Ελλάδα-Εσθονία 90-69: Βερολίνο ερχόμαστε... αλλά πήγε η ψυχή μας στην Κούλουρη!

EUROKINISSI

Η Εθνική μας ομάδα έστησε πάρτι και με τους Εσθονούς (90-69), αλλά ο τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγραψε με… καρδιοχτύπι τον επίλογο της εντυπωσιακής «γαλανόλευκης» παρουσίας στο Μιλάνο!

Αντίο Μιλάνο, καλημέρα Βερολίνο! H Eθνική Ελλάδας έκανε υγιεινό περίπατο στην τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου του Ευρωμπάσκετ και συνέτριψε ?? την Εσθονία, φτάνοντας στο «5 στα 5» και μάλιστα… ψιλοάνετα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο καθάρισε και τη σημερινή μπουγάδα με την 25άρα του (και τα 5 ριμπάουντ, τις 4 ασίστ) από το πρώτο ημίχρονο, τα άφθονα κλεψίματα και κοψίματα αποτύπωσαν την ελληνική ενέργεια και χάρισαν άκοπους πόντους στον αιφνιδιασμό.

Αν έλειπε και η λαχτάρα με τον «Greek freak», που φάνηκε να χτυπάει στο γόνατο και να γυρίζει τον αστράγαλό του στο επιθετικό φάουλ που χρεώθηκε στον Κρίισα (σ.σ: o Giannis έδεσε και τη μέση του στον πάγκο), όλα θα ήταν τέλεια. Ο Δημήτρης Ιτούδης γιόρτασε τα 52α γενέθλιά του με μια ακόμα εύκολη νίκη, προχωράμε.

Καλησπέρα σας και καλό σας βράδυ

Κάτι περισσότερο από δυόμισι λεπτά. Τόσο χρειάστηκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ώστε να προηγηθεί 8-0 και να θέσει τις βάσεις για την εύκολη επικράτηση. Πήγε και σε νταμπλ σκορ (18-9), οι τύποις φιλοξενούμενοι (διότι οι φίλοι τους ήταν μάλλον περισσότεροι) μείωσαν 23-21, αλλά έμειναν εκεί.

Αμεση ελληνική αντίδραση με σερί 7-0, διψήφια διαφορά στο 15’ (38-28) και με το επιμέρους 13-2 για το 46-30, το πέμπτο ροζ φύλλο είχε καταχωρηθεί στα μπαγκάζια μας. Μέγιστη διαφορά του πρώτου μέρους οι 17 πόντοι (51-34).

Στο 51-36 της ανάπαυλας τη δουλειά σε ομαδικό επίπεδο είχε κάνει και η ομαδική άμυνα. Κλασική ομάδα που βασίζεται στα (πολλά) τρίποντο, η Εσθονία είχε 3/14. Εμείς, λίγα και καλά: 4/7. Με τα δε 8 κλεψίματα, αλλά και τις 4 τάπες, μπορέσαμε να τρέξουμε και να βρούμε εύκολους πόντους στο τρανζίσιον.

Καλάθης έκοβε, ο ασταμάτητος Giannis έραβε

Με 15 πόντους στην πρώτη περίοδο, από μία μονάχα άστοχη προσπάθεια εντός παιδιάς και από τη γραμμή, όπως και 19 μονάδες στην αξιολόγηση (έναντι 19 όλων των συμπαικτών του), ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε και σήμερα τον τόνο.

Ηταν όμως σε πολύ καλό απόγευμα και ο Νικ Καλάθης, που συνεισέφερε κι αυτός 14 ποντάκια σκοράροντας ή δημιουργώντας στο ίδιο διάστημα. Ο Σλούκας πήρε τη σκυτάλη στο «1», ο Αντετοκούνμπο όμως δεν την άφησε από τα χέρια του.

Στο ημίχρονο είχε ρίξει ήδη 25άρα με 8/9 δίποντα και 1/1 τρίποντο, το ranking του ήταν 29 έναντι 35 ολόκληρης της Εσθονίας. Αμα δεν έκανε δύο συνεχή επιθετικά φάουλ στο 24’ και δεν αποκόμιζε έναν (ελαφρύ, ελπίζουμε) τραυματισμό, μπορεί να ξεπερνούσε και την προχθεσινή 47άρα του Λούκα Ντόντσιτς.

Καλώς ήλθες κι εσύ, Κώστα Αντετοκούνμπο

Η συμμετοχή του είχε «κλειδώσει» από την προηγουμένη, όταν έβγαλε δίχως το παραμικρό πρόβλημα το κανονικό πρόγραμμα προπόνησης. Μπήκε στο οκτάλεπτο, εμφανίστηκε αναμενόμενα κρύος (χάσιμο της μπάλας, έδωσε γκολ-φάουλ στην εξέλιξη της φάσης, άστοχος κάτω από το καλάθι), μα και τι έγινε;

Αυτό ακριβώς θέλαμε. Να πάρει η αποκάλυψη των φιλικών την κρυάδα της επιστροφής ύστερα από έναν ύπουλο τραυματισμό και να μπει σε ρυθμό αγώνων εν όψει των νοκ άουτ φάσεων στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Κωστάκης έριξε και μια σβουριχτή τάπα στο ένα από τα δύο χάιλαϊτ της αναμέτρησης (τάπα του Θανάση το άλλο).

Βασικός στο «5» χθες, για πρώτη φορά μετά τη δική του επιστροφή, ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης. Ο σέντερ του Παναθηναϊκού έβγαλε γρήγορα μια όμορφη συνεργασία με τον «Greek freak», έκρυψε μαζί του το ελληνικό καλάθι από τους αντιπάλους στο εκρηκτικό ξεκίνημα, επιθετικά πάντως δεν τροφοδοτήθηκε ιδιαίτερα.

Ενας όμιλος (και η εξέλιξή του)…. παραγγελία

Δύο αναμετρήσεις στην έναρξη του 3ου γκρουπ με πολύ δυνατές ομάδες (Κροατία, Ιταλία), ισάριθμες πειστικές εμφανίσεις και νίκες, έστω και με νεκρά διαστήματα που έφεραν μείωση των διαφορών στο τέλος.

Άλλες τρεις με αντιπάλους μικρότερου βεληνεκούς, αλλά διαφορετικών χαρακτηριστικών. Σταδιακή ένταξη σε αγωνιστικό ρυθμό και των τεσσάρων παικτών που ταξίδεψαν ανέτοιμοι στην Ιταλία, «βγάλσιμο» ολοένα περισσότερων αυτοματισμών.

Και χτίσιμο ψυχολογίας. Ούτε παραγγελία να είχε ο Δημήτρης Ιτούδης τον συγκεκριμένο όμιλο, αν και βέβαια ο ίδιος με τους παίκτες του πρωτίστως έκαναν ό,τι έπρεπε, ώστε να βγούμε καλύτεροι από τη δοκιμασία των πέντε συγκεκριμένων παιχνιδιών. Τα καλύτερα έρχονται.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News