Σαν σήμερα: Γκρέμισε τον Γιαννάκη, έπαιζε ποδόσφαιρο, έγινε ταξιτζής, λέγαμε λάθος το όνομά του

Eurokinissi

Ο Βλαντίμιρ Πετρόβιτς Τκατσένκο με την τρομακτική όψη ήταν ο αγαθός γίγαντας που με μια αγκωνιά σώριασε στο παρκέ τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που θυμάται μια ολόκληρη γενιά που έζησε και πανηγύρισε για την Ευρωμπάσκετ του 87′. Ένα τεράστιος και τρομακτικός Σοβιετικός, με μια αγκωνιά σωριάζει στο παρκέ τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον αξέχαστο τελικό της διοργάνωσης.

Λογικά κάθε Έλληνας που εκείνο τα βράδυ έβλεπε το ματς, μίσησε -έστω για λίγο- τον Τσατσένκο. Έτσι λέγαμε όλοι τον Βλαντίμιρ Πετρόβιτς Τκατσένκο -και όχι Τσατσένκο- τον αγαθό γίγαντα της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Τον άνθρωπο που φοβήθηκαν αρκετοί, αλλά δεν μίσησαν. Τον σέντερ των 2,21 μέτρων που κέρδισε δύο μετάλλια Ολυμπιακών Αγώνων και τρία μετάλλια Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Σοβιετικής Ένωσης. Ψηφίστηκε ως καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης το 1979 (τίτλοι Euroscar και το Mr Europa).

Αυτόν που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής όταν ήταν μικρός, έγινε μπασκετμπολίστας, σταμάτησε… χωρίς χρήματα και έκανε ένα σωρό δουλειές για να ζήσει.

Με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε ο Τκατσένκο. Γεννήθηκε  στις 20 Σεπτέμβρη του 1957 και μέχρι την τότε όγδοη δημοτικού έμενε στο Σότσι και έπαιζε στην τοπική ομάδα. Στη συνέχεια όμως το μπάσκετ μπήκε στη ζωή του με ανεξέλεγκτο τρόπο. «Δεν επέλεξα το μπάσκετ. Το μπάσκετ με επέλεξε», φαινόταν να… ζητάει πάντα συγγνώμη.

Ο Τκατσένκο και η ντρίμπλα του

Στο βιβλίο του ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι ανέφερε για τον Τκατσένκο: «Αγαπά ακόμα να παίζει ποδόσφαιρο και ξεχωρίζει μεταξύ των συμπαικτών του για την κατανόηση του παιχνιδιού, την ντρίμπλα του (παρά το ύψος και το βάρος του), βλέπει καλά το γήπεδο, έχει καλή πάσα και δεν χρειάζεται να μιλάμε για τα ελεύθερα χτύπημα. Επιπλέον, στο ποδόσφαιρο, φαίνεται να πετάει ένα αόρατο βάρος προβλημάτων και ανησυχιών και να γλεντάει σαν παιδί. Στο μπάσκετ, μου φαίνεται μερικές φορές σαν να κουβαλά ένα βαρύ φορτίο, εκτελεί ένα δύσκολο καθήκον».

Το μπάσκετ πάντως δεν του έδωσε όσα προσέφερε αυτός. «Δυστυχώς, μετά από τόσα χρόνια στο μπάσκετ, δεν κατάφερα να κερδίσω τουλάχιστον κάτι για τον εαυτό μου», είχε πει ο Τκατσένο, ο οποίος τραυματίστηκε στη σπονδυλική στήλη και γενικά αντιμετώπισε προβλήματα υγείας.

Χρειάστηκε να δουλέψει σε σε φαρμακείο, σε ταξιδιωτικό γραφείο, οδηγός ταξί, οδηγός σε τράπεζα. Το 2004, ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας μεταφορών σε μια επιχείρηση που ασχολείται με τη συλλογή απορριμμάτων. Παρέμενε πάντα καλοκάγαθος. Άκουγε τα δεκάδες ανέκδοτα που κυκλοφορούν γι’ αυτόν και γελούσε. Έγινε μέλος του Hall of Fame της FIBA το 2015.

Ανθή Καραγιάννη κατακτά το αργυρό μετάλλιο

2004: Η Ανθή Καραγιάννη κατακτά το αργυρό μετάλλιο με επίδοση 12.87 στα 100μ Τ13 και η Παρασκευή Καντζά το χάλκινο με 13.34 στα 100μ Τ11 ενώ στην κολύμβηση ο Κωνσταντίνος Φίκας κατακτά το αργυρό στα 100μ ελεύθερο S8 με 1:00.37 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2004: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 69 ετών ο Μπράϊαν Κλαφ, ένας από τους κορυφαίους προπονητές της δεκαετίας του ’70 και του ’80, που σαν παίκτης αγωνίστηκε με την Μίντλεσμπρο και την Σάντερλαντ, ενώ σαν προπονητής αποθεώθηκε με την Ντέρμπι αλλά κυρίως με τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

1999: Ο κόσμος της ιππασίας θρηνεί τον θάνατο του 20χρονου Peter McLean, του πέμπτου τζόκεϊ που σκοτώνεται σε πτώση από το άλογό του μέσα στη χρονιά μετά τον 38χρονο Simon Long, τον Polly Phillips, τον Αυστραλό Robert Slade και την 33χρονη Peta Beckett.

1999: Ο μεγαλύτερος σκόρερ της Αγγλίας στο ράγκμπι, 36χρονος Rob Andrew, αποσύρεται από την ενεργό δράση όταν βγάζει τον αριστερό του ώμο για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά.

1999: Ανακοινώνεται ότι κομμάτια του Γουέμπλεϊ, όταν αυτό κατεδαφιστεί, θα βγουν σε πλειστηριασμό με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για το χτίσιμο του καινούργιου σταδίου.

Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολόπουλος

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Νικολόπουλος, συνιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας “Έθνος” (1950-70), πρόεδρος των Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου (ΦΙΛ.Π.Α) και οδηγός αγώνων. Ανακηρρύχθηκε πρωταθλητής το 1956 και το 1959 στο “Πανελλήιο Πρωτάθλημα Τουρισμού” με Alfa Romeo και Austin Healy.

1995: Ο Γιώργος Κούδας αγωνίζεται για 42η και τελευταία φορά με την Εθνική ομάδα στον φιλικό, αποχαιρετιστήριο αγώνα που δίνεται προς τιμήν του στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Νέας Γιουγκοσλαβίας (0-2).

1995: Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, σε έκτακτη συνεδρίασή της στο Οπόρτο, αποβάλλει την Ντιναμό Κιέβου από το Κύπελλο Πρωταθλητριών επιβάλλοντας 3ετή αποκλεισμό για απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή Antonio Jesus Lopez Nieto στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

1995: Διεξάγεται στο ΣΕΦ ο αγώνας επίδειξης μεταξύ Harlem Globetrotters και All-Stars του Kareem Abdul Jabbar.

1988: Ο Αμερικανός κολυμβητής Greg Louganis, που μια ημέρα πριν στα προκριματικά χτύπησε το κεφάλι του στον βατήρα, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων με 638.31 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 17 μέτρων

1981: Ο Δημήτρης Μίχας, που ως έφηβος έσπασε το φράγμα των 16 μέτρων, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν στους Βαλκανικούς του Σεράγεβο και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 17 μέτρων με 17.04, ένα ρεκόρ που θα κρατήσει 17 χρόνια.

Ο Χρήστος Μελέτογλου θα το ισοφαρίσει στα προκριματικά του “Αθήνα ’97” στις 6/8 και θα το καταρρίψει στον τελικό με 17.12 δύο ημέρες μετά.

1973: Ξεκινάει η Μάχη των Φύλων (Battle of the Sexes) όταν η Billy Jean King αποδέχεται πρόσκληση του Bobby Riggs (πρώην πρωταθλητή του Wimbledon) για έναν αγώνα τένις στο Χιούστον και τον νικάει με 3-0 (6-4, 6-3, 6-3).

Η King εμφανίστηκε ντυμένη Κλεοπάτρα και ο Riggs επάνω σε άρμα με μοντέλα μπροστά σε 30.472 θεατές. Στις 2/9/2017 θα κάνει πρεμιέρα η ομώνυμη τανία με πρωταγωνιστές τους Emma Stone και Steve Carell.

1969: Ο Anatoliy Bondarchuk από την Σοβ. Ένωση, η Jaroslava Jelikova από την Τσεχοσλοβακία και οι ομάδες σκυταλοδρομίας της Μ.Βρετανίας και της Γαλλίας καταρρίπτουν τα παγκόσμια ρεκόρ στη σφυροβολία με 74.68, στα 1500μ. με 4:10.7 και στα 4×400 με 3.30.8 στο 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

1948: Το Morris Minor, υπό την κωδική ονομασία “Κουνούπι”, κάνει το ντεμπούτο του στο Earls Court Motor Show στο Λονδίνο.

Είναι σχεδιασμένο υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Ισηγόνη (αργότερα Sir Alexander) και πάνω από 1,3 εκατ. αυτοκίνητα θα κατασκευαστούν από το 1948 μέχρι το 1971. Αρχικά είναι 2-θυρο και αργότερα 4-θυρο, αλλά θα αποδειχθεί ότι είναι ένα καλό αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή για την εργατική τάξη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News