Βασίλης Σπανούλης: Ζοτς, Σάρας ή… Ντούντα; Ποια στοιχεία θα χαρακτηρίζουν τον «Coach Bill»;
Βασίλης Σπανούλης: Ζοτς, Σάρας ή… Ντούντα; Ποια στοιχεία θα χαρακτηρίζουν τον «Coach Bill» στον πάγκο του Περιστερίου, του οποίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία;
Γίνεται ένας σύλλογος να έχει ολοκληρώσει μια άκρως αποτυχημένη χρονιά σε κάθε διοργάνωση και οι πάντες, όχι μόνο οι άνθρωποί του, να ανυπομονούν για την επόμενη; Γίνεται, αν τις τύχες του ως προς την τεχνική καθοδήγηση την έχει στο μεταξύ αναλάβει μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του μπάσκετ.
Ο Βασίλης Σπανούλης είναι και επισήμως ο νέος προπονητής του Περιστερίου για την επόμενη διετία, διαδεχόμενος κατά σύμπτωση μία άλλη σπουδαία (φυσιογνωμία) του Ολυμπιακού, τον Μίλαν Τόμιτς. Oι Ντούσαν Βούκτσεβιτς και Μπάμπης Σκουζής στο πλευρό του θα υπερτονίσουν τον ερυθρόλευκο τόνο στον πάγκο, όπου θα κάθονται όμως και οι πολύ πιο έμπειροι -ως κυριότεροι βοηθοί του- ο Σάββας Καμπερίδης και ο Κώστας Χαραλαμπίδης.
Στην τεράστια καριέρα του, ο «Kill Bill» συνεργάστηκε και με τεράστιους τεχνικούς – όπως και με… ανάλογους (συμ)παίκτες, που έγιναν αργότερα επίσης προπονητές,. Τι μπορεί άραγε να (έχει) πάρει από αυτούς και πώς μπορεί να το «μεταφράσει» μέσα στις τέσσερις γραμμές του «Ανδρέας Παπανδρέου»;
Κατευθείαν στα βαθιά, σαν τον Ζοτς
Οσο κι αν η μεταξύ τους σχέση στιγματίστηκε από την απόφαση του παλαίμαχου, πια, γκαρντ να μεταπηδήσει από τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό το 2010 (και τη μη ενημέρωση του προπονητή από τον παίκτη, όπως του χρέωνε ο πρώτος), αυτή διέπεται και από απεριόριστη αλληλοεκτίμηση. Ο πάγος, άλλωστε, λιώνει με τα χρόνια. Σε τέσσερα από δαύτα, τη σεζόν 2005-06 και την τριετία 2007-10, o Σπανούλης υπήρξε παίκτης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Δεν άφησαν και πολλούς τίτλους να… πέσουν κάτω: τέσσερα πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και την Ευρωλίγκα του 2009 πανηγύρισαν μαζί, με τον Λαρισαίο MVP μάλιστα στο φάιναλ φορ του Βερολίνου.
Τα μεγέθη (ειδικά εκείνου του) Παναθηναϊκού και Περιστερίου είναι ολότελα διαφορετικά, μα σίγουρα ο νέος κόουτς των «κυανοκίτρινων» έχει φυλάξει plays του Ζοτς από τη συνεργασία τους. Χρήσιμη θα του φανεί και η γενικότερη προσέγγιση του 62χρονου Σέρβου, όπως π.χ, με τις τεχνητές κρίσεις (α λα Πρόκομ) που δημιουργούσε, όταν «ανίχνευε» αδικαιολόγητη χαλαρότητα.
Τους ενώνει ότι έπεσαν απευθείας στα βαθιά, δίχως να υπάρξουν ποτέ βοηθοί. Εντάξει, βαθύτερα από του Ομπράντοβιτς, που εν μια νυκτί έγινε τεχνικός από παίκτης και οδήγησε την Παρτίζαν εν μέσω πολέμου στην ευρωπαϊκή κορυφή, δεν έχει. Ο Σπανούλης μάζεψε εμπειρίες στη χρονιά που ακολούθησε την «αποστράτευσή» του ως τεχνικός νεαρών στα τουρνουά NextGen της Ευρωλίγκας και δεν χρονοτρίβησε, αποκτώντας και την πρώτη του κανονική προπονητική δουλειά.
Να σκοτώσει τον μεγάλο παίκτη, α λα Σάρας
Κόουτς Ομπράντοβιτς και παίκτης Σπανούλης συνεργάστηκαν από κοινού και με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Στην προαναφερθείσα τριετία από το 2007 έως το 2010 (όπως και τη σεζόν 2011-12, όταν ο φίλος του είχε… αποσκιρτήσει), παρών στον τρομακτικό εκείνο Παναθηναϊκό της… τρομακτικότερης περιφέρειας ήταν και ο Λιθουανός. Ο Ζοτς με κάποιον τρόπο είχε καταφέρει να μην υπάρχει γκρίνια, παρόντων και των Διαμαντίδη, Χατζηβρέττα και Νίκολας (να άλλο ένα μάθημα για κατοπινές προκλήσεις του «coach Bill»), με τον Σάρας να αποσύρεται από την ενεργό δράση το 2014 – και να γίνεται από παίκτης της Ζαλγκίρις, (βοηθός την πρώτη διετία, πρώτος για μία τετραετία) προπονητής της.
Κι ο Ομπράντοβιτς στην ίδια ομάδα (Παρτίζαν) έκανε τη μετάβαση, ο Λαρισαίος καλείται να προσαρμοστεί άμεσα στις απαιτήσεις ενός συλλόγου στον οποίο δεν αγωνίστηκε. Γι’ αυτό όμως και του έγιναν όλα τα χατίρια ως προς το τεχνικό τιμ, με τους δικούς του ανθρώπους να «επεκτείνονται» και σε άλλες θέσεις, όπως στον νέο τζένεραλ μάνατζερ Γιώργο Τσιάρα. «Πατριωτάκι» του δηλαδή από τη θεσσαλική πόλη, συμπαίκτη του στις μικρές Εθνικές και νονό ενός εκ των γιων του. Αντίστοιχα ο Γιασικεβίτσιους πλαισιώθηκε από άτομα της δικής του εμπιστοσύνης σαν τον Ντάριους Μασκολιούνας (που έπαιξε και στον Ηλυσιακό) και τον Τόμας Μασιούλις, οι οποίοι τον έχουν ακολουθήσει και στη Βαρκελώνη.
Εδώ είμαστε, λοιπόν. Στο ανώτερο επίπεδο ο Σάρας δυσκολεύεται να «βγάλει» αυτό που θέλει και η Μπαρτσελόνα απογοήτευσε (και) φέτος. Η αποτυχία στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας έφερε κάποιες άστοχες ατάκες για τους παίκτες του, το κλίμα χάλασε, ο τίτλος της ACB έκανε επίσης φτερά. Οι τεράστιοι αθλητές καλούνται να… σκοτώσουν τον παίκτη μέσα τους όταν αλλάζουν ιδιότητα και ως προς αυτό, ειδικά στο Περιστέρι όπου θα έχει να κάνει με «υφιστάμενους» πολύ χαμηλότερης στάθμης από τον ίδιο, ο Σπανούλης θα πρέπει να έχει υπομονή. Προφανώς το γνωρίζει, πάνω στην ένταση ενός αγώνα πρέπει και να το… αναγνωρίζει, όταν ένας παίκτης δεν «στροφάρει» με τις δικές του ταχύτητες.
Πίστη στους νεαρούς, όπως ο δάσκαλος Ντούντα
MVP ο Σπανούλης ήταν και στο φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης το 2012. Με τα ερυθρόλευκα του Ολυμπιακού πλέον και με προπονητή τον Ντούσαν Ιβκοβιτς. Τον άνθρωπο που ίσως είχε χαρίσει στον νέο τεχνικό του Περιστερίου τους μεγαλύτερους επαίνους. Από εγκώμια στο πρόσωπό του, άλλο τίποτα ο «Kill Bill». Όταν όμως ολόκληρος «Ντούντα» τον έχει χαρακτηρίσει (σε διάφορες συνεντεύξεις του) «τον πιο επαγγελματία και νικητή παίκτη που είχα ποτέ», «τον καλύτερο ηγέτη σε όλο τον κόσμο», η βαρύτητα είναι ξεχωριστή. Θυμηθείτε ποιοι έχουν περάσει από τα χέρια του (και ειδικά στις εθνικές Γιουγκοσλαβίες και Σερβίας) και θα σας πιάσει ζάλη…
Σε συλλογικό επίπεδο, ο Ιβκοβιτς προπόνησε φυσικά αρκετές «έτοιμες» ομάδες, με φτασμένους παίκτες, προορισμένες να πρωταγωνιστήσουν. Βρέθηκε όμως και σε πάγκους συλλόγων που είχαν στόχο (όπως πλέον και οι Περιστεριώτες) να μπουν στο μάτι των μεγάλων – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Πανιώνιο της διετίας 1994-96. Ειδικά το 1996 οι «κυανέρυθροι» άγγιξαν δις το μπρέικ στους ημιτελικούς με τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό, παρ’ ότι έπαιζαν (πέρα από τουν Πάσπαλ και τον Ντίνκινς) με τον 19χρονο Καλαϊτζή, τον 20χρονο Καράγκουτη, τον 21χρονο Γέλιτς, τον 22χρονο Κικίλια.
Οι σημερινοί «πρίγκιπες της δυτικής όχθης» διαθέτουν ένα από τα καλύτερα φυτώρια στην Ελλάδα και ο Τόμιτς, που ανέλαβε μεσούσης της τελευταίας σεζόν, έχρισε βασικό τον 18χρονο Κώστα Μπιλάλη, δίνοντας αρκετό χρόνο και στον 19χρονο Γιάννη Φύτρο και τον δύο χρόνια μικρότερο Σωτήρη Σταυρακόπουλο, γιο του Τζανή. Οι συνομίληκοί του, Βαγγέλης Ζούγρης και Νίκος Φίλιππας, κατέγραψαν επίσης συμμετοχές, την ώρα που σε ηγέτη της ομάδας αναδεικνυόταν ο Δημήτρης Μωραΐτης. Αμφιβάλλει κανείς ότι ο 23χρονος κόμπο γκαρντ, που ανανεώνει, θα εξελίξει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του με τον Σπανούλη προπονητή; Δάσκαλο αποκαλούσε τον Ντούντα, δίχως να παραλείψει τον περασμένο Σεπτέμβριο να πάει και στην κηδεία του στο Βελιγράδι. Τέτοιος σκοπεύει να αποδειχθεί και για την πιτσιρικαρία της νέας του ομάδας, έχοντας άλλωστε κοουτσάρει τους τελευταίους μήνες τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ταλέντα στο NextGen.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
BΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Επίσημα νέος προπονητής του Περιστερίου
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ: Τι του έγραψε ο Μάικ Τζέιμς στα social media
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα