Κίρα Γκρίνπεργκ, η καλλονή που στα 22της βρέθηκε από τους... αιθέρες σε αναπηρικό καροτσάκι

Η Κίρα Γκρίνμπεργκ μέχρι τα 22της έδειχνε να μην πατά στη γη. Πετούσε στους αιθέρες. Εκεί έδινε τις μάχες της καθώς το όνειρό της να γίνει επαγγελματίας αθλήτρια στο άλμα επί κοντώ είχε γίνει πραγματικότητα. Ένα όνειρο που ξεκίνησε γι’ αυτή όταν ήταν επτά ετών και παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ στην τηλεόραση.

Γεννημένη στις 13 Αυγούστου 1993 στο Ίνσμπρουκ, η όμορφη Αυστριακή, λάτρεψε το άλμα επί κοντώ. Μάλιστα δεν μπόρεσε να βρει προπονητή για το άθλημα στην πατρίδα της στο Ίνσμπρουκ κι ο πατέρας της Φρίτχοφ Γκρίμπεργκ, ο οποίος έκανε άλμα επί κοντώ ως χόμπι άρχισε να την προπονεί.

Το 2010, ήταν πέμπτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεανίδων και πέμπτη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για άτομα κάτω των είκοσι ετών. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ζυρίχης έφτασε σε ύψος 4,45μ. Αυτό σήμαινε ότι έσπασε το αυστριακό ρεκόρ και έφτασε στον τελικό 13 συμμετεχόντων. Ένα χρόνο αργότερα, τελείωσε τέταρτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για την ηλικιακή ομάδα U23. Τον Μάρτιο του 2015, σημείωσε ένα νέο αυστριακό ρεκόρ κλειστού στίβου με 4,45 μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στην Πράγα.

Το ατύχημα

Η μοίρα λες και είχε στήσει… καρτέρι στην Κίρα στις 31 Ιουλίου 2015. Η μπάρα ήταν στα 4 μέτρα, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από το προσωπικό της ρεκόρ και έκανε μόλις οκτώ βήματα, λιγότερα από αυτά που θα έκανε σε έναν διαγωνισμό. Αυτό ήταν τυπικό για τα άλματα προπόνησης για την Γκρίμπεργκ, αλλά αυτή τη φορά κάτι πήγε στραβά. Η Κίρα δεν είχε την ορμή να προσγειωθεί στο στρώμα και αντίθετα έπεσε στο έδαφος. Ο λαιμός της χτύπησε στο μεταλλικό μέρος των στυλοβατών. Οι γονείς της ήταν παρόντες όταν συνέβη το ατύχημα, ο πατέρας της την προπονούσε και η μητέρα της μαγνητοσκοπούσε το άλμα της για ανάλυση βίντεο, όπως έκαναν συνήθως στις προπονήσεις. Ήταν μόλις 22 ετών και έμεινε παραπληγική από το στήθος και κάτω.

Ασχολήθηκε με την πολιτική εστιάζοντας στις ανάγκες των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2017 για το Εθνικό Κοινοβούλιο της Αυστρίας. Εξελέγη στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Από τον Νοέμβριο του 2017, είναι μέλος των ομάδων εργασίας για τις εργασιακές και κοινωνικές υποθέσεις, τα πολιτικά δικαιώματα, τα ίσα δικαιώματα και τον αθλητισμό.

Η ιστορία με το αυτοκίνητο

Όταν η Κίρα Γκρίμπεργκ έλαβε ένα αυτοκίνητο από την Όπελ που προσαρμόστηκε στις παραπληγικές της ανάγκες, οι πολιτικοί αντίπαλοί της αμφισβήτησαν την πολιτική της ανεξαρτησία. Το δώρο της παραδόθηκε δύο μήνες μετά την έναρξη της δουλειάς της στο Εθνικό Συμβούλιο. Η Κίρα Γκρίμπεργκ, το κόμμα ÖVP και η Όπελ αρνήθηκαν κάτι τέτοιο και υπογράμμισαν ότι η εταιρεία είχε ήδη υποσχεθεί στην Kira το αυτοκίνητο το 2015, αλλά ότι η πραγματοποίηση του χρειάστηκε δύο χρόνια. Έγινε άρση της κοινοβουλευτική ασυλία της Γκρίμπεργκ έτσι ώστε οι εισαγγελείς να ξεκινήσουν έρευνα για πιθανή διαφθορά ή πολιτική επιρροή. Η Γκρίμπεργκ επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2019 και έλαβε νέα εντολή για το Εθνικό Κοινοβούλιο.

2012: Ο Αμερικάνος κολυμβητής Michael Phelps κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 200μ. πεταλούδα πίσω από τον ΝοτιοΑφρικανό Chad le Clos κατά 5/100 του δευτερολέπτου και το χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×200 μέτρα ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ισοφαρίζοντας και καταρρίπτοντας με 19 μετάλλια (από τα οποία 15 χρυσά, σε 3 Ολυμπιάδες) το 48χρονο ρεκόρ των περισσοτέρων μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες που κατείχε η Ρωσίδα αθλήτρια της γυμναστικής Larisa Latynina (18 μετάλλια).

1992: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 82.5 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης σηκώνοντας 370 κιλά στο σύνολο (167.5 στο αρασέ και 202.5 στο ζετέ)

1976: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με επιστολή που στέλνει μέσω του Επαμεινώνδα Πετραλιά στον πρόεδρο της ΔΟΕ, Λόρδο Killanin, προτείνει τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα αλλά δεν θα βρει ανταπόκριση από τους ”αθανάτους”.

1968: Ο πρώτος σκόρερ της Β’ Εθνικής, Αντώνης Αντωνιάδης της Ξάνθης, υπογράφει συμβόλαιο αξίας 650.000 δρχ. με την ομάδα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο θα αναδειχτεί 5 φορές πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική, την δε περίοδο 1971-72 θα δημιουργήσει ρεκόρ σημειώνοντας 39 γκολ.

1968: Ο Bobby Fisher δίνει στην Αθήνα ταυτόχρονα αγώνες σκακιού χάντικαπ εναντίον 5 Ελλήνων πρωταθλητών: Αναστασόπουλος, Κόκκορης, Ορνιθόπουλος, Βυζαντιάδης χάνουν και μόνο ο Τρικαλιώτης κατορθώνει να αποσπάσει ισοπαλία. Ο Fisher δυσαρεστεί τους πάντες με τις παραξενιές του.

Το πρώτο πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό

1960: Ο ΠΑΟ κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας στο ποδόσφαιρο νικώντας την ΑΕΚ με 2-1 σε αγώνα μπαράζ. Οι δύο ομάδες είχαν ισοβαθμίσει στην πρώτη θέση με 79 βαθμούς.

1955: Η 17χρονη Marilyn Bell από το Τορόντο του Καναδά γίνεται η νεότερη γυναίκα που διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη.

1927: Διεξάγονται με 100 αθλητές σε στάδιο της Νέας Υόρκης οι “Πανελλήνιοι Αμερικανικοί Αγώνες” με διοργανωτές ελληνικούς συλλόγους της Νέας Υόρκης και του Σικάγο και επιδόσεις καλύτερες από τα πανελλήνια ρεκόρ.

1922: Με έγγραφό τους ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργος Χατζόπουλος, που σχεδίασε το τριφύλλι, και ο γενικός γραμματέας Μιχάλης Παπάζογλου, που το επέλεξε, ανακοινώνουν την μετονομασία του Παναθηναϊκού από ΠΠΑΟ σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Το 1918 έχει καθιερωθεί το τριφύλλι ως επίσημο έμβλημα της ομάδας από πρόταση, όπως λέγεται, του Απόστολου Νικολαϊδη και του Μιχάλη Παπάζογλου που ήρθε από την Πόλη, και έπαιζε στη Χαλκηδόνα που είχε το ίδιο σύμβολο, και άλλαξε το χρώμα από ερυθρόλευκο (!) σε πράσινο και λευκό.

1922: Ο 18χρονος Ralph Samuelson χρησιμοποιεί για πρώτη φορά σκι θαλάσσης στην Lake City της Μινεσότα.

1912: Η Αμερικάνικη κυβέρνηση απαγορεύει την χρησιμοποίηση κάμερας και φωτογραφικής μηχανής σε αγώνες μποξ με χρηματικά έπαθλα.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News