Κροατία - Ελλάδα 85-89: Ενθουσίασε, άγχωσε, και στο τέλος... τρελάθηκε ο Γιάννης!

EUROKINISSI

Ο Ντόρσεϊ οργίασε, οι Κροάτες το πάλεψαν, αλλά στο φινάλε ο… τρελαμένος Γιάννης Αντετοκούνμπο τους πήρε όλους… παραμάζωμα στο Μιλάνο και οδήγησε την εθνική των δέκα παικτών σε νίκη επί της Κροατίας με 89-85!

Κάθε αρχή και δύσκολη. Απέναντι σε μια ομάδα με πολλές μονάδες επιπέδου ΝΒΑ, αλλά και σύνολο… αναντίστοιχο της ατομικής αυτής ποιότητας, η Εθνική έκανε το καθήκον της και κάτι παραπάνω. Διότι χωρίς τους Γιώργο Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο δεν ήταν δα υποχρεωμένη να κερδίσει.

Το έκανε όμως με το 89-85 επί της Κροατίας, παρά το κακό δεύτερο ημίχρονο. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έδωσε τον τόνο και το σύνθημα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καθάρισε στο φινάλε με καλάθια απέναντι σε δύο και τρεις αντιπάλους, αλλά και άμυνες που δεν βγάζει άλλος παίκτης του Ευρωμπάσκετ, το πρώτο ροζ φύλλο αποθηκεύτηκε στο βαλιτσάκι του Δημήτρη Ιτούδη.

Ντόρσεϊ, εσύ απίθανε και… εκδικητικέ σουτέρ

Κακό του κεφαλιού του τού διαιτητή που είδε (λέμε τώρα) θέατρο του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην πρώτη του προσπάθεια από μακριά. Τον χρέωσε με τεχνική ποινή, κυρίως τον εκνεύρισε – και ο αψίκορος σούτινγκ γκαρντ το πήρε προσωπικά, βάζοντας -μαζί με το συγκεκριμένο- τα τέσσερα πρώτα του τρίποντα.

Με 18 πόντους στα 13 πρώτα λεπτά, παρ’ ότι μάλιστα ενδιάμεσα είχε κάτσει και στον πάγκο, «άνοιξε» το γήπεδο για τον Γιάννη και μαζί τη διαφορά. Προερχόμενος από το ρεκόρ του με το εθνόσημο στην 22άρα με το Βέλγιο, ο νέος παίκτης των Μάβερικς είχε 20άρα έως την ανάπαυλα.

Πλησίασαν στο καλάθι οι παίκτες του Μουλαομέροβιτς; Κανένα πρόβλημα. Τρίποντο ο Καλιφορνέζος και 65-60, «αναπνεύστε ελεύθερα». Πλησίασαν και 77-73; Πάλι αυτός, με φλόουτερ εκτός ισορροπίας. Ολοκλήρωσε τη φανταστική παρουσία του με 27άρα. Πιστώστε του και 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα.

Ο Γιάννης συνήλθε στο τρίλεπτο και πάρταρε

Οι πρώτες επτά-οκτώ ελληνικές επιθέσεις ήταν λες κι έρχονταν από το πρόσφατο και εφιαλτικό παρελθόν. Ο Αντετοκούνμπο έπαιρνε την μπάλα σε σετ καταστάσεις, οι αντίπαλοι τού έδιναν προκλητικά το σουτ, αυτός το έπαιρνε. Και φυσικά αστοχούσε.

Η άμυνα έσφιξε, μερικοί εύκολοι πόντοι στο τρανζίσιον έλυσαν τα ποδάρια του, εν συνεχεία «τραμπούκισε» τους Κροάτες κάτω από το καλάθι, με αμυντικά και επιθετικά ριμπάουντ, με βροντερά καρφώματα. Τα αρχικά 0/4 σουτ απλώς μας ανησύχησαν στιγμιαία. Σε άλλη μια μέρα στη δουλειά, ο Giannis κατέγραψε 27 πόντους σαν τον Ντόρσεϊ, αλλά και 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 απίστευτα σημαντικές τάπες.

Καλαθάρα ψυχολογίας εκείνη στο τέλος της τρίτης περιόδου στον αιφνιδιασμό, αλλά τι να πει κανείς και για εκείνες στο τελευταίο δίλεπτο της συναρπαστικής αναμέτρησης; Ηταν καλός και στις βολές με 9/11 προσπάθειες από τη γραμμή, απλά ο τύπος δεν πιάνεται.

Ο Ζούμπατς δεν συνήλθε ποτέ από τον Θανάση

Τολμάμε να πούμε πως ο κομβικός Αντετοκούνμπο δεν ήταν πάντως ο Γιάννης. Ο Θανάσης στάλθηκε από το ξεκίνημα πάνω στον θηριώδη Ζούμπατς του σχεδόν νταμπλ-νταμπλ σε μέρους όρους με τους Κλίπερς και του έκοψε τον αέρα.

Τι κι αν ο πρεσβύτερος των αδερφών είναι ένα κεφάλι κοντύτερος; Εβγαλε τις τόσο σημαντικές άμυνες, απόντων των δύο «πενταριών» μας, έκανε deflections και τάπες, μετέδωσε τον ενθουσιασμό του στους υπόλοιπους.

Στο ημίχρονο ο ΝΒΑer Κροάτης είχε 0 ριμπάουντ (!) και 4 λάθη, με αρνητική αξιολόγηση. Όπως και ο έτερος βασικός ψηλός της ομάδας του, ο Σάριτς. Οι παίκτες που τον ανέλαβαν εν συνεχεία τα πήγαν επίσης μια χαρά πάνω του, πλην ενός πενταλέπτου στην τρίτη περίοδο. Εύφημος μνεία δηλαδή και στον Δημήτρη Αγραβάνη – που ήταν μια χαρά και επιθετικά.

Ενα λάθος στο ημίχρονο, αλλά μετά…

Πιο προσεκτική… δεν γίνεται. Η Εθνική δεν έκανε το παραμικρό λάθος στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν τα 6 των αντιπάλων της της είχαν δώσει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό, είχε ένα όλο κι όλο μέχρι την ανάπαυλα. Κι αυτό για ένα αυστηρό επιθετικό φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Η «χρβάτσκα» είχε υποπέσει σε 12 και η συγκεκριμένη διαφορά εξηγούσε πολλά για τη μεγάλη διαφορά της «επίσημης αγαπημένης». Μεγάλη υπόθεση και τα 16 επιθετικά ριμπάουντ, για ένα σύνολο που επαλαναμβάνουμε ότι δεν είχε τις «κολώνες» του διαθέσιμες.

Στο δεύτερο μέρος όμως έγιναν 8 λάθη από τους παίκτες του Ιτούδη (που δεν πήρε τάιμ άουτ στο πρώτο αντίπαλο ξέσπασμα), ήταν σειρά των Κροατών να χτυπήσουν στο τρανζίσιον, η καλή εικόνα δεν είχε συνέχεια και ένας προδιαγραφόμενος περίπατος πήγε να γίνει θρίλερ. Happy end τελικά.

Ληθαργικός Νικ, τόσο σημαντικοί «Παπ»…

Φυσικά δεν ήταν όλα όμορφα και ωραία. Νεκρά διαστήματα υπήρξαν ξανά και… αρκετά στο δεύτερο μέρος, οι μεγάλες διαφορές σχεδόν εξαλείφονταν γρήγορα από τους «χρβάτσκι». Η περιφερειακή άμυνα πήρε χαμηλό βαθμό, ο Τζαλίν Σμιθ με τον Κρούνοσλαβ Σίμον έκαναν ό,τι ήθελαν ώρες-ώρες και απείλησαν να «κλέψουν» το ματσάκι.

Προσωποκεντρικά, ο Νικ Καλάθης δεν εμφανίστηκε σε καλή κατάσταση. Συνέχισε τη μάλλον ληθαργική θερινή του παρουσία με το εθνόσημο, τη εξαιρέσει του αγώνα με το Βέλγιο. Από την άλλη, ο πάντα μετρημένος εκτελεστικά Κώστας Παπανικολάου έβαλε τα σουτ που… έπρεπε να βάλει και βοήθησε πολύ αμυντικά, ο δε ανέτοιμος Ιωάννης Παπαπέτρου συνέβαλε κι αυτός ποικιλοτρόπως στην επικράτηση, μένοντας παρά την απραξία του σχεδόν 18 λεπτά στο παρκέ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News