Γιάννης Αντετοκούνμπο: To... χειρότερο draft του ΝΒΑ γέννησε τον μύθο του Greek Freak

Γιάννης Αντετοκούνμπο: To… χειρότερο draft του ΝΒΑ γέννησε τον μύθο του Greek Freak | Μιλγουόκι Μπακς

Ένα επιτηδευμένο βηχάκι από τον μακαρίτη κομισάριο Ντέιβιντ Στερν (στην τελευταία του χρονιά στη διαδικασία), προτού εκστομίσει το δυσπρόφερτο όνομα. Ο Θανάσης δίπλα του με την ελληνική σημαία, τα φιλιά των ατζέντηδών του, Γιώργου Δημητρόπουλου και Αλεξ Σαράτση.

Πριν από εννιά χρόνια, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άκουγε το όνομά του στο ντραφτ του ΝΒΑ και η πιο απίθανη -μα πραγματική- ιστορία ενός μπασκετμπολίστα της λίγκας ξεκινούσε. Επιλογή στο Νο 15 των Μπακς, την οφείλει στον τότε τζένεραλ μάνατζέρ τους, Τζον Χάμοντ – όπως και στον συνεργάτη του, Τζεφ Γουόλτμαν, που ήταν ο πρώτος που τον ενημέρωσε ότι κάπου στις χαμηλές κατηγορίες της Ελλάδας υπάρχει ένα ψηλόλιγνο πιτσιρίκι με τρομερό potential.

Οι Χοκς το φυσάνε ακόμα και δεν κρυώνει

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν το (πρώτο στο «Μπάρκλεϊς Σέντερ», όπου έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο) ντραφτ, το επίθετο-γλωσσοδέτης άρχισε να προφέρεται σε ουκ ολίγα χείλη αξιωματούχων συλλόγων του ΝΒΑ. Αν πάντως υπήρχε ένας (σύλλογος) που ήλπιζε βάσιμα να τον κάνει δικό του πλην των Μπακς, αυτός ήταν οι Χοκς – που είχαν άλλωστε ενεργήσει σχετικά πολύ περισσότερο ακόμα και από τα «ελάφια».

Εμειναν όμως με τα… γαμψά νύχια τους αδειανά από λεία τα «γεράκια». Η Ατλάντα ήταν εκείνη που είχε φιλοξενήσει στα μέρη της τον Γιάννη τις ημέρες που προηγήθηκαν του ντραφτ, στο σπίτι του τότε GM της ομάδας Ντάνι Φέρι είχε φάει, εκείνη τέλος πάντως ήταν που είχε δύο κολλητές επιλογές, στο Νο 17 και το Νο 18. Είχε και καινούριο προπονητή. Έναν άγνωστο σε πολλούς τύπο, που βρισκόταν στη δούλεψη του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο. Μάικ Μπουντενχόλζερ τον έλεγαν…

Με τον «coach Bud» έμελλε να αναδειχθεί πρωταθλητής ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι. Η Ατλάντα το είδε να της παίρνει την μπουκιά από το στόμα στο Νο 15, κι αφότου στο 12 και το 13 οι Θάντερ και οι Μάβερικς του επίσης εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος είχαν προτιμήσει τους Στίβεν Ανταμς και Κέλι Ολίνικ (που δόθηκε στους Σέλτικς), αντίστοιχα. Για την ιστορία, οι Χοκς πήραν στο Νο 17 τον Γερμανό πόιντ γκαρντ Ντένις Σρέντερ (που είχε προπονητή στην Μπράουνσβαϊγκ τον Κώστα Φλεβαράκη) και στο 18 τον Σέιν Λάρκιν, που τον έστειλαν αμέσως στο Ντάλας.

Aπό το 19 στο 29 κι η επιβεβαίωση του Ρόουζ

Ρίχνοντας πάντως μια ματιά στα τελευταία χρονικά mock drafts πριν το… πραγματικό εκείνου του έτους, βλέπουμε ότι τα κορυφαία δίκτυα και ιστοσελίδες (από την επίσημη του ΝΒΑ και το nbadraft.net μέχρι το ESPN, το draft express και το Sports Illustrated) έφερναν τον Giannis από το Νο 16 της Βοστώνης (που έμπαινε σε rebuild mode) έως το 29 της Οκλαχόμα. Αλλοι δηλαδή τον έβλεπαν και στο Νο 19, το 20, το 21, το 22.

Οι Μπακς τους έπιασαν όλους εξαπίνης και άλλαξαν τη μοίρα τους χάρη στο παιδί από τα Σεπόλια, το οποίο ένα μήνα νωρίτερα για τους γνωστούς γραφειοκρατικούς λόγους δεν μπορούσε καν να βγει από τα ελληνικά σύνορα. Ο νεαρότερος συμμετέχων στην τότε διαδικασία, μόλις 18 ετών και 6 μηνών, χαρακτηρίστηκε εύλογα και «ο πιο μυστηριώδης» στην τηλεοπτική μετάδοση.

Στο πάνελ των ειδικών που σχολίασαν την επιλογή του από τον σύλλογο του Γουισκόνσιν, ο Τζέιλεν Ρόουζ ρωτήθηκε αν έπρεπε να αφεθεί στην D-League o Ελληνας νεαρός και ο παλιός γκαρντ των Πέισερς απάντησε ευθέως πως έπρεπε να μείνει στην πρώτη ομάδα των Μπακς, ώστε να βελτιωθεί μέσα από την τριβή με τους καλύτερους. Τα αμερικανικά ρεπορτάζ της εποχής έκαναν λόγο για ένα ακατέργαστο διαμάντι, δίχως να φαντάζονται βέβαια την αλματώδη εξέλιξή του. Μνείας χρήζει πάντως ένα άρθρο του Τζόναθαν Γουόσερμαν στο Bleacher Report με τίτλο «Γιατί ο Αντετοκούνμπο θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του ντραφτ», μέσα στο οποίο αναφέρει πως από τη δεύτερη ή τρίτη σεζόν του στο ΝΒΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά. Όπως κι έγινε.

Ιστορικά… κακό ντραφτ, μόνος του κι όλοι τους

Η ειρωνεία είναι πως εκείνη τη χρονιά τα περισσότερα πικ και δη τα πιο ψηλά απογοήτευσαν παντελώς. Ένα από τα χειρότερα Νο 1 ήταν ο πάουερ φόργουορντ Αντονι Μπένετ, του οποίου τα ίχνη εντοπίστηκαν τελευταία φορά στην… Ταϊβάν. Οι Καβαλίερς πήραν μόλις 4,2 πόντους από τον Καναδό, ο οποίος σύντομα ξεβράστηκε από το ΝΒΑ και δεν μπόρεσε να πιάσει ούτε καν στη Φενερμπαχτσέ ή έστω στη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Δεύτερο πικ, για το Ορλάντο, ήταν ο όντως ταλαντούχος γκαρντ Βίκτορ Ολαντίπο. Πλάκωσαν τραυματισμοί όμως κάποια στιγμή και την τελευταία τετραετία έχει εμφανιστεί μονάχα σε 96 αγώνες, όταν μία και μόνη ρέγκιουλαρ σίζον έχει 82… Σκέτη απογοήτευση ήταν επί σειρά ετών και ο φόργουορντ Οτο Πόρτερ (επιλογή των Γουίζαρντς), κι ας φόρεσε φέτος δαχτυλίδι με τους Γουόριορς – στους οποίους κατέληξε να υπογράψει για το μίνιμουμ των βετεράνων…

Ο Αντετοκούνμπο έχει σήμερα μόνος του περισσότερους πόντους, περισσότερα ριμπάουντ, περισσότερες ασίστ και τάπες στο ΝΒΑ από τα τρία πρώτα πικ μαζί! Είναι ο μοναδικός ΝΒΑer που και στις πέντε τελευταίες σεζόν βρέθηκε στο Top-5 των σκόρερ, ενώ οι ΜVP της λίγκας κάτω από το Νο 14 είναι μόνο αυτός, ο Στιβ Νας (επίσης Νο 15, το 1996) και ο Νίκολα Γιόκιτς (Νο 41 το 2014). Kατά σύμπτωση, όλοι τους αναδείχθηκαν πολυτιμότεροι της λίγκας σε δύο διαδοχικές χρονιές.

Για κλάματα ήταν και οι επιλογές των συλλόγων το 2013 μετά τα τρία πρώτα πικ: Κόντι Ζέλερ, Αλεξ Λεν, Νέρλενς Νόελ, Μπεν ΜάκΛιμορ, Κεντέιβιους Κόλντγουελ-Πόουπ (εντάξει, πάει κι έρχεται εδώ), Τρέι Μπερκ… Για να βρούμε πραγματικό καλό παίκτη με ηγετική παρουσία στο ΝΒΑ, πρέπει να κατεβούμε στο Νο 10 και τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ των Τρέιλ Μπλέιζερς (και εδώ και λίγους μήνες των Πέλικανς). Πάντως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης του συγκεκριμένου ντραφτ επελέγη πολύ χαμηλότερα και από τον Γιάννη: στο Νο 27, ο Ρούντι Γκομπέρ της Γιούτα. Αμέσως επόμενο πικ ήταν ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ του Ολυμπιακού, στο 30 άκουσε το όνομά του ο Νεμάνια Νέντοβιτς του Παναθηναϊκού, ο δεύτερος γύρος είχε ακόμα περισσότερους παίκτες που είδαμε στην Ελλάδα (Τζεφ Γουίτι, Πιέρ Τζάκσον, Ερικ Γκριν, Πέιτον Σίβα, ΝτεΣον Τόμας, Γιάνις Τίμα), τους περισσότερους επίσης στο «τριφύλλι».

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: 103-101 με έναν Γιάννη και… Γκάλη και Καμπούρη μαζί!

ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ: Το τείχος από «ελάφια» και η διπλή αριστεία του Γιάννη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ: Φόρεσε ίδιο κοστούμι με τους γιους του στην πρεμιέρα του Rise

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News