Εurobasket: Το χουνέρι των Αγγλων στην Εθνική μας στη διοργάνωση του 1981

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ / EUROKINISSI

Πριν από 41 χρόνια, η Ελλάδα του Γκάλη και του Γιαννάκη είχε υποστεί ήττα-σοκ από την… πρόγονο της ομάδας που αντιμετωπίζει σήμερα.

Οσο κι αν το στάτους της Εθνικής μας δεν είχε καμία σχέση με το κατοπινό, όσο κι αν οι επιτυχίες θα αργούσαν κάμποσα ακόμα χρόνια να έρθουν, μια αναμέτρηση με την Αγγλία θεωρητικά δεν έκρυβε κινδύνους.

Μιλάμε για μία εθνική (σ.σ: δεκαετίες αργότερα άρχισε να κατεβαίνει ως Μεγάλη Βρετανία) που το 1981 επέστρεφε σε Ευρωμπάσκετ ύστερα από μία 20ετία. Που στις τρεις εμφανίσεις της σε τελικές φάσεις είχε ρεκόρ 2-18, που αγνοούσε επί 26 χρόνια τη νίκη σε αυτήν τη διοργάνωση.

Και την πέτυχε απέναντι στην Ελλάδα, στις 28 Μαΐου εκείνου του έτους στην Μπρατισλάβα. Στην τρίτη αγωνιστική του ομίλου, για την οποία κατά σύμπτωση αντιμετωπίζουμε και σήμερα τους Βρετανούς στο Μιλάνο.

Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης υπήρχαν από τότε, όχι όμως και τα υπόλοιπα πρόσωπα που έμελλε να μας οδηγήσουν στην κορυφή το 1987, πλην του νεαρού Λιβέρη Ανδρίτσου. Ο Στηβ Γιατζόγλου είχε φορέσει για τελευταία φορά το εθνόσημο λίγους μήνες νωρίτερα, ο Παναγιώτης Φασούλας θα πρωτοεμφανιζόταν στο επόμενο Ευρωπαϊκό.

O Κοκολάκης είχε σημειώσει 8 πόντους, ο έτερος ψηλός Καστρινάκης 14.

Στην ομάδα υπήρχαν και οι εικονιζόμενοι δίπλα στον «δράκο» Κώστας Πετρόπουλος, Δημήτρης Κοκολάκης, Τάκης Καρατζουλίδης και Τάκης Κορωναίος, όπως και οι Γιώργος Καστρινάκης, Χάρης Παπαγεωργίου, Μάνθος Κατσούλης, Κυριάκος Βίδας και Αρης Ζώης.

Ο «ξανθός» και το… ένα ζευγάρι παπούτσια

Κοινώς, υπήρχε τρομακτική έλλειψη φόργουορντ και στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχοσλοβακίας (η οποία ανέβηκε στο βάθρο, κάτω από τις επίσης… πρώην χώρες Σοβιετική Ενωση και Γιουγκοσλαβία) η Εθνική έπαιζε με τρεις γκαρντ και δύο σέντερ.

Περισσότερο «πεντάρι» παρά «τεσσάρι» ήταν ο Καστρινάκης, πιο… σέντερ από τον πανύψηλο Κοκολάκη δεν ήταν κανείς. Κορωναίος δίπλα στο δίδυμο «Γκα-γιαν» και… τζίφος. Ηττα 64-62 από τα αγγλάκια, που ακολούθησε τη συντριβή 95-70 από τους Τσεχοσλοβάκους και την… πάλη με αρνητική έκβαση με τους Γάλλους (86-81).

Ο άστοχος Γκάλης έμεινε στους 17 πόντους, ο Γιαννάκης των 13 έχασε βολή στο τελευταίο λεπτό και χρεώθηκε με επιθετικό φάουλ, από την επαναφορά οι αντίπαλοί μας βρήκαν καλάθι στον αιφνιδιασμό… Ο 36χρονος Γιάννης Ιωαννίδης ξεφυσούσε φουρκισμένος στον πάγκο.

Βοηθός του «ξανθού», που θα έκανε ένα ακόμα εθνικό πέρασμα στο Ευρωμπάσκετ του 2003, ήταν ο Λάκης Τσάβας. Τεχνικός των Αγγλων ήταν ο Βίκτορ Αμπερ, αν και την πρόσκαιρη αναγέννησή τους πιστώνεται ο άρτι αποχωρήσας τότε Νορμ Σλόαν.

Το ωραίο είναι ότι ο πρωταθλητής του ΝCAA κόουτς με το Νορθ Καρολάινα Στέιτ το 1974 βρέθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στον Ηλυσιακό – στον οποίο κανά-δυο σεζόν νωρίτερα είχαν κλείσει την καριέρα τους οι Κοκολάκης, Καστρινάκης, Βίδας και Παπαγεωργίου. Ολοι παρόντες στην Τσεχοσλοβακία!

Το θέμα είναι ότι με πέντε (και μόνο) ήττες στον όμιλο, η Εθνική μας έπαιξε εν συνεχεία στο γκρουπ 7-12 και άφησε τελευταία στη συνολική κατάταξη την… Αγγλία, που δεν σταύρωσε άλλη νίκη στο τουρνουά. Την ίδια Αγγλία, που είχε ηττηθεί και στις δέκα αναμετρήσεις με την Ελλάδα πιο πριν.

Πρώτοι σκόρερ της ήταν οι Ντέιβιντ και Νταν Λόιντ, εμάς όμως μας εκτέλεσε με 22 πόντους ο ισάριθμων… ετών Πολ Στίμπσον των 9,6 στη διοργάνωση. Το αστέρι της Κρίσταλ Πάλας υπήρξε μετά το τέλος της καριέρας του υπεύθυνος τηλεοπτικών συμβολαίων και διευθυντής μάρκετινγκ στη ΦΙΜΠΑ.

Όπως μάλιστα είχε θυμηθεί σε μία συνέντευξή του ο καλός φίλος του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Ρισάρ Ντακουρί, οι παίκτες του Αμπερ είχαν ταξιδέψει στην Τσεχοσλοβακία με μόλις ένα ζευγάρι παπούτσια ο καθένας. Και έβγαλαν φτερά όταν τους χορήγησε εκεί δεύτερο η Αdidas.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News