ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ U19: Οι 5+1 σταρ του αύριο στο πιάτο σας
Πέρασε κάπως στο ντούκου με τα διάφορα Γιούρο, Κόπα Αμέρικα και φυσικά τα μπασκετικά Προολυμπιακά, το Παγκόσμιο U19 όμως θα μνημονεύεται σύντομα ως η πρώτη σύναξη κάμποσων παικτών που θα πρωταγωνιστούν στο ΝΒΑ.
Δεν ήταν ένα απλό Μουντομπάσκετ Εφήβων. Ούτε ήταν φυσικά ανέκδοτο, κι ας μοιάζει ο τίτλος με έναρξη ενός τέτοιου. Στη Ρίγα και το Νταουγκάβπιλς της Λετονίας μαζεύτηκαν από τις 3 έως τις 11 Ιουλίου μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του πλανήτη και πάνω στο παρκέ επιβεβαίωσαν ότι σύντομα, μετά το 2023 ας πούμε, θα τα χαζεύουμε ως ολοκληρωμένους παίκτες και δη σταρ στο ΝΒΑ.
Οι ΗΠΑ γλίτωσαν στο τέλος και με ανατροπή έφτασαν στο 83-81 επί της Γαλλίας και την κατάκτηση του τροπαίου για όγδοη φορά και τέταρτη στις πέντε πιο πρόσφατες διοργανώσεις. Οι Καναδοί φόρεσαν το χάλκινο μετάλλιο με το 101-92 επί των Σέρβων στον μικρό τελικό, μα τα αποτελέσματα των αγώνων και η τελική κατάταξη λίγη σημασία έχουν μπροστά στην εκτυφλωτική λάμψη κάποιων νεαρών κυρίων. Εστιάζουμε στους πέντε που απαρτίζουν την κορυφαία ομάδα του τουρνουά, συν ένα ακόμα αμερικανάκι με ασυνήθιστο σουλούπι και καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του τίτλου.
Your #FIBAU19 All-Star 5:
⭐️ Jaden Ivey ??
⭐️ Chet Holmgren ??
⭐️ Victor Wembanyama ??
⭐️ Zach Edey ??
⭐️ Nikola Jovic ??— FIBA (@FIBA) July 12, 2021
Τσετ Χόλμγκρεν (Αμερικανός, 2,13 μ.)
Ξεκινάμε με τον MVP του Παγκόσμιου – κι ας μην εντυπωσίασε στον τελικό, όπου έμεινε στους 10 πόντους. Ο Τσετ Χόλμγκρεν όμως μοίρασε και 5 ασίστ, συνέβαλε αποφασιστικά στο να γυρίσει το παιχνίδι και αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στη Λετονία χάρη στους μέσους όρους 11,9 πόντων με 65% στα δίποντα, 6,1 ριμπάουντ και 2,7 κοψιμάτων. Σε μόλις 21 λεπτά συμμετοχής είχε σχεδόν ισάριθμη αξιολόγηση (19,3), αγγίζοντας δηλαδή το στατιστικό άριστα.
Διψήφιος στο σκοράρισμα και στα επτά παιχνίδια των Αμερικανών, ο 19χρονος από τη Μινεσότα διακρίνεται για τις πλαστικές κινήσεις του και την τεχνική, παρά τη θέση του. Σέντερ που σουτάρει και τρίποντα (είχε 7/13!), δείχνει τρομερά ώριμος και κάθε άλλο παρά καταχράται τις προσπάθειες. Με μόλις επτά σουτ εντός παιδιάς ανά παιχνίδι περισσότερο μοιάζει με αντι-σταρ, κι ας ξέρει ότι σύντομα θα επιλεγεί ψηλά στο ντραφτ του ΝΒΑ. Προς το παρόν ετοιμάζεται για το NCAA με το Γκονζάγκα, που έχασε στον τελικό φέτος από το Μπέιλορ παρ’ ότι ήταν αήττητο όλη τη χρονιά. Απέρριψε καμιά 30αριά προτάσεις από άλλες ομάδες και με άνοιγμα χεριών που φτάνει τα 229 εκατοστά ετοιμάζεται να εκφοβίσει και τους αντιπάλους του στο κολεγιακό πρωτάθλημα.
Βίκτορ Γουεμπανιάμα (Γάλλος, 2,18 μ.)
Ο… δικός μας MVP του τουρνουά. Βασικά, αυτός που θα ψηφιζόταν τέτοιος αν το τρόπαιο κατέληγε σε γαλλικά χέρια. Ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα κάνει χαμό εδώ και χρόνια ως το απόλυτο prospect του ευρωπαϊκού μπάσκετ, παίζοντας σταθερά απέναντι σε παίκτες κατά δύο έτη μεγαλύτερους! Είναι μόλις 17 ετών ο «γίγαντας» των 218 εκατοστών και της… λεπτεπίλεπτης σωματοδομής, που τρομοκρατεί αμυντικά με το ιδανικό τάιμινγκ που έχει στα μπλοκ και επιθετικά με την ευχέρειά του να σουτάρει και από μακριά.
Πρώτη αλλαγή ήδη φέτος (δηλαδή από τα 16 του) στη φροντ λάιν της Ναντέρ, παριζιάνικου συλλόγου που έπαιζε και στο Γιούροκαπ, ο πανύψηλος τύπος από το προάστιο του Παρισιού Λε Σενέ έριχνε 4,7 τάπες στη Λετονία, καταγράφοντας ranking 19,1 χάρη και στους 14 πόντους με 56% στα δίποντα και 78% στις βολές, τα 7,4 ριμπάουντ και τη 1,4 ασίστ. Οι μέσοι όροι του θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι αν δεν είχε μείνει στο παρκέ μονάχα 16 λεπτά κόντρα στο Μάλι και 9’ με τη Σερβία. Δηλώνει πάουερ φόργουορντ και όχι σέντερ, αν και βέβαια περνά πολλή ώρα και στο «5». Μακράν κορυφαίος μπλοκέρ του Μουντομπάσκετ, έριξε 8 τάπες στους Αμερικανούς στον τελικό και με 22-8-8 πλησίασε το τριπλ νταμπλ, που ίσως και να το κατάφερνε αν δεν είχε αποβληθεί προς το τέλος με πέντε φάουλ. Ευστόχησε και στις εννιά βολές που εκτέλεσε, έχοντας ως μοναδικό ψεγάδι στη Λετονία τα 4/22 τρίποντα. Είναι πάντως αξιόπιστος σουτέρ, μάλλον έτυχε. Κορυφαίος επίσης Νέος παίκτης της γαλλικής Α1, προ ημερών υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Βιλερμπάν και θα τον θαυμάσουμε στην Ευρωλίγκα. Αν όλα πάνε καλά πάντως, το 2023 θα επιλεγεί στο Νο 1 του ντραφτ του ΝΒΑ.
Νίκολα Γιόβιτς (Σέρβος, 2,08 μ.)
Ένα ακόμα «παιδί» του Μίσκο Ραζνάτοβιτς και της ομάδας του μεγαλοατζέντη, Μέγκα Μπάσκετ, η οποία κάθε χρόνο τροφοδοτεί το ΝΒΑ με τα πιο καυτά ταλέντα του σερβικού (π.χ. Νίκολα Γιόκιτς) και όχι μόνο (π.χ. Γκόγκα Μπιτάτζε) μπάσκετ. Τον Νίκολα Γιόβιτς θα τον συναντήσετε και ως σούτινγκ γκαρντ σε πολλά άρθρα παρά τα 208 εκατοστά του, στην πραγματικότητα όμως θα γίνει ένας εξαιρετικός κόμπο φόργουορντ. Και ο Αντώνης Φώτσης με τον Λίνο Χρυσικόπουλο ως… πόιντ γκαρντ διαφημίστηκαν στα μικράτα τους, προτού γίνουν «τεσσάρια».
Το «χταπόδι» που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λέστερ (!), επειδή εκεί έπαιζε μπάσκετ ο προφανώς… δίχως καμία σχέση μαζί του ως προς το ταλέντο μπαμπάς, έχασε στον μικρό τελικό από τον Καναδά. Ανέβηκε όμως στο βάθρο των… σκόρερ (τρίτος με 18,1 πόντους) και των πολυτιμότερων παικτών της διοργάνωσης (τρίτος στην αξιολόγηση με 20,7 μονάδες), κατηγορίες στις οποίες πρώτευσε ο Νοτιοκορεάτης φόργουορντ Τζουν Σέοκ Γέο με 25,6 και 24,7 αντιστοίχως. Κατέβαζε και 8,3 ριμπάουντ, μοίραζε 2,9 ασίστ, έριχνε κοντά δύο τάπες ανά αγώνα (1,7) και σούταρε με 55,1% για δύο και 36,4% για τρεις. Μικρός έπαιζε πόλο στην Παρτίζαν, πριν ένα μήνα υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη. Προορισμός, το ΝΒΑ.
Ζακ Εντι (Καναδός, 2,23 μ.)
«Γίγαντας» είπαμε ο Γουεμπανιάμα; Τότε τούτος εδώ τι είναι; Σέντερ 223 εκατοστών, ο Ζακ Εντι δεν έχει το ταλέντο και το πολυσύνθετο παιχνίδι του Γάλλου, είναι όμως τρομακτικός με τον όγκο του στις ρακέτες και δύσκολα… κουνιέται. Καναδός και όπως βλέπετε από τα χαρακτηριστικά του αυτόχθων, με εσκιμώικες ρίζες, ο 19χρονος φόρεσε στον λαιμό του το χάλκινο μετάλλιο, παρ’ ότι στη νίκη επί της Σερβίας ήταν ο μόλις τέταρτος σκόρερ της ομάδας του με 12 πόντους.
Μάζεψε όμως άλλα τόσα ριμπάουντ, εκ των οποίων τα μισά ήταν επιθετικά, έριξε 5 τάπες και με μέσους όρους στις αντίστοιχες στατιστικές κατηγορίες 15,1-14,1-2,3 αναδείχθηκε στην «κολώνα» των Καναδών, που έλαβαν μικρή παρηγοριά για το κάζο των Ανδρών στο Προολυμπιακό της Βικτόρια. Θέλει δουλίτσα στις βολές (53,7%) και την αθλητικότητα, ωστόσο ο πρώτος ριμπάουντερ και δεύτερος πολυτιμότερος (23,3 ranking) παίκτης του Μουντομπάσκετ είναι ήδη έτοιμος παίκτης. Χόκεϊ επί πάγου έπαιζε μικρός στο Τορόντο, στο Περντιού (8,7 π., 4,4 ρ.) τον είδαμε στη σεζόν που τελείωσε στο NCAA, μαζί με τον παίκτη που ακολουθεί.
Τζέιντεν Αϊβι (Αμερικανός, 1,93 μ.)
Πρώτος σκόρερ των ΗΠΑ στον τελικό με 16 πόντους και εξ ημισείας με έναν κύριο που θα δούμε ευθύς παρακάτω, ο Τζέιντεν Αϊβι είναι ο μοναδικός περιφερειακός που ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα του Παγκόσμιου U19. Οχι ότι είναι κανά… κοντάδι, 193 εκατοστά είναι το μπόι του και δείχνει ακόμα ψηλότερος με τα μακριά άκρα του και το παιχνίδι που τον φέρνει συχνά μέσα στη ρακέτα, να επιδιώκει τις επαφές και να τελειώνει φάσεις με καρφώματα.
Μπασκετικό τέκνο της Ιντιανάπολις, ο 19χρονος σούτινγκ γκαρντ είτε θα έπαιζε αμερικάνικο ποδόσφαιρο, στο οποίο διακρίθηκαν ο πατέρας και ο παππούς του, είτε μπάσκετ. Επέλεξε το άθλημα της μητέρας του, μια και η Νιλ Αϊβι είναι παλαίμαχος παίκτρια και νυν προπονήτρια της γυναικείας ομάδας του Νοτρ Ντέιμ. Στο κολέγιο φοιτά ήδη ο γιος της, βγάζοντας τη φρέσμαν χρονιά του στο Περντιού με 11,1 πόντους. Στη Λετονία έβαζε 12,3 με 63.9% στα δίποντα, αλλά και μόλις 28,9% στα τρίποντα. Το μακρινό σουτ προφανώς δεν είναι το δυνατό του σημείο, άλλα αδύναμα εντούτοις δύσκολα εντοπίζει κανείς. Με 3 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 1,6 κλέψιμο και συνολικά 5 τάπες στο τουρνουά, συνεισέφερε και σε κάθε άλλο τομέα.
Κένεθ Λόφτον (Αμερικανός, 2,00 μ.)
Συγκεντρώνει αρχικά τα βλέμματα επειδή είναι… κοντός για ψηλός (sic) και με αρκετά παραπανίσια κιλά. Το σουλούπι του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτό των Χόλμγκρεν και Γουεμπανιάμα, που θα κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο στερέωμα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο κόβουμε το κεφάλι μας ότι καριέρα θα κάνει και ο Κένεθ Λόφτον Τζούνιορ. Διαθέτει απίστευτες κινήσεις για φόργουορντ-σέντερ, ειδικά η spin move με την οποία απελευθερώνεται από τα μαρκαρίσματα δεν παίζεται. Ελίσσεται γύρω από τους αντιπάλους του, κινείται έξυπνα μακριά από την μπάλα και τελειώνει φάσεις στις πλάτες τους, έχει τσαγανό και είναι νικητής.
Με 16 πόντους και δη 7 στην τελική ευθεία «εκτέλεσε» τα γαλλάκια, έχοντας επίσης στην τέταρτη περίοδο μία θεαματική ασίστ, ένα κρίσιμο κλέψιμο και το επιθετικό ριμπάουντ που δεν ήταν απλώς κρίσιμο, μα «κλείδωσε» τον τίτλο, δεδομένου ότι ήρθε 3’’ πριν το τέλος. Οι μέσοι όροι του ήταν 13,1 πόντοι και 5,3 ριμπάουντ, η δε επίδρασή του απίστευτη: σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής, κατέγραψε +15,1 στο ομαδικό +/-, με την παρέα του δηλαδή να κάνει ό,τι θέλει όσο βρισκόταν πάνω στο παρκέ. Δεν σουτάρει από μακριά, μα ποιος νοιάζεται; Γιος στρατιωτικού, εξ ου και γεννήθηκε στη βάση του Πορτ Αρθουρ στο Τέξας, είχε 12,2 πόντους και 7,5 ριμπάουντ στην παρθενική του σεζόν στο κολέγιο Λουιζιάνα Τεκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται