαίρεσης βαθμών εφόσον ισχύει ότι οι παραβιάσεις της δεν είναι μεγάλες (minor breach) οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τον Μαξ Φερστάπεν. Αν και με την τρέχουσα κατάσταση στην FIA, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News