Mπόστον Σέλτικς: Τον γερο-Αλ Χόρφορντ δεν τον εκνευρίζεις!

Mπόστον Σέλτικς: Τον γερο-Αλ Χόρφορντ δεν τον εκνευρίζεις, διότι μπορεί να πάρει μόνος του παιχνίδια σαν αυτό μέσα στο Μιλγουόκι, παρά τα 36 χρόνια του.

Τέτοια εποχή πέρυσι, βρισκόταν ήδη στις… δεύτερες διακοπές του. Είχε σταματήσει άλλωστε να παίζει δύο ολόκληρους μήνες πριν την ολοκλήρωση της ρέγκιουλαρ σίζον. Η Οκλαχόμα «βυθιζόταν» εκουσίως και ανακοίνωνε από τον Μάρτιο πως ο Αλ Χόρφορντ δεν θα εμφανιζόταν ξανά.

Δεν είχε δηλαδή τίποτα, απλώς ήταν ένας βετεράνος σε ένα νεανικό σύνολο που έπαιζε για να χάνει, ώστε να επιλέξει ψηλά στο ντραφτ. Ο ίδιος, τριανταπενταρίζοντας, έδειχνε να βρίσκεται προ της απόσυρσης. Ακόμα κι η επιστροφή του στη Βοστώνη, φάνηκε να γίνεται περισσότερο για να ξεφορτωθεί εκείνη τον Κέμπα Γουόκερ (κι ακόμα πιο πολύ οι Θάντερ να απελευθερώσουν κι εκείνοι χώρο στο σάλαρι καπ, διότι με το που τον πήραν, τον αποδέσμευσαν), παρά γιατί χρειάζονταν τον βετεράνο ψηλό. Καλά, με αυτό το πλευρό να κοιμόμασταν…

Λίγες ημέρες πριν τα 36α γενέθλιά του, ο Χόρφορντ δείχνει άκρως θαλερός. Το 116-108 των Σέλτικς στο Μιλγουόκι κι η ανάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας με το 2-2 ήταν δικό του έργο. Εντάξει, και του Τζέισον Τέιτουμ, που έριξε 30άρα και έβαλε 10 συνεχείς πόντους στην τέταρτη περίοδο, αλλά πρωτίστως του πολύπειρου φόργουορντ-σέντερ. Αλλωστε κι αυτός στους 30 πόντους σταμάτησε, βάζοντας μάλιστα 16 στην τελευταία περίοδο (ρεκόρ καριέρας για 12λεπτο, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών περιόδων) και με 6/6 σουτ, παρακαλώ. Ο ηγέτης Τέιτουμ είχε 11/24 σουτ, ο Χόρφορντ 11/14. Με 5/7 τρίποντα (!), με 8 ριμπάουντ, με 3 ριμπάουντ, με μία τάπα και ένα μόλις λάθος σε 42 λεπτά.

Αν άντεξε τόση ώρα πάνω στο παρκέ, απόντος του βασικού σέντερ Ρόμπερτ Γουίλιαμς; Μα στο τέλος ήταν που πήρε φωτιά! Τα… κάρβουνα είχαν τεθεί στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συνόδευσε ένα εντυπωσιακό κάρφωμα απέναντί του με ένα υποτιμητικό κοίταγμα (ίσως και με κάτι ακόμα, αν κρίνουμε από το ότι δέχτηκε τεχνική ποινή) και ο Χόρφορντ το πήρε εμφανώς προσωπικά. «Yeah», αρκέστηκε να πει, κουνώντας το κεφάλι. «Θα σου δείξω εγώ», εννοούσε.

Και του… έδειξε, ο αθεόφοβος, του κορυφαίου παίκτη του ΝΒΑ. Προτού περάσουν μερικά λεπτά, η διψήφια διαφορά των γηπεδούχων είχε εξαλειφθεί και η αδερφή του η Αννα, που όσο να ‘ναι τον ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας, είχε τουιτάρει πως «έτσι την γάμ… οι Μπακς. Το ξέρω αυτό το βλέμμα. Εκνευρίστηκε άσχημα».

Ο Γιάννης έχει 30,6% όταν μαρκάρεται από αυτόν

Πλήγωσε τα «ελάφια» εκτελώντας σε καταστάσεις πικ εν ποπ, πόσταρε και τελείωσε φάσεις κοντά στο καλάθι, σούταρε με επιτυχία και από μέση απόσταση. Δεν είναι γρήγορος και δεν υπήρξε ποτέ του ιδιαίτερα αθλητικός, μα είναι πανέξυπνος και με μεγάλο ρεπερτόριο κινήσεων και εκτέλεσης. Παίζει με την ίδια ευχέρεια στο «4» και το «5», είναι από τα καλύτερα παιδιά της λίγκας και συνήθως… ανέκφραστος – εξ ου και η έκπληξη για το ξέσπασμά του, όταν πιο μετά πήρε το αίμα του πίσω και επί προσωπικού από τον «Greek freak», κερδίζοντας γκολ-φάουλ μετά από προσποίηση, καρφώνοντας και κραυγάζοντας.

Α, είναι και εξαιρετικός αμυντικός ο Χόρφορντ. Είναι και δική του δουλειά το ότι οι «Κέλτες» είχαν στη ρέγκιουλαρ σίζον την καλύτερη άμυνα της λίγκας. Στους δε ανατολικούς ημιτελικούς είναι… ακόμα περισσότερο δική του δουλειά ο περιορισμός μερικές φορές του Αντετοκούνμπο. Ισως άστοχο το ουσιαστικό για τον παίκτη που είχε 34 πόντους και 18 ριμπάουντ, άστοχος όμως ήταν κι ο ίδιος ο Giannis, με 14/32 σουτ. Μόνο στο Game 3 σούταρε με πάνω από 43% στη σειρά και αυτό είναι αποτέλεσμα της άμυνας του βετεράνου αντιπάλου του.

Όχι μόνο είναι ο πρώτος που πέφτει πάνω στον MVP των τελευταίων τελικών, μα έχει αναγκάσει τον Γιάννη σε 15/49 προσπάθειες όταν τον μαρκάρει ο ίδιος, έναντι 35/65 όταν τον πιάνουν οι συμπαίκτες του. Με άλλα λόγια, ο Αντετοκούνμπο έχει 30,6% εντός παιδιάς όταν τον χρεώνεται ο Χόρφορντ και 53,8% στα υπόλοιπα σουτ του!

Παιδί… του Μιλγουόκι και του Μπουντενχόλζερ!

Τρόπος του λέγειν, παιδί. Όταν ήταν πάντως κυριολεκτικά τέτοιο, είχε ζήσει στο Μιλγουόκι. Ο μπαμπάς του ο Τίτο, ο πρώτος Δομινικανός ΝΒΑer, είχε γίνει ντραφτ πικ από τους Μπακς κι έπαιξε εκεί τη διετία 1988-90, φέρνοντας καθημερινά στις προπονήσεις τον μπόμπιρα. Ο Αλ των 206 εκατοστών μεγάλωσε αργότερα στο Λάνσινγκ, όταν ο δέκα πόντους ψηλότερος πατέρας του (!) πήρε τη φαμίλια κι εγκαταστάθηκαν ανατολικά της λίμνης Μίτσιγκαν. Στις όχθες της άλλης πλευράς βρίσκεται το Μιλγουόκι.

Δις πρωταθλητής του NCAA με το Φλόριντα, έχοντας προπονητή τον Μπίλι Ντόνοβαν, που αποκλείστηκε προ ημερών με τους Μπουλς από τους Μπακς (λέτε να θέλει να πάρει ρεβάνς και γι’ αυτόν;), ο υιός Χόρφορντ άκουσε τρίτος το όνομά του στο ντραφτ του 2007. Δεύτερος το είχε ακούσει ο Κέβιν Ντουράντ, τον οποίο απέκλεισε ο ίδιος με τους Σέλτικς στον πρώτο γύρο. Εγινε σημαία των Χοκς και πέντε φορές Ολ Σταρ, μένοντας εννιά χρόνια στην Ατλάντα και τερματίζοντας ακόμα και πρώτος στην Ανατολή. Με προπονητή, πια, τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, τον οποίο απειλεί σήμερα να πετάξει εκτός συνέχειας!

Ο νυν κόουτς των Μπακς έχει βρει κακό μπελά με τον παλιό του παίκτη, όπως και οι πρωταθλητές… γενικότερα. Το 2018 αποκλείστηκαν με 4-3 στον πρώτο γύρο από τους Σέλτικς, επειδή στο έβδομο ματς ο Χόρφορντ κατέγραψε 26 πόντους και 8 ριμπάουντ – και λίγες εβδομάδες μετά (οι Μπακς) άλλαξαν τεχνικό, προσλαμβάνοντας τον Μπουντενχόλζερ…

«Κέλτης» την τριετία 2016-19, ο «Big Al», όπως είναι πια το παρατσούκλι του, έχει άλλη μια ευκαιρία να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου ως παίκτης της Βοστώνης. Ο Δομινικανός (τέτοιος προσδιορίζεται κι αυτός, έχοντας γεννηθεί άλλωστε στο Πουέρτο Πλάτα κι έχοντας παίξει στην εθνική ομάδα) ψηλός έγινε ο γηραιότερος παίκτης των Σέλτικς με 30άρα σε πλέι οφ μετά τον 37χρονο Τζον Χάβλιτσεκ το μακρινό 1977. Οι 131 αγώνες ποστ σίζον που χρειάστηκαν για να σημειώσει την πρώτη του 30άρα είναι μακράν οι περισσότεροι για οποιονδήποτε ΝΒΑer, διότι αμέσως μετά τη μεγαλύτερη ανάλογη υπομονή είχε κάνει ο μακαρίτης Κλιφ Ρόμπινσον με 91 αγώνες (για την πρώτη του).

Στη ρέγκιουλαρ σίζον έβαζε μόλις 10,2 ποντάκια, τα λιγότερα από τη ρούκι σεζόν του (10,1), μα στη σειρά με τους πρωταθλητές είναι σταθερά διψήφιος και δύο βράδια νωρίτερα είχε βάλει 22 με 4/7 τρίποντα, κατεβάζοντας επιπλέον 16 ριμπάουντ και μοιράζοντας 5 ασίστ! Στο θριαμβευτικό τέταρτο παιχνίδι κατέγραψε το καλύτερο ομαδικό +/- με +20 (σε αγώνα που κρίθηκε στο τέλος, έτσι;), είχε το ονειρώδες 78,5% εντός παιδιάς και μαζί με τον Τέιτουμ σημείωσαν 28 πόντους στην τελευταία περίοδο, έναντι 28 όλων των Μπακς μαζί. Καλό θα είναι να μην τον εκνευρίσουν ξανά, τώρα που η σειρά μεταφέρεται πίσω στη Βοστώνη.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΚΣ – ΣΕΛΤΙΚΣ: «Αλύγιστοι» Σέλτικς… εκπόρθησαν το Μιλγουόκι παρά τα νέα «όργια» του Αντετοκούνμπο

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Γκραντ Γουίλιαμς, ο αναγεννησιακός… σπασίκλας που σταμάτησε τον Γιάννη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News