ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝΕΣ: Οταν το μπάσκετ κρατάει τη... σημαία

Δεν είναι το πρώτο άθλημα στο οποίο πηγαίνει το μυαλό κάποιου όταν μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες. Παρ’ όλα αυτά, το μπάσκετ δίνει και σήμερα ηχηρό «παρών» ανάμεσα στους σημαιοφόρους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν και με τη βούλα με την τελετή έναρξης, στην οποία απαντώνται ουκ ολίγοι εκπρόσωποι της πορτοκαλί θεάς. Από το μεγαθήριο που ονομάζεται ΗΠΑ και την ίδια τη διοργανώτρια Ιαπωνία μέχρι χώρες που δεν τις πιάνει το μάτι σου και δεν ήξερες ότι «καλλιεργούν» την καλαθοσφαίριση, οι σημαιοφόροι-εκπρόσωποι του αθλήματος είναι αρκετοί.

Ο Ρούι, η Σου, ο ιθαγενής Πατ

Ξεκινάμε ανάποδα χρονικά, με τον τελευταίο χρονικά σημαιοφόρο στην παρέλαση. Οι οικοδεσπότες των Αγώνων είθισται να κλείνουν τη σχετική εκδήλωση κι έτσι αυτή θα ολοκληρωθεί με τη σημαία της Ιαπωνίας. Θα την φέρει η Γιούι Σουσάκι (σ.σ: από φέτος όσες αποστολές θέλουν έχουν και άνδρα και γυναίκα σημαιοφόρο) της ελεύθερης πάλης και ο Ρούι Χατσιμούρα. Ο 23χρονος φόργουορντ των Γουίζαρντς γεννήθηκε στην Τογιάμα, καρπός του έρωτα της Μακίκο και του Ζακάρι Τζαμπίλ από το Μπενίν. Στο πρόσωπό του αντανακλάται και η πρόθεση της τοπικής Ολυμπιακής επιτροπής να στείλει ένα εύγλωττο μήνυμα…

Στην περίπτωση της Αμερικανίδας Σου Μπερντ μιλάει από μόνο του το παλμαρέ της: τέσσερα συναπτά Ολυμπιακά μετάλλια, πάμε για το πέμπτο! Η 40χρονη πόιντ γκαρντ και ήδη θρυλική φυσιογνωμία του αθλήματος ανανέωσε μάλιστα πρόσφατα για ένα ακόμα έτος με τις Σιάτλ Στορμ και με 19 σεζόν στο WNBA σπάει και αυτό το ρεκόρ. Μόλις χθες ανακοίνωσαν οι Τσέχοι ότι θα εμπιστευτούν το λάβαρό τους στον Τόμας Σατοράνσκι των Μπουλς. Η ομάδα καλαθοσφαίρισης τους εμφανίζεται πρώτη φορά στη μεγάλη γιορτή – ακόμα και ως Τσεχοσλοβακία, από το 1980 έχουμε να την δούμε, με προπονητή τον Πάβελ Πέτερα, μετέπειτα του Φίλιππου Θεσσαλονίκης. Χαλάλι ρε «Σάτο», κι ας μας πίκρανες πάλι.

Τεράστιας σημασίας η τιμή στον Πάτι Μιλς. Ο κόμπο γκαρντ των Σπερς γίνεται ο πρώτος αυτόχθων Αυστραλός σημαιοφόρος! Ο 33χρονος πρωταθλητής ΝΒΑ το 2014 είναι ταυτόχρονα κι ο ηγέτης των «μπούμερς», τέταρτων τόσο στους προηγούμενους Ολυμπιακούς όσο και στο προπέρσινο Μουντομπάσκετ. Συμμετέχει για τέταρτη φορά στο μεγαλύτερο ραντεβού του αθλητισμού. Τον Λετονό Αγκνις Τσάβαρς τον έχετε ακούσει; Μην αισθάνεστε άσχημα, εκπροσωπεί τη χώρα του στο πρωτοεμφανιζόμενο μπάσκετ 3×3! Ανάλογη η περίπτωση της Κουλάν Ονολμπαατάρ από τη Μογγολία.

Οι Ιρανοί κάνουν την έκπληξη και αφήνουν τη σημαία στον 38χρονο φόργουορντ Σαμάντ Νίκα Μπαχράμι, ενώ οι Καναδοί φυσικά απουσιάζουν. Απέτυχαν οικτρά στο Προολυμπιακό της Βικτόρια, όπου συμμετείχε κι η Εθνική μας, εντούτοις πρώτη φορά θα έχουν σημαιοφόρο στο πρόσωπο της Μιράντα Αγιμ. Η 33χρονη αρχηγός είχε συμμετάσχει και στους δύο προηγούμενους Αγώνες. Της αποστολής της Σερβίας ηγείται η Σόνια Βάσιτς, «τριάρι» με πρότερη θητεία στο WNBA και παλιότερα γνωστής ως Πέτροβιτς. Είναι σύζυγος του Μίλος Βάσιτς, κωπηλάτη με δύο παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες! 

Από τον Μάιερς στον Σκόλα

Από τους σημαιοφόρους του παρελθόντος ξεχωρίζουμε τον Κάρλτον Μάιερς του 2000. Η ιταλική Ολυμπιακή επιτροπή είχε σταθεί τολμηρή εκείνη την εποχή δίνοντας τη σημαία στον σούτινγκ γκαρντ της Φορτιτούντο Μπολόνια. Γεννηθείς στο Λονδίνο με πατέρα από τον Αγιο Βικέντιο, ο σούπερ σκόρερ εκείνων των ετών παραμένει ο μοναδικός εκπρόσωπος των γειτόνων σε τελετές έναρξης. Ενας και… ακόμα καλύτερος είναι ο αντίστοιχος Γερμανός: ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2008 στο Πεκίνο.

Οι Αμερικανοί στο παρελθόν -όπως και φέτος- είχαν δώσει τη σημαία μόνο σε γυναίκα, την Ντον Στέιλι στα μέρη μας προ 17 ετών. Σήμερα είναι η προπονήτρια της Μπερντ στην εθνική! Oι Αυστραλοί από την πλευρά τους είχαν κάνει την τιμή το 2012 στη Λόρεν Τζάκσον και το 2000 στον Αντριου Γκέιζ, τον δεινό σκόρερ που είδαμε και στην Πάτρα με τη φανέλα του Απόλλωνα.

Οι Λιθουανοί έκαναν το… back-to-back με τους Σαούλιους Στομπέργκας το 2004 και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους το 2008. Στους πρώτους από αυτούς τους Αγώνες στην Αθήνα, είχε παρελάσει για λογαριασμό και της Ανγκόλας ο Αντζελο Βικτοριάνο. Το 2016 η Αργεντινή είχε κάνει την τιμή στον αγέραστο Λουίς Σκόλα, που δίνει το «παρών» και αυτό το καλοκαίρι στα 41 του. Το 2008 είχε κρατήσει το λάβαρο μια ακόμα σπουδαιότερη φυσιογνωμία των «γκαούτσος», ο Μάνου Τζινόμπιλι. Μια και κατεβήκαμε στη Λατινική Αμερική, οι Βραζιλιάνοι έχουν ξεχάσει τις τελευταίες δεκαετίες τους καλαθοσφαιριστές. Είχαν σημαιοφόρους πολύ παλιά τους Μάριο Ζόρζε (1952), Βλαμίρ (1964) και Λουίζ Κλάουντιο Μενόν (1972).

Από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία οι παλιότεροι είχαν δει τους Ράντοβαν Ράντοβιτς (1960) και Ντράζεν Νταλιπάγκιτς (1984), ενώ οι Ρώσοι -που ως Σοβιετικοί δεν είχαν τιμήσει ανάλογα κάποιον μπασκετμπολίστα- είχαν σημαιοφόρο το 2008 τον πολυσύνθετο ΝΒΑer φόργουορντ Αντρέι Κιριλένκο. Oι Πορτορικανοί αγαπάνε το μπάσκετ κι είχαν σημαιοφόρους τους Τονίν Κασίγιας (1960), Χάιμε Φροντέρα (1968) και Κάρλος Αρόγιο (2004, χαμός από μπασκετμπολίστες είχε γίνει στην Αθήνα). Aκόμα μεγαλύτερη η λατρεία των Φιλιππινέζων για το συγκεκριμένο σπορ, εξ ου και οι κύριοι Φρανσίσκο Βεστίλ (1948) και Τζίμι Μαριάνο (1972).

Οι Κινέζοι αποτελούν μία κατηγορία μόνοι τους, με εννιά σημαιοφόρους! Το 2004 και το 2008 ήταν ο Γιάο Μινγκ, το 2012 ο ακόμα εν ενεργεία και με επίσης παρελθόν στο ΝΒΑ Γι Τζιανλιάν. Στην Ουγγαρία δεν θα λέγαμε ότι υπάρχει μεγάλη παράδοση, πάντως το 1960 ο δικός τους ήταν ο Γιάνος Σίμον. Οι Κουβανοί έχουν τρομερή παράδοση σε διάφορα αθλήματα, να όμως που είχαν τρυπώσει σχετικά και ο Ραούλ Γκαρσία με τον Φίκο Λόπεζ το 1948 και το 1952. Η Ισπανία έχει μονάκριβο εκπρόσωπο τον Πάου Γκασόλ του 2012. Ο Καταλανός ψηλός είναι παρών και φέτος, στα 41 του – όπως ο Σκόλα.

Aπό τους Αιγύπτιους συναντάμε τους Καμάλ Καμέλ Μοχάμεντ (1972) και Μοχάμεντ Σαγέντ Σολιμάν (1984), από τους Ουρουγουανούς τους Εκτορ Κόστα (1956) και Κάρλος Πεϊνάδο (1984), από τους Ισραηλινούς τον Αβραάμ Σνέιορ (1952).

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News