ΤΟΚΙΟ 2020: Οι φορμαρισμένοι "σαμουράι" Τσεχίας και Γαλλίας, λίγο προτού τεθούν αντιμέτωπες στο μπάσκετ

Ενας Γάλλος που μυήθηκε μικρός στο τζούντο, άθλημα στο οποίο διέπρεψαν και οι δύο γονείς του. Ενας Τσέχος που παίζει σε ιαπωνικό σύλλογο. Δύο σημερινοί αντίπαλοι που έκλεψαν την παράσταση στην πρεμιέρα του μπασκετικού τουρνουά.

Θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει καριέρα πάνω σε τατάμι και όχι σε παρκέ. Αλλωστε δοκίμασε διάφορα αθλήματα στα μικράτα του. Από ποδόσφαιρο σε κάθε μορφή του (και σάλας και μπιτς σόκερ) μέχρι πυγμαχία. Από το τζούντο… απλώς δεν γινόταν να μην περάσει.

Μαμά η αλγερινής καταγωγής Μεριέμ Μοκταά. Τζουντόκα με πολλά αργυρά και χάλκινα μετάλλια σε πρωταθλήματα Γαλλίας, με συμμετοχή σε τελικό και σε διεθνή διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Παρίσι το 1989. Μπαμπάς ο Φρανσουά Φουρνιέ. Ακόμα καλύτερος στο τζούντο. Μεγάλος και τρανός. Πρωταθλητής Ευρώπης το 1984, Μεσογειονίκης το 1991, επί πολλά χρόνια πρωταθλητής Γαλλίας φυσικά.

«Ευγενής δρόμος» σημαίνει τζούντο στα ιαπωνικά, ο Εβαν ωστόσο έμελλε να ακολουθήσει τον… πορτοκαλί του μπάσκετ. Κι ας γνωρίστηκαν στα τατάμι οι γονείς του, κι ας πέρασε ο ίδιος καλοκαίρια ολόκληρα στην περίφημη κρατική αθλητική ακαδημία INSEP. Πολλοί από τους σημερινούς συμπαίκτες του στους «μπλε» εκεί εκκολάφθηκαν, ο Φουρνιέ όμως πήγαινε εκεί ακολουθώντας τον πατέρα του, όταν πλέον εκείνος διαιτήτευε αγώνες μεταξύ τζουντόκα.

Στα 28 του ο Εβαν πραγματοποιούσε την πιο παραγωγική σεζόν της εννιαετούς καριέρας του στο ΝΒΑ, βάζοντας 19,7 πόντους στο Ορλάντο. Μεσούσης της περιόδου πήγε στη Βοστώνη. Ντεμπούταρε άποντος σε 33 λεπτά με 0/10 σουτ (!), ήταν μονοψήφιος και στις πέντε από τις οκτώ επόμενες εμφανίσεις του (με μία ακόμα άποντη), ρυθμό δεν βρήκε ουσιαστικά ποτέ στους Σέλτικς και σήμερα είναι ελεύθερος. Δεν έκανε όμως το λάθος του 2016.

Εχασε τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή διαπραγματευόταν το νέο του συμβόλαιο με τους Μάτζικ και δεν πήγε στο Προολυμπιακό των Φιλιππινών. Ο Βενσάν Κολέ δεν ήθελε μετά να διαταράξει τις ισορροπίες στην ομάδα και πήγε με τους ίδιους παίκτες στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Φέτος ο γκαρντ-φόργουορντ των «Κελτών» (;) δεν το σκέφτηκε καν αν έπρεπε να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα του στο ΝΒΑ. Από την αρχή παρών στην προετοιμασία, πήρε το όπλο του στην πρεμιέρα και έριξε 28άρα στην εθνική των ΗΠΑ, με 7/10 δίποντα, 4/12 τρίποντα και μονάχα 2/3 βολές. Εβαλε και το εκτός πάσης ισορροπίας και λογικής τρίποντο του προσπεράσματος για το 76-74 και ήταν φυσικά ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης – όπως ήταν ο καλύτερος σκόρερ της εθνικής του και στο προπέρσινο 89-79 της Ντονγκουάν, με το οποίο η Γαλλία πέταξε εκτός παγκόσμιας τετράδας τους Αμερικανούς! Στον προημιτελικό του Μουντομπάσκετ είχε 22 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, βάζοντας άλλα 16 ποντάκια κόντρα στην Αυστραλία ώστε να ανεβεί στην τρίτη θέση του βάθρου.

Μετάλλιο θέλει και στην οικεία του Ιαπωνία. Κατά σύμπτωση ήταν μοιραίος στο τελευταίο φιλικό πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Η οικοδέσποινα των Αγώνων έκανε την έκπληξη, υποχρεώνοντας την ομάδα του Κολέ στην τέταρτη συνεχόμενη ήττα της (81-75). Ο Φουρνιέ λίγο πριν το τέλος αστόχησε σε μία βολή με το σκορ ισόπαλο, μα στα επίσημα και πιο δύσκολα «ξέχασε» να αστοχήσει. Ηδη, εδώ και μερικές ώρες, κυκλοφορεί έντονο ενδιαφέρον των Νικς για πάρτη του. Τυχαίο άραγε το τάιμινγκ;

 

Καλώς τον «δήμιό» μας

Στις 15:00 η Γαλλία αντιμετωπίζει την Τσεχία στο πλαίσιο του 1ου ομίλου κι έτσι η ομάδα του Φουρνιέ βρίσκει απέναντί της αυτήν του Πάτρικ Αουντα (δεξιά στη φωτό). Του ανθρώπου που… αγαπάει να εκτελεί την Εθνική μας, του ψηλού που δεν έχει το όνομα, έχει όμως τη χάρη. Α, έχει και το… ιαπωνικό παρόν, δεδομένου ότι στη σεζόν που τελείωσε αγωνίστηκε στη Γιοκοχάμα με τους τοπικούς «κουρσάρους» – φορώντας μάλιστα και ανάλογη κορδέλα στα εκεί παιχνίδια του Με μέσο όρο 15,6 πόντους και 56% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, ο 32χρονος φόργουορντ-σέντερ δεν είναι μακριά από αυτούς της γενικότερης καριέρας του.

Σε όλους τους συλλόγους του είχε διψήφιους μέσους όρους, με εξαίρεση την ισπανική Μανρέσα – που και σ’ εκείνη έβαζε πάνω από 9 πόντους. Αμερικανοθρεμμένος μπασκετικά, ο απόφοιτος του Σίτον Χολ το 2014 είναι «φρέσκος» στις μνήμες και τους… εφιάλτες μας από το σαρωτικό 97-72 των Τσέχων επί της Ελλάδας στο Προολυμπιακό της Βικτόρια. Εβαλε 20 πόντους σε λιγότερα από 18 λεπτά με μόλις ένα άστοχο σουτ εντός παιδιάς και «έχτισε» τη διαφορά που φάνηκε βουνό στις διεθνείς μας. Η ελληνική συντριβή είχε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του ξανθομάλλη από το Ιβαντσίτσε, λίγο έξω από το Μπρνο, ο οποίος είχε και 4 ασίστ (!) κι από ένα κλέψιμο και κόψιμο, καταγράφοντας μακράν το καλύτερο ranking με 25. Πρόπερσι στο Μουντομπάσκετ της Κίνας ήταν το «κλειδί» για τον αποκλεισμό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μια και η ομάδα του έχασε 84-77 και προστάτεψε το +12 της τριπλής ισοβαθμίας στη δεύτερη θέση του γκρουπ της β’ φάσης: 13 πόντοι σε 16 λεπτάκια με 3/4 δίποντα και 7/7 βολές, πάνω απ’ όλα +12 η Τσεχία στο λιγοστό χρόνο που έπαιξε. Ηταν ο μοναδικός παίκτης του Ρόνεν Γκίνζμπουργκ με θετικό πρόσημο στο ομαδικό +/-!

Ο βετεράνος ψηλός στο εναρκτήριο ματς των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο πρώτος σκόρερ στο 84-78 επί του Ιράν με 16 πόντους, χώρια τα 6 ριμπάουντ που κατέβασε. Το μεγάλο αστέρι της φροντ λάιν και γενικότερα είναι ο Γιαν Βέσελι, που έχει ψηφιστεί MVP μέχρι και στην Ευρωλίγκα. Ο βασικός σέντερ είναι ο «γίγαντας» των 217 εκατοστών Οντρέι Μπάλβιν, με δεκαετή επιτυχημένη καριέρα στα ισπανικά γήπεδα και πρόσφατα υπογεγραμμένο συμβόλαιο σε ομάδα της… Ιαπωνίας για τη νέα σεζόν. Ο x-factor της Τσεχίας πάντως είναι αυτός που έχουμε μάθει κι εμείς από την καλή κι από την ανάποδη.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News