Ρόνι Σεϊκέλι: Ο πρόδρομος του… Αντετοκούνμπο, παγκίτης το ’87 και ανεπίσημα στον Παναθηναϊκό

Ο Ρόνι Σεϊκέλι, ετών 57 πλέον, αφού γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1965, ανδρώθηκε μπασκετικά στην Ελλάδα, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να τον κρατήσει, καθώς δεν έγινε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο το χατίρι να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα το 1992. Έτσι, έπαιξε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν στον πάγκο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και διένυσε μια πορεία 12 ετών στο NBA. 

Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις, αναφέρει η λαϊκή θυμοσοφία και αυτό ταιριάζει γάντι στον Γιώργο Βασιλακόπουλο και την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak, που κάνει πράματα και θάματα και στα φετινά play off του NBA, ως MVP των περυσινών τελικών, πρωταθλητής και, κατά τον Μάτζικ Τζόνσον, κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, πήρε εν μία νυκτί, όπως και τα αδέλφια του, την ελληνική υπηκοότητα, μια κατάσταση η οποία είχε «παγώσει» και για την οποία ο πρόεδρος της ΕΟΚ αισθάνθηκε ότι έπρεπε να ενεργήσει γρήγορα. Τον Μάιο του 2013 και ενώ πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης έγινε Έλληνας με εθνικότητα απολυτηρίου γυμνασίου «Αλλοδαπός». Ο Βασιλακόπουλος δεν είδε τον εφιάλτη του 1982 να επαναλαμβάνεται. Τότε πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών για να πάρει το ΟΚ για έναν Λιβανέζο, με μητέρα Σύρια, που έμενε στην Ελλάδα από τα 11 και ουσιαστικά ανακαλύφθηκε τυχαία από τον Τάκη Κορωναίο, όταν πήγε στο μαγαζί του για να πάρει αθλητικά παπούτσια, ο οποίος τον πήγε στον Παναθηναϊκό. Μάιος, μέρα δέκατη, ήταν άλλωστε ο μήνας που είδε το πρώτο φως του κόσμου ο Ρόνι Σεϊκέλι.

Ο πρώτος παίκτης που έκαναν ποτέ ντραφτ, στο νούμερο 9, οι Μαϊάμι Χιτ το καλοκαίρι του 1988, ύστερα από τέσσερα χρόνια στο Σίρακιουζ, με το οποίο έφτασε και στον τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος του 1987, στον οποίο ηττήθηκαν από τους Ιντιάνα Χούζιερς 74-73, με το νικητήριο καλάθι του Κιμ Σμαρτ, ώστε ο σπουδαίος Μπόμπι Νάιτ να κατακτήσει το τρίτο και τελευταίο πρωτάθλημά του, ήταν ένας τύπος-χαρά θεού. Ειρήσθω εν παρόδω, σε εκείνο το ματς, μετά τη λήξη του οποίου παίχτηκε για πρώτη φορά το πασίγνωστο «One shining moment», που τώρα θεωρείται το τραγούδι-έμβλημα του κολεγιακού μπάσκετ, ο Σεϊκέλι, που πλέον βάζει 57 κεράκια στην τούρτα του, είχε πετύχει 18 πόντους, δύο λιγότερους από τον «στρατηγό» και μελλοντικό παίκτη των Μπόστον Σέλτικς, Σέρμαν Ντάγκλας, και 10 περισσότερους από το χαρισματικό Ντέρικ Κόουλμαν, που είχε, όμως, 19 ριμπάουντ, αν και έχασε την κρίσιμη επίθεση του τελικού.

Ο Σεϊκέλι, ωστόσο, δεν ήταν αναγκαίο να παίξει στο κολέγιο: ένα ΟΚ από το υπουργείο Εξωτερικών και θα ενσωματωνόταν στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο, εξάλλου, συμμετείχε σε ένα ημιεπίσημο τουρνουά στην Κύπρο το 1982. Ξένοι δεν επιτρέπονταν, γι’ αυτό κιόλας ο Βασιλακόπουλος, προς όφελος του Παναθηναϊκού αλλά και της Εθνικής, ήθελε να τον κάνει Έλληνα. Ο γραμματέας του υπουργείου, Θανάσης Τσούρας, του έκοψε τα φτερά λέγοντάς του: «Μα πως θέλετε να κάνουμε κάτι τέτοιο μέσα σε λίγες ημέρες, τη στιγμή που περιμένουν πάνω από χίλια άτομα -επιστήμονες και γιατροί- για να αποκτήσουν την Ελληνική υπηκοότητα; Θα περιμένετε αρκετό καιρό ακόμα…» Το μπάσκετ ούτως ή άλλως δεν είχε πολλά επιχειρήματα να «δώσει».

Ο Σεϊκέλι πίσω από τα decks

Ως φέρελπις κολεγιόπαις, ο Σεϊκέλι ενσωματώθηκε στην εθνική των ΗΠΑ και, μετά το χαμένο τρίποντο του Βάλντις Βάλτερς στον τελικό της Μαδρίτης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο το 1986. Την αμέσως επόμενη χρονιά, όμως, ήταν στην προετοιμασία της εθνικής Ελλάδος για το Ευρωμπάσκετ του 1987, αν και δεν έπαιξε, καθώς δεν ήταν Έλληνας. Ο ίδιος ανά περιόδους φαντασιώνεται τη συμμετοχή του σε αυτήν τη διοργάνωση, στην οποία ένιωσε το εθνικό φρόνημα, όπως άλλωστε κάνει και στις διακοπές του στα ελληνικά νησιά. Μετά το χαμένο τελικό στο κολέγιο, ο Σεϊκέλι πήρε μια μεγάλη χαρά -στον Παναθηναϊκό πάντως δεν έπαιξε ποτέ.

Αφού έγινε ντραφτ για τους νεοσύστατους Μαϊάμι Χιτ, έπαιξε στην ομάδα τέσσερα χρόνια και ήταν μέλος της όταν έφτασε για πρώτη φορά στα play off, το 1992. Απέναντί της βρέθηκε ο Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος μάλιστα, με μια φανταστική εμφάνιση, έβαλε 56 πόντους στο τρίτο παιχνίδι στη Φλόριντα, με κορωνίδα ένα φανταστικό κάρφωμα. Ο Σεϊκέλι θα μπορούσε να γίνει ντραφτ από τους Μπουλς ή να πάει από τους Χιτ εκεί, αντί για τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, αλλά όταν ρώτησε τον Φιλ Τζάκσον για ποιο λόγο δεν έγινε η μεταγραφή, απάντηση δεν πήρε. Αντιθέτως, αστειεύτηκε, λέγοντας πως «αντί να καρφώνει ο Τζόρνταν στα μούτρα μου, θα τον είχα συμπαίκτη και τώρα θα είχα έξι δαχτυλίδια πρωταθλητή.

 

Το κάρφωμα του Σακίλ

Ο Σεϊκέλι ήταν πάντα αθλητικός τύπος: στο αμερικανικό σχολείο της Αθήνας είχε εξαιρετικές επιδόσεις, πλην του μπάσκετ, στο βόλεϊ και το στίβο. Η ενασχόληση και με αυτά τον βοήθησαν να τελειοποιήσει την περιστροφή στο ποστ με τον σέντερ στην πλάτη του, ιδιαίτερα από την εσωτερική, και να πάρει το παρατσούκλι «spin doctor», σχεδόν πριν το κάνει ακόμα καλύτερα ο Χακίμ Ολάζουον για λογαριασμό των Χιούστον Ρόκετς. Ο Λιβανέζος πήρε το 1990 το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη στο NBA και διένυσε μια καριέρα 12 ετών, έξι με τους Χιτ, τριών με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (1994-97), μίας με τους Ορλάντο Μάτζικ και δύο με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. Πέτυχε 10.000 πόντους παρά 9, δηλαδή 14,7 ανά μέσο όρο, ενώ είχε 9,5 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ. Το 2000 γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, τη φανέλα της οποίας δεν φόρεσε για πολύ καιρό. Ο ίδιος λέει πως ο Σακίλ Ο’ Νιλ έχει αναφέρει ότι του έχει «κλέψει» το κάρφωμα με τα δύο χέρια. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, μάλιστα, έκανε μια δήλωση η οποία είναι προκλητική, αφού χαρακτήρισε τον Λούκα Ντόντσιτς «τον κορυφαίο λευκό όλων των εποχών».

Ακόμα και τώρα, ο παντρεμένος δύο φορές, με την απίθανη Έλσα Μπενίτες, με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη, τη Μίλαν, και το επίσης μοντέλο Μάρθα Γκραφ, και οριστικά χωρισμένος, όταν ήταν πιτσιρικάς ήταν ερωτευμένος με το «κορμί» Ελ ΜακΦέρσον. Είναι DJ, που παίζει τόσο στη γενέτειρα Βηρυτό, το Μαϊάμι, αλλά και τα ελληνικά νησιά. Μάλιστα, ήταν πάντα ανοιχτόμυαλος, τόσο που, όταν το 1992 ο Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε ότι ήταν φορέας του HIV, ιού του AIDS, τον προσκάλεσε σε μονό, για να δείξει ότι ο ιός δεν είναι μεταδιδόμενος. Μάζεψε μισό εκατομμύριο δολάρια για την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ώστε να βοηθήσει τις οικογένειες των θυμάτων της φονικής έκρηξης στις 4 Αυγούστου 2020. Είναι μουσικός παραγωγός, επιπλέον, της acid house, δηλαδή ενός είδους της house μουσικής, ενώ έχει δουλέψει και στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sirius XM», του Νιου Τζέρσεϊ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News